Kadafi Opublikowano 13 Listopada 2011 #1 Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) Instalacja po przeróbce - obecnie drugi sezon. Wykonana przez amatora który sporo się naczytał a wcześniej jedynie wymieniał uszczelki w spłuczce i kranie. Greń 25kW + Geco Unicontrol Mix07 Honeywell 1" + siłownik Pompy Leszno - C.O. Kotłowa, c.w.u , cyrkulacja (na razie nie podłączona) - za każdą pompką zawór zwrotny a przed filterek. Rury - 90% - Aquatherm stabiglass , 10% Cu (przy kotle,zasilanie boilera, pion nad kotłem, zasilanie naczynia). boiler 140l i awaryjnie chyba 60l elektryczny. Kotłownia jeszcze do prac kosmetycznych. Wcześniej wyglądało to tak: http://imageshack.us/photo/my-images/137/obraz191di1.jpg/ Edytowane 13 Listopada 2011 przez Kadafi Cytuj
skąpiec Opublikowano 13 Listopada 2011 #2 Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) Kadafi żyje? Napisz coś o zużyciu paliwa i energii. Edytowane 13 Listopada 2011 przez skąpiec Cytuj
Kadafi Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor #3 Opublikowano 13 Listopada 2011 Nie mierzyłem dokładnie spalania ale muszę to zrobić. Od początku grzania w tym sezonie (koniec września) do dzisiaj poszło ok 1,2t czeskiego eko (420 PLN/t). Dom 200m nie ocieplony, temp termostatu pokojowego ustawiona na 21 i tyle trzyma. Cytuj
kiminero Opublikowano 13 Listopada 2011 #4 Opublikowano 13 Listopada 2011 To w Libii też mróz? :lol: A w czym problem... Muamarze? Cytuj
Kadafi Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor #5 Opublikowano 13 Listopada 2011 W zasadzie w niczym. Instalacja hula od pierwszego uruchomienia bez żadnych zastrzeżeń. Zamieściłem fotki i opis na prośbę jednego z forumowiczów. Oczywiście jeśli ktoś ma jakieś uwagi to proszę pisać. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 13 Listopada 2011 #6 Opublikowano 13 Listopada 2011 na wstępie gratuluje pompy kotłowej :) aha, miałem zapytać o gaz, zlikwidowałeś definitywnie, czy masz do gotowania? Cytuj
Kadafi Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor #7 Opublikowano 13 Listopada 2011 A co z kotłową? Coś żle? Gaz do gotowania - w planach przerobienie rury z gazem (inaczej poprowadzona). Cytuj
Vlad24 Opublikowano 14 Listopada 2011 #8 Opublikowano 14 Listopada 2011 Właśnie bardzo dobrze, że tam jest pompa, bo dop z nią mieszasz działa jak należy, a i przepływ w kotle jest zdecydowanie większy. Gaz skoro masz i płacisz te opłaty stałe i abonamenty, wykorzystuj do grania w okresach przejściowych przy małym zapotrzebowaniu na ciepło i latem do cwu. Lepiej na tym wyjdziesz niż na ekogroszkach. Oczywiście pilnuj by nie przekroczyć 1200m3 i nie wejść do W3 Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 14 Listopada 2011 #9 Opublikowano 14 Listopada 2011 Tylko to niebieskie naczynie wbiorcze jest do góry nogami, trzeba je odwrócić i zamontować odpowietrznik. Cytuj
Kadafi Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor #10 Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Ooo o tym że jest odwrotnie nie wiedziałem. Czy trzeba do naczynia kupić specjalny zawór z odpowietrznikiem (dosyć drogi) czy są inne tańsze metody aby zrobić to dobrze. Tak jak na rysunku będzie dobrze? Odpowietrznik - może zwykły zaworek 1/2" ? Gaz jest tylko do kuchenki - kociołek gazowy dawno zdemontowany i raczej nie będzie już używany. Latem do ogrzania cwu idzie eko za ok 50 zeta/miesiąc. Edytowane 14 Listopada 2011 przez Kadafi Cytuj
petra57 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Witam,odgrzewam stary temat,ale piszesz że masz w instalacji rury stabi i jestem ciekawy jak one się sprawują przy kotle zasypowym? Mam zamiar zrobić instalacje także z miedzi na odcinku od kotła do pierwszych grzejników, a dalej w stabi chociaz wszyscy mi odradzają - tylko w miedzi przy takim kotle. Dodatkowo chciałbym pociągnąć instalację po wierzchu - nie chcę robić bruzd. Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedż.W tym tygodniu rozpoczynam pracę w kotłowni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi