Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, prosze o pmoc.

Mam problem z dogrzeniem wody w bojlerze 160 l. W sumie now instalacja, 2 pompy jena od c.o., druga na c.w.o. Zawór trójdrozny ustawiny na 5. Piec ma ustawiony priorytet na c.w.o. Temperatura zadana 55, załącznie pomp c.o i c.w.o. na 53 'C, Temperature c.w.o zadana to 53'C, histereza c.o. 2'C, histereza c.w.o. 10'C.

Problem polega na tym ze jak piec osiągnie tem zad wyłaćza sie i nagrzewa sie do około 61'C, wtedy załącza sie pompa c.w.o i nie moze dogrzec bojlera do zadanej temperatury albo trwa to tak długo ze kaloryfry staja sie zimne, ostatnio chyba z godzine mieszała wode w baniaku i tak jej nie dogrzała. Jakl zmniejsze tempeature c.w.o. ma 50 stopni to ja dogrzeje ale w kranie nie jest ona za ciepła. Czy to wina zbyt długiej histerezy czy moze zbyt małej roznicy miedzy c.o a c.w.o???

Opublikowano (edytowane)

Zacznij od ustawienia pomp w pracy równoległej i załączenie pomp ustaw na 40st.,hister.cwu ustaw na 3st.i temp.cwu na 45st .

Edytowane przez MONIA
Opublikowano

To normalne,że tak jest. Jesli chcesz uzywać priorytety bojlera to musisz zdecydowanie podnieść temp. na kotle do 65st. ustawić histereze cwu na 3-5st. W przeciwnym razie dogrzanie bolera będzie trwało ze 2 godz. a w domu zimno.

Przy priorytecie musisz szybko dogrzac bojler aby zbytnio nie wychładzać c.o. Szczególnie w mroźne dni.

Możesz również używać trybu pomp równoległych jak napisano w poprzednim poście.Histereza max 5 st.

Witam, prosze o pmoc.

Mam problem z dogrzeniem wody w bojlerze 160 l. W sumie now instalacja, 2 pompy jena od c.o., druga na c.w.o. Zawór trójdrozny ustawiny na 5. Piec ma ustawiony priorytet na c.w.o. Temperatura zadana 55, załącznie pomp c.o i c.w.o. na 53 'C, Temperature c.w.o zadana to 53'C, histereza c.o. 2'C, histereza c.w.o. 10'C.

Problem polega na tym ze jak piec osiągnie tem zad wyłaćza sie i nagrzewa sie do około 61'C, wtedy załącza sie pompa c.w.o i nie moze dogrzec bojlera do zadanej temperatury albo trwa to tak długo ze kaloryfry staja sie zimne, ostatnio chyba z godzine mieszała wode w baniaku i tak jej nie dogrzała. Jakl zmniejsze tempeature c.w.o. ma 50 stopni to ja dogrzeje ale w kranie nie jest ona za ciepła. Czy to wina zbyt długiej histerezy czy moze zbyt małej roznicy miedzy c.o a c.w.o???

Opublikowano

Zawór trójdrozny ustawiny na 5. Piec ma ustawiony priorytet na c.w.o.

namaluj jak zamontowany jest zawór 3-D , skad zasilany jest bojler

160 l powinno zagrzac sie w pół godz przy róznicy temp 10 st kotła i cwu

Opublikowano

Dziekuje za szybką reakcję?

Wczoraj zmeniłem histereze na 5 st i juz jest duza poprawa. Dzisiaj ustawie jeszcze pompy rownolegle.

Ale zastanawiam sie czy wpływu na to nie ma:

1 .bojler jest w piwnicy które do najcieplejszych pomieszczen nie nalezy

2. Bojler nie jest stary ale tez nie nowy, widze ocieplnony tylko pianką

3. Czujnik temperatury c.w.o. jest zamontowany do rurki wylotowej z wodą uzytkową, obłozony otulina i owiniety tasmą izolacyjną. Moze to ma jakis wpływ? Wiem ze powinien byc podłączony do boilera ale nie ma tam zadnego wejscia, a czujnik jest "wtykowy". Na forum znalazłem wpisy ze moze byc przyłozony do bojlera mniejwiece w połowie. ALe jak ja go wetkne pod pianke to chyba nie bedzie łaał temperatury z bojlera a raczej z zimnego otoczenia?

