talgo Opublikowano 17 Lipca 2011 #1 Opublikowano 17 Lipca 2011 witajcie mam problem z głowicami termostatycznymi Danfoss jak na zdjęciu mianowicie otwarta na max grzeje prawidłowo natomiast skręcona na 3 nie przepuszcza już ciepłej wody wcale i grzejniki robią się zimne musze wtedy regulować dosłownie na milimetry powyżej trójki aby przepuszczała ciepłą wodę mam trzy takie głowice i w trzech jest ten sam problem czy to wada konstrukcyjna czy idzie to jakoś wyregulować Cytuj
Vlad24 Opublikowano 17 Lipca 2011 #2 Opublikowano 17 Lipca 2011 ta głowica jest nie właściwie zamontowana, bo zawór i rurka podgrzewają głowice. Przekręć ją o 90' w prawo, by znajdowała się poziomo, albo wymień zawór na kątowy. Wtedy głowica będzie reagować na temperaturę w pomieszczeniu bez zakłóceń ze strony zaworu. Cytuj
talgo Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor #3 Opublikowano 17 Lipca 2011 nie nie to jest tylko zdjęcie poglądowe mam zamontowane prawidłowo w poziomie Cytuj
Vlad24 Opublikowano 17 Lipca 2011 #4 Opublikowano 17 Lipca 2011 a jak jest temperatura w pokoju jak głowica jest ustawiona na 3? Cytuj
kiminero Opublikowano 17 Lipca 2011 #5 Opublikowano 17 Lipca 2011 (edytowane) mam problem z głowicami termostatycznymi Danfoss jak na zdjęciu Wady fabrycznej nie można wykluczyć, jednak mało prawdopodobne, że trafiły ci się 3 sztuki. Tu masz link do precyzyjnej animacji: www.pl.heating.consumers.danfoss.com/PCMFiles/7/master/other_files/Animacje/trv02_pl.swf Edytowane 17 Lipca 2011 przez kiminero Cytuj
adamasz Opublikowano 17 Lipca 2011 #6 Opublikowano 17 Lipca 2011 ... Wady fabrycznej nie można wykluczyć, jednak mało prawdopodobne, że trafiły ci się 3 sztuki... To INOVA - głowica gazowa, czyli szybka+precyzyjna (i droższa), ale mało 'silna' w działaniu w porównaniu do cieczowych (np.RAW, albo EVERIS). Oczywiście powinna być ustawiona poziomo, a nie pionowo - tak sobie życzy producent! Mam wszystkie takie i chodzą nawet po padzie napięcia (brak pompy) - na grawitacji. Tylko, że zawory na których siedzą są dużego wagomiaru: większość 3/4" . A ten na fotce chyba 1/2", też powinien się słuchać głowicy+ właściciela; one im mniejsze, tym są wrażliwsze jednak na brudy w wodzie obiegowej... PozdrA. Cytuj
Franek19 Opublikowano 18 Lipca 2011 #7 Opublikowano 18 Lipca 2011 Witam!.Moim zdaniem to może być tzw.mezalians zawory nie są dopasowane do głowic-fabryczne ustawienia są za małe.Należałoby je przestawić (kv).Pozdr. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi