mistert Opublikowano 14 Października 2011 #26 Opublikowano 14 Października 2011 Dziękuje bardzo za informacje. Pozdrawiam! Cytuj
robogaz Opublikowano 15 Października 2011 #27 Opublikowano 15 Października 2011 Witam Ja skłaniałbym się do zrobienia jednak tloka nie rynny ponieważ wtedy masz możliwość szerszej gamy paliw nawet do groszku o sr. 4 cm. W ślimaku są problemy zawleczek jeżeli troszeczke będzie wilgotniej . Jeżeli będziesz potrzebował rady to pisz co wiem odpowiem. Zachęcam do pracy fajna sprawa jak się lubi majsterkować. Cytuj
mistert Opublikowano 2 Listopada 2011 #28 Opublikowano 2 Listopada 2011 Tak się zabieram niby za robotę, gromadzę sobie informacje, coś szkicuje, planuje.... Ale w końcu dostałem dobre pytanie. O ile piec z podajnikiem jest bardziej oszczędny w stosunku do starego pieca górnego spalania (proszę nie porównywać rzadszej obsługi czy coś takiego, chodzi mi tylko o ilość opału)? W najgorsze mrozy szło mi koło 1,5t węgla miesięcznie. To paląc drobniejszym węglem a nie grubym to ile da się zaoszczędzić? Tak mniej więcej procentowo czy jest ktoś w stanie określić? Cytuj
Vlad24 Opublikowano 2 Listopada 2011 #29 Opublikowano 2 Listopada 2011 napisz coś więcej o chacie, powierzchnia ocieplenie, ile spalasz rocznie? Cytuj
mistert Opublikowano 2 Listopada 2011 #30 Opublikowano 2 Listopada 2011 Chodziło mi ogólnie. Na pewno da radę tak mniej więcej powiedzieć, że średnia oszczędność to 12% - tylko taki przykład. Chata 160m^2 pow użytkowej ogrzewanej, ogólnie 220m^2. Ściana półtorej pustaka + 5cm styropianu. Okna niestety stare drewniane - ciągnie od nich. Dom wybudowany w 95r. Ogólnie wydaje mi się, że słaba izolacja ścian jest, ale może sam powiesz coś na ten temat. W zimie szło mniej więcej 8t węgla ale nie było palone całymi dniami, tzn. piec zarzucany i przymykany maksymalnie na noc, następnie dopiero kolo 15 rozpalane ponownie. Cytuj
thekip Opublikowano 17 Kwietnia 2017 #31 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam chciałem odswiezyć temat czy ktos przerobił kocioł zasypowy proszę o jakieś podpowiedzi mam zamiar zamontowac podajnik u rodziców w domu jest tam zwykły piec zasypowy myślałem zeby podnieść piec o 40 cm przedłużyć popielnik i wpakować pod ruszt rynnę nad palnik dać wkłady ceramiczne pomiędzy płomieniem a rusztem podajnik chciałbym ślimakowy który poda miał bez problemy i tu prosze o rade jaki ślimak jaka rura średnica itp palnik rynnowy mam zamiar zrobić sam Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez Ryszard Cytuj
konopka Opublikowano 17 Kwietnia 2017 #32 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 mam przerobiony Moderator 12k ,podniesiony ok. 40cm,palnik rynnowy pod rusztem wodnym,ślimak fi100 z płaskownika 8mm,przekładnia Kacperek Cytuj
marcus312 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 #33 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Kup standardowy slimak i rure stalowy najlepiej surowa goła blacha i daj do ocynkowania, wlot na zbiornik ten wiekszy chyba 360mm ma ,wtedy nawet wilgony miał sie nie zawiesi.Rusztem wodnym sie nie przejmuj jak bedzie dobre napowietrznie i odpowiednie paliwo to nie bedzie sadzy .Poczytaj o palniku sv200 moze ci spasuje :D Cytuj
thekip Opublikowano 19 Kwietnia 2017 #34 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 rura standart to przekrój ile ? palnik myslałem zrobic rynne Cytuj
thekip Opublikowano 20 Kwietnia 2017 #35 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Na boki oraz daszek szamotowe płyty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
marcus312 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 #36 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) To ze zdjecia to raczej pod podajnik szufladowy tłokowy :Dhttp://allegro.pl/podajnik-rynnowy-zeliwny-uniwersalny-moc-25-kw-hit-i6761398521.html albo zbuduj sv200 http://suspenser.eu/kotly-skam/ http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=621.0 Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez marcus312 Cytuj
konopka Opublikowano 21 Kwietnia 2017 #37 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Mój rynnowy pali nawet orzech II.podajnik ślimakowy fi100 tylko głośno sie zachowuje przy podawaniu Cytuj
thekip Opublikowano 23 Kwietnia 2017 #38 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Mam podobny w domu u siebie obłożony szamotem Nic nie kopci podajnik podwójny ślimak zabiera wszaystko Chce zamatować u rodziców podajnik W rocznym piecu zasypowym Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez thekip Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi