Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drewno ok. Tylko teraz to ma być kocioł na holzgas czy jakiś taki zwykły kocioł zasypowy. No i druga sprawa to jakie peiniądze chcesz przeznaczyć na zakup tego kociołka. Sam metraż budynku to troche mało powinieneś jeszcze dodać średnia wysokość pomieszczeń i stopień ocieplenia budynku.

Gość Hydra1976
Opublikowano

Witaj

czy chcesz spalać drewno przez zgazowywanie ? Czy na ruszcie. Jeśli pierwsze to masz Atmos,Eko vimar ale dobra jest też SIGMA CHT. Jeśli chcesz spalać na ruszcie to polecam Logica. Z tego co wiem to najlepiej sprzedawany kocioł na drewno polski zagranicę. Producent chwali się, że eksportuje do 14 krajów ten model kotła

Opublikowano

witam wszystkich uzytkownikow posiadamy dom o powierzchni 210mkw no i nasowa sie pytanie jaki piec na drewno wybrac nie mam zielonego pojecia wiec prosze o rady

Witam

Syn ma Dakona DOR 32D -28kW, gdzie głównym paliwem jest podobno drewno - powiększona komora zasypowa, możliwość pracy w układzie zamkniętym, sprawdza się dobrze w układzie z buforem ok 600l - pracuje jako drugi kocioł.

Koszt ok 3500 z wężownicą schładzającą

Pozdrawiam

Opublikowano

witam wszystkich uzytkownikow posiadamy dom o powierzchni 210mkw no i nasowa sie pytanie jaki piec na drewno wybrac nie mam zielonego pojecia wiec prosze o rady

Mam od 3 sezonów piec z Hajnówki typ Moderator 25kW ( nie wiem czy jeszcze jest dostępny) paliwo drewno / węgiel , pojemność wodna 110 litrów , ma też możliwość podłączenia z lewej lub prawej strony palnika z podajnikiem.

W porównaniu do poprzedniego pieca na węgiel brak porównania :D .

Wylot czopucha na poziomie popielnika , łatwo wchodzi na 70 C . Komin tylko 110 .

W zeszłym roku przy temperaturze na zewnątrz minus 25 wewnątrz tez 25 :) chałupka 2 poziomy razem 250 m2. Niezbyt szczelna, stare okna.

Na węglu dłużej trzyma ale też niższa temperatura na piecu . To moja subiektywna ocena.

• 11 miesięcy temu...