Wczoraj obserwowałem jak zachowuje sie temperatura i po zagrzaniu bojlera do 52 st ( zadana na 48 st, hist 5 st) ochładzal sie w kilka minut do temp 43 st. Wydaje mi sie ze to strasznie szybko. Moze sie myle i jest to normalen. moz dodoatkowo ocieplic jakos bojler? Jezli tak to czym?

dziekuje

Opublikowano

A cos w temacie czujnika, moze zostac tam gdzie jest przytkany do rurki wylotowej? Czy musi zostac zmienione jego połozenie. Bo byc moze przez to ze rurka miedziana nagrzewa sie szybciej przez to pompa cwu sie wyłącza po osiągnięciu temperatury zadanej a w bojlerze nie jest taka ciepla jak powinna. Zadan temperatura jest 48 i ciągle wokół takiej temperatury oscyluje a jak odkrecam sama wode gorącą to leci taka ze mozna sie w niej kąpac, żadna rewelacja. A jak juz naleje wanienke dla dziecka to dalej leci juz letnia i zimna.

Opublikowano

Witam.

Jesli bojler nie posiada fabrycznych miejsc umieszczenia czujnika to zamontuj go tak aby stykał się ze ścianką bijlera pod izolacją najlepiej gdzieś w jego środkowej części .

Opublikowano

A cos w temacie czujnika, moze zostac tam gdzie jest przytkany do rurki wylotowej? Czy musi zostac zmienione jego połozenie. Bo byc moze przez to ze rurka miedziana nagrzewa sie szybciej przez to pompa cwu sie wyłącza po osiągnięciu temperatury zadanej a w bojlerze nie jest taka ciepla jak powinna. Zadan temperatura jest 48 i ciągle wokół takiej temperatury oscyluje a jak odkrecam sama wode gorącą to leci taka ze mozna sie w niej kąpac, żadna rewelacja. A jak juz naleje wanienke dla dziecka to dalej leci juz letnia i zimna.

bingo!!! kolego - sam sobie bardzo trafnie odpowiedziałeś

Czujnik musisz umieścić w połowie bojlera pod piankę, ale żeby idealnie dotykał do ścianki bojlera, można dodatkowo użyć pasty termoprzewodzącej.

Otwór wydrąż sobie śrubokrętem, wiertłem czy czymkolwiek o średnicy zbliżonej do czujnika, czujnik ma tam ciasno siedzieć, a z otworu ma wystawać tylko kabel.

Czujnik na rurze wylotowej to jakiś absurd - nie wiem co za "fachowiec" na to wpadł, ale to jest totalne nieporozumienie.

Przecież ten czujnik ma pokazywać nie temp jaka idzie do kranu, lecz średnią temp jaka jest w bojlerze.

Temp w CWU 45st w zupełności wystarcza, a w sobotę można dać 50st. Najlepiej jak różnica miedzy temp na kotle, a CWU ma różnice min 5st, histereza 5st jest ok.

Opublikowano

A jeszcze pytanie typu ludzi niewtajemniczonych. Czujnik na srodku bojlera to na bocznej dłuzszej powierzchni ( bojler jest w pozionie podwieszony na scianie) czy na stronie tej gdzie zazwyczaj montowane sa grzałki. Gdzie jest taka duza "sruba".

Opublikowano

mam pytanie - przy jakiej temperaturze na kotle wyłączą się pompa c.w.u. bo rozumiem, że załącza się przy 61 st. narysuj schemat połączeń.

Witam, prosze o pmoc.

Opublikowano

A jeszcze pytanie typu ludzi niewtajemniczonych. Czujnik na srodku bojlera to na bocznej dłuzszej powierzchni ( bojler jest w pozionie podwieszony na scianie) czy na stronie tej gdzie zazwyczaj montowane sa grzałki. Gdzie jest taka duza "sruba".

Te powierzchnie przy korku są obłe - tam czujnik nie przylegał by całą swoją powierzchnią, umieść czujnik poziomo na ściance wzdłuż bojlera.

Opublikowano

Witam, prosze o pmoc.

Witam

Za mała różnica w temp. zadanej w CWU a na kotle.U mnie jest CWU (centralna woda użytkowa) 50 C kocioł 60 C. Histereza 2 C.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzeikuje wszytkim za pomoc. Czujnik umiesciłem na boku bojlera i zaizolowałem. Na piecu mam zadaną 55 a cwu 43. Woda w krani gorąca i wszytko gra!!! Teraz po nagrzaniu wody w bojlerze temperatura trzyma i węgiel w sumie idzie tylko na ogrzanie mieszkania. Teraz zawór mam jeszcze ustawiony na "3" wiec dośc dlugo kocioł jest tylko na podtrzymaniu.

Zostało mi jeszcze tylko dopracowanie czy ustawic sobie pompy równolegle czy z priorytetem na cwu, ale to juz pikuś. Troche obserwacji i wybiore sobie wariant optymalny.

JESZCZE RAZ DZIEKI!!!