Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

powoli przymierzam się do zakupu kotła węglowego z dolnym spalaniem, i dzisiaj na targach polecono mi kocioł Viking max, niestety poza stroną producenta nie umiem w sieci znaleźć żadnej informacji ani opini na temat tej firmy. Czy ktoś może mi cokolwiek powiedzieć - firma warta polecenia, kociołek dobry?

Patrząc na kocioł, rzeczywiście jest to spalanie dolne, z klapką umożliwiającą spalanie górne. (niestety w sieci nie ma schematów)

A może jest ktoś w stanie polecić mi dobry kocioł ze spalaniem dolnym?

Opublikowano

na stronie zbyt wiele infirmacji na temat tego kotła niestety nie ma. Jeśli chcesz żeby ktoś polecił Ci dobry kocioł to podaj jakie pieniądze chcesz na kocioł przeznaczyć. Ostatnio na forum prezentowałem ciekawy i dobry kocioł z dolnym spalaniem Litewskiej firmy Vienybe ale jest dość drogi.

Opublikowano

To chyba jakaś nowa firma nigdy nie słyszałem o niej.

Opublikowano

No właśnie - nic się nie da znaleźć o tej firmie.

Co do kotła jakiego szukam i w jakiej cenie

- cena to okolice 3500zł

- kocioł prawdopodobnie o mocy ~25KW (jeszcze będę miał robiony projekt nowej instalacji co - wtedy okaże się dokładnie jaką moc potrzebuję)

- spalanie dolne (a nie podpalanie od dołu jak to ładnie opisują pracownicy defro)

- ruchome ruszta

- raczej wysoki, a nie długi

na ten moment rozważam kotły

TAURUS TUR

SAS NWG

SEKO EKO II

HEF HEF

niestety TUR i SAS są raczej zbyt głębokie na moją kotłownie (ale to jeszcze dokładnie obmierzę i muszę się upewnić, cz ten TUR naprawdę jest taki głęboki)

Opublikowano

Nie jestem tego wcale pewien!

Piec jak piec niczym nie rozni sie od innych polskich kotlow, na NIEKORZYSC przemawia:

1. BARDZO WYSOKO umieszczona rura powrotu wody,brak przeplywu, moze sie gotowac!

2. Zly ksztalt komory, kwadraciak - dolny tylko z nazwy.

gtoni

Opublikowano

To mozna sprawdzic tylko doswiadczalnie. Przy wymuszonym obiegu,moze rzeczywiscie - wyzsza temperatura

w dolnej czesci kotla, ale przy grawitacji chyba nie.

Tyle na tym forum narzekan na gotowanie sie wody na rusztach i dolnej czesci kotla.

Poza tym po paru latach gdy odlozy sie kamien i opadna smiecie na dno - problem gotowy!

Do tego ta komora

Szkoda sie pchac w problemy - kociol nie podoba mi sie.

gtoni

Opublikowano

Witam

popatrzyłem na przekrój kotła, tak jakoś intuicyjnie zastanawiam się czy pomiędzy 9 a 10 punktem według przekroju nie pojawi się najszybciej korozja ? Tam już spaliny będą stosunkowo zimne.

takie wolne przemyślenia nad konstrukcją.

Pozdrawiam