Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mam Zimno W Domu Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego Rynex trudno jestzaradzić Twojemu problemowi. Kocioł masz markowy, ale nie odpowiadasz na nasze pytania. Żebyśmy mogli coś doradzic musimy wiedzieć jak wszystko robisz.

Opublikowano (edytowane)

Czytam teraz ten twój sterownik i widzę że tam same słupki a nie procenty ale mozna i na to ustawic .

Obroty minimalne ustaw na 3 słupek - ok 1/3 całości skali

Moc max ustaw na połowe skali .

Edytowane przez mac65
Opublikowano (edytowane)

Obroty minimalne na 100

Moc w pracy automatycznej 50 %

Ile jest na piecu C

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Zdaje sobie sprawę, że jak zimno to nie maczasu na bzdety, ale opisz po kolei jak rozpalałeś. Tylko wtedy bedziemy mogli ustalić, co jest nie tak. Naszym celem jest, abyś miał ciepło. Ja od kilku lat pale miałem i jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano

i narazie dmuchawa nie chodzi i dolnie dzwiczki lekko uchylone a mój cel to zamknąć dzwiczki i włączyć dmuchawę żeby to hulało elegancko idę ustawić te dane na piecu ;d z/w

Opublikowano (edytowane)

W sterowniku masz dwie opcje rozpalanie praca ręczna i praca automatyczna - którą masz włączona ?

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Bobek 310

Strzelił byka i rozpalił od dołu ale na nauke jeszcze przyjdzie czas na razie trzeba trochę ratować sytuację i zagrzać ludzi . :D

Opublikowano (edytowane)

No to włacz dmuchawe i obserwuj temperaturę jeśli spadnie poniżej 2 C to wyłacz dmuchawe.

Masz bardzo rozbudowany sterownik i musisz się tego wszystkiego nauczyć łącznie z programowaniem dobowym bo będą się działy cuda a ty nie będziesz wiedział w czym rzecz . Na przyszłość palenie w tym piecu miałem to od góry a nie od dołu o paleniu od góry miałem przeczytasz na forum albo w DTR każdego kotła tej konstrukcji ..

Edytowane przez mac65
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

tak spadło 4 'C

i jest taka sprawa dzwoniłem do ojca i pytał w pracy i powiedzieli mu że może być sprawa rusztów jakiś tam w piecu że są zasyfione i gdy uruchamiam dmuchawę to zadusi ogień a dolnie drzwiczki są otwarte i jak podchodzę to węgiel taki rożarzony że z 0,5metra grzeje w twarz ;d;d

Opublikowano

Ale komedio tragedia. wy swoje a on swoje :) proponowałbym wybrać ten miał do momentu pojawienia się żaru , jak będzie widać żar to narzucić drewna i postarać się nagrzać w mieszkaniu a jutro spokojnie przysiąść do kompa i odrobić lekcje PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW! czytałeś DTR?

Opublikowano

Maszs dżwignie z boku to przerusztuj a jak włanczasz dmuchawę to wszystkie drzwiczki w piecu zamykaj .

Opublikowano

Mleko się rozlało. W tej chwili masz dwa wyjścia:

• wywalić cały opał i rozpalać od góry - tak jak podałem w jednym z poprzednich postów, albo
  • jak masz niedużo miału - dokopać sie od góry do żaru - tak, żebyś widział żarzący sie miał lub szczapy drewna ( przegarnąc miał niepalący się na bok) i wtedy można puścić dmuchawę.

Miałem pali sie tylko i wyłącznie od góry oraz tylko z nadmuchem. Ja poświęcam na załadunek ok. 30 min. i zapominam o temacie na ok. 1,5-2 doby przy paleniu miałem.

• Zgadzam się 1