stojak123 Opublikowano 12 Listopada 2012 #1 Opublikowano 12 Listopada 2012 Witam. Posiadam kocioł jak w temacie z podajnikiem Pancerpol 14kw i sterownikiem ekspert(praca dwustawna) i problem polega na tym ,że w kotle jest bardzo dużo sadzy. Cały kocioł zarasta po 2 dniach. Kombinuje z nastawami i nic. bardzo proszę o jakieś porady. Moje podstawowe ustawienia: 1. Czas podawania 13s 2. Czas przerwy 39s 4. Moc dmuchawy 25% 5. Klapka na wentyl. otwarta całkowicie ( niski komin) 6 Przerwa podtrzymania 6 min. 7. Ndmuch w podtrzymaniu 20s Pozdrawiam. Cytuj
andrzejk123 Opublikowano 12 Listopada 2012 #2 Opublikowano 12 Listopada 2012 Nie poradzę nic z nastawami ale myślę że przy takich temperaturach na dworze kocioł więcej stoi niż pracuje co generalnie sprzyja powstawaniu sadzy. Poczekaj może aż będzie trochę zimniej i wtedy oceń czy te nastawy wymagają zmiany. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 12 Listopada 2012 #3 Opublikowano 12 Listopada 2012 Witam. Posiadam kocioł jak w temacie z podajnikiem Pancerpol 14kw i sterownikiem ekspert(praca dwustawna) i problem polega na tym ,że w kotle jest bardzo dużo sadzy. Cały kocioł zarasta po 2 dniach. Kombinuje z nastawami i nic. bardzo proszę o jakieś porady. Moje podstawowe ustawienia: 1. Czas podawania 13s 2. Czas przerwy 39s 4. Moc dmuchawy 25% 5. Klapka na wentyl. otwarta całkowicie ( niski komin) 6 Przerwa podtrzymania 6 min. 7. Ndmuch w podtrzymaniu 20s Pozdrawiam. za duża moc do takiego nadmuchu- stąd zarastanie kotła wydłużyć przerwę podawania. na razie parametry podtrzymania ignoruj, ustaw dobrze fazę pracy. masz stosunek 1:3 13/39 zrób 1:6 13/78 i daj kociołkowi pracować, jak będzie niedopalony węgiel jeszcze wydłuż przerwę jak będą spieki i żar zacznie opadać skróc o kilka sekund Cytuj
mirekm71 Opublikowano 12 Listopada 2012 #4 Opublikowano 12 Listopada 2012 U mnie wystepuje ten sam problem. Znacznie zmiejszylem zarastanie sadza zmiejszajac podawanie w podtrzymaniu. Podczas pracy jest ok ale jak piec stoi to sie mocno dymi. Cytuj
jaceksw47 Opublikowano 12 Listopada 2012 #5 Opublikowano 12 Listopada 2012 Witaj,mój kociołek na pracy dwustawnej też bardzo zarastał,ponieważ gdy chciałem mieć ładny kopczyk do szybkich startów to zdymiało się paliwo i była .. s a dz a..,jak ustawiłem długą przerwę w podtrzymaniu i kopiec był równy z retortą lub lekko się zapadał to długo dochodził,teraz chodzę na automacie i to lubię temp. spalin w mocy max.do200C ,komin mam ~8m, Podam ci moje parametry możesz skorzystać, dmuchawa to wpa07 moc min 9sek.podawanie/112przerwa max9sek. pod /25przerwa przerwa podtrzymanie 12min. powietrze/opał 37% dmuchawa nastawiony zakres 30%min-70%max. węgiel 25mj/kg gradacja 05-2,5cm marketowy dobrze palący się. Jeżeli wolisz palić na dwustawnym to chyba musisz przymknąć przesłonę na 2cm tak jak radzi producent jest to w ich instrukcji na ładnych zdjęciach.Jeżeli skorzystasz z moich ustawień to pamiętaj że przestawiając parametry max. to zapamiętaj ustawienie powietrze/opał bo się zmienia samo(obniża się) i całe twoje nastawianie będzie brało w łeb. Cytuj
davidof90 Opublikowano 17 Grudnia 2023 #6 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Ja posiadam Galmet eko GT KWP 17kw, sterownik expert pid dynamic 4d, swego czasu paliłem w dwustanie i ten sam problem, po 2 dniach 2 wiadra popcornu , a piec cały oblepiony sądzą jakby miesiąc nie był czyszczony, teraz przeszedłem na pracę automatyczną, zobaczymy czy będzie jakaś różnica Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi