Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ja skłaniałbym się do zrobienia jednak tloka nie rynny ponieważ wtedy masz możliwość szerszej gamy paliw nawet do groszku o sr. 4 cm.

W ślimaku są problemy zawleczek jeżeli troszeczke będzie wilgotniej .

Jeżeli będziesz potrzebował rady to pisz co wiem odpowiem.

Zachęcam do pracy fajna sprawa jak się lubi majsterkować.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak się zabieram niby za robotę, gromadzę sobie informacje, coś szkicuje, planuje.... Ale w końcu dostałem dobre pytanie.

O ile piec z podajnikiem jest bardziej oszczędny w stosunku do starego pieca górnego spalania (proszę nie porównywać rzadszej obsługi czy coś takiego, chodzi mi tylko o ilość opału)?

W najgorsze mrozy szło mi koło 1,5t węgla miesięcznie. To paląc drobniejszym węglem a nie grubym to ile da się zaoszczędzić?

Tak mniej więcej procentowo czy jest ktoś w stanie określić?

Opublikowano

Chodziło mi ogólnie. Na pewno da radę tak mniej więcej powiedzieć, że średnia oszczędność to 12% - tylko taki przykład.

Chata 160m^2 pow użytkowej ogrzewanej, ogólnie 220m^2.

Ściana półtorej pustaka + 5cm styropianu. Okna niestety stare drewniane - ciągnie od nich.

Dom wybudowany w 95r.

Ogólnie wydaje mi się, że słaba izolacja ścian jest, ale może sam powiesz coś na ten temat.

W zimie szło mniej więcej 8t węgla ale nie było palone całymi dniami, tzn. piec zarzucany i przymykany maksymalnie na noc,

następnie dopiero kolo 15 rozpalane ponownie.

• 5 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Witam chciałem odswiezyć temat czy ktos przerobił kocioł zasypowy proszę o jakieś podpowiedzi

mam zamiar zamontowac podajnik u rodziców w domu jest tam zwykły piec zasypowy myślałem zeby podnieść piec o 40 cm

przedłużyć popielnik i wpakować pod ruszt rynnę nad palnik dać wkłady ceramiczne pomiędzy płomieniem a rusztem

podajnik chciałbym ślimakowy który poda miał bez problemy i tu prosze o rade jaki ślimak jaka rura średnica

itp   palnik  rynnowy mam zamiar  zrobić sam

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Kup standardowy slimak i rure stalowy najlepiej surowa goła blacha i daj do ocynkowania, wlot na zbiornik ten  wiekszy chyba 360mm ma ,wtedy nawet wilgony miał sie nie zawiesi.Rusztem wodnym sie nie przejmuj jak bedzie dobre napowietrznie i  odpowiednie paliwo to nie bedzie sadzy .Poczytaj o palniku sv200 moze ci spasuje :D

Opublikowano

rura standart to przekrój ile ? palnik myslałem zrobic rynne

Opublikowano (edytowane)

f23ec6a452e2b446d31832ec3ef278be.jpg

Na boki oraz daszek szamotowe płyty

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

To ze zdjecia to raczej pod podajnik szufladowy tłokowy  :Dhttp://allegro.pl/podajnik-rynnowy-zeliwny-uniwersalny-moc-25-kw-hit-i6761398521.html

albo zbuduj sv200 http://suspenser.eu/kotly-skam/    http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=621.0

Edytowane przez marcus312
Opublikowano (edytowane)

Mam podobny w domu u siebie obłożony szamotem 297f50dcbc0e8eb6685887ac69e8d6e0.jpg

Nic nie kopci podajnik podwójny ślimak zabiera wszaystko 8576c96070266d7acacc2ecaecbe7914.jpg

Chce zamatować u rodziców podajnik

W rocznym piecu zasypowym

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez thekip