Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podajnik Ekoenergia + Sterownik Tytanic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiada piec z podajnikiem brucer ekoenergi z poraja.

na podajniku tytanic ustawione mam:

czas podawania 8 s

przerwa 45 s

dmuchawa 4 na 10 ( wiatrak przysłonienty, otwarte na 1 cm)

temperatura na piecu 55

pale miałem (według sprzedawcy 28 kj)

i mam pytanie: piec dochodzi do temperatury ok 11 min, a podtrzymaniu trzymaniu jest jakieś 17 min, czyli piec pracuje 11 min a stoi 17 min.

Czy to jest ok czy coś zmienić?

Opublikowano

Moze to byc ok albo nie - zalezy ile Ci idzie opału na dobe, ile metrow ogrzewasz przy jakiej temp w domu itd. Kazdy piec jest inny od strony mechanicznej.

Opublikowano

Moze to byc ok albo nie - zalezy ile Ci idzie opału na dobe, ile metrow ogrzewasz przy jakiej temp w domu itd. Kazdy piec jest inny od strony mechanicznej.

Cześć

Tak jak kolega pisał to zależy od wielu czynników. U mnie (mamy taki sam palnik) piec dochodzi w 8 min i jest w podtrzymaniu jakieś 20 min. Jednak u mnie piec idzie z większą mocą (podawania/przerwa 15/60).

A czy przy tych ustawieniach żar jest na całej powierzchni retorty czy bliżej od strony podajnika? Jaki typ masz dmuchawy?

Opublikowano

Titanic dobry sterownik.

Producent tego stera ma u siebie podłączony także taki zestaw w celach testowych. tj. palnik Ekoenergia oraz Titanic.....

Jak się nauczysz podstawowej obsługi, to możesz wbic hasło "10" i przełączyc sobie tryb pracy na strefy czasowe, trochę zmieni się wyświetlacz i uzyskasz opcję korekcji temperatur c.o.i cwu w skali dobowo-tygodniowej. Strefy mogą być identyczne przez 7dni lub różne dla okresu pon-pt. oraz sob-niedz.

Opublikowano

Witam.

Dzięki za odpowiedź.

Powierzchnia domu to ok 190m2, dom nie ocieplony z plastikowymi oknami. nowa instalacja grzewcza.

Opału, tego miału schodzi mi jakieś 25 kg na dobe przy takich temperaturach jak teraz są (- 5 do +7)

Przy tych ustawienia właśnie jest żar bardziej od strony podajnika.

Dmuchawa to firma konwektor model WBS 6a

Opublikowano

Witam.

Dzięki za odpowiedź.

Powierzchnia domu to ok 190m2, dom nie ocieplony z plastikowymi oknami. nowa instalacja grzewcza.

Opału, tego miału schodzi mi jakieś 25 kg na dobe przy takich temperaturach jak teraz są (- 5 do +7)

Przy tych ustawienia właśnie jest żar bardziej od strony podajnika.

Dmuchawa to firma konwektor model WBS 6a

Z tym zarem nic nie zrobisz. Chyba, ze zwiekszysz obroty. Dmuchawe masz taka jak ekoenergia zaleca. Moim zdaniem te 25 kg. na dobe to nie jest zle.

Jak wyglada sprawa sadzy w kotle? Co ile czyscisz kociol?

Opublikowano

Z tym zarem nic nie zrobisz. Chyba, ze zwiekszysz obroty. Dmuchawe masz taka jak ekoenergia zaleca. Moim zdaniem te 25 kg. na dobe to nie jest zle.

Jak wyglada sprawa sadzy w kotle? Co ile czyscisz kociol?

sadzy raczej niema (trochę przy drzwiczkach) ogólnie zbiera się na półkach pył który muszę usuwać co jakiś tydzień może półtora z pół wiaderka z całego pieca