Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiam wszystkich i pozdrawiam...

Jestem uzytkownikiem kotła na ekogroszek i jednoczesnie laikiem w tym temacie...

Moj hydraulik wykonał mi taka instalację:

1. Kocioł cichewicz economini 21 kW + sterownik RK-2006 L2,

2. Wymiennik płytowy ciepła (danfos), czyli dwa układy - osobno kocioł osobno grzejniki,

3. Podłogówka (ok. 60 m2) z osobnym rozdzielaczem i układem mieszajacym i pompą z termostatem, a cały domek 170 m2, i 12 kaloryferków.

4. Obiek CWU, zbirnik biawar 180l.

No i teraz się zaczyna : smile.gif

Jesli na kotle zadam temperaturę (zalecaną) 60 C, to w pomieszczeniach mam ok. 25 C, a jesli chce mieć w domu komfortowe 21 C to musze na kotle ustawić (niezalecane) 45 C !!!.

Jak wieść niesie kociołek wtedy rdzewieje, bo temperatura powrotu poniżej 40 C.

CZY MOZNA W TAKIM UKŁADZIE ZAŁOŻYĆ ZAWÓR 3D LUB 4D, A JEŚLI TAK TO JAK / GDZIE TO ZROBIĆ ???

Z góry dzieki za rady !!!

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Zmniejsz temperaturę na odbiorach. Kocioł sam się "dopasuje".

Opublikowano
  W dniu 10.02.2011 o 10:42, robmas3 napisał(a):

No i teraz się zaczyna : :)

Jesli na kotle zadam temperaturę (zalecaną) 60 C, to w pomieszczeniach mam ok. 25 C, a jesli chce mieć w domu komfortowe 21 C to musze na kotle ustawić (niezalecane) 45 C !!!.

Jak wieść niesie kociołek wtedy rdzewieje, bo temperatura powrotu poniżej 40 C.

CZY MOZNA W TAKIM UKŁADZIE ZAŁOŻYĆ ZAWÓR 3D LUB 4D, A JEŚLI TAK TO JAK / GDZIE TO ZROBIĆ ???

Z góry dzieki za rady !!!

Podstawowa zasada:

Temperatury w domu NIE reguluje się temperaturą kotła kiedy jest on stałopalny, czyli wysokotemperaturowy.

Najlepiej, gdybyś miał na grzejnikach zawory termostatyczne, a podłogówka i tak musi być regulowana zaworem 3d.

Ja właśnie tak mam i temp na kotle nie ma znaczącego wpływu na temp w pomieszczeniach domu, a mój kocioł pracuje cały czas w temp powyżej 65 stC.

pozdr

Robert G

Opublikowano

[Witam

Nie kombinuj z temp. na kotle.Do pierwotnego obiegu podłączasz wymiennik i zasobnik CWU, a za wymiennikiem resztę czyli CO.

Temperaturę w pomieszczeniach ustalasz ustalasz zaworami na grzejnikach i termostatami pokojowymi do zaworów podłogówki( jeżeli będziesz je miał)

Do utrzymania odpowiedniej temp. powrotu do kotła może być potrzebny zawór 3- drogowy o stałej lub reg. temperaturze mieszania, polecałbym stały na 60oC.

Poniżej zamieszczam układy pracy zaworu zab. kocioł, pompa może służyć też do obsługi całego obiegu.

Dodatkowo sterownik powinien mieć funkcję pracy z wymiennikiem.

Pozdrawiam

wolf montaż zaw 3 drogowego przy kotle.pdfPobieranie informacji ...

wolf montaż zaw 3 drogowego przy kotle 2 wersja.pdfPobieranie informacji ...

Opublikowano

Dzieki za zainteresowanie tematem...

Zrobione mam tak: do obiegu kotła włączone ma CWU (180 l biawar), podłogówkę z jakimś systemem mieszajacym na ktorym jest pompa z termostatem, no i ten wymiennik (35 kW).

A za wymienni instalacja C.O. (10 grzejników płytowych i 2 grzejniki łazienkowe). Na grzejnikach termostaty. Niestety żeby zagrzać poddasze termostaty tam odkręcić muszę na full.

Gdy na kotle zrobie 60 C, to w domciu jest bardzo ciepło a kociołek połyka mi prawie 2 worki groszku dziennie.

Gdy na kotle zrobie 45 C to w domciu jest w sam raz a kociołek połyka już tylko 1 woreczek.

Jak zrobić żeby przy 60 C na kotle w domu była komfortowa temperatura a kociołek nie połykał więcej niz ten 1 worek ????????????

OTO JEST PYTANIE !!!

Myslałem że właśnie zamontowanie w którymś miejscu instalacji zaworu 3d lub 4d da takie wyniki.

Czy to że zgodziłem się na ten wymiennik to nie był błąd... ???

Opublikowano

Witam

W powyższej propozycji jest błąd podłogówka powinna być załączona za wymiennikiem - na wymienniku następuje spadek temperatury- podajesz 60 wychodzi 55-50 oC.

Jeżeli możesz zrezygnować z wymiennika - naczynie przelewowe musi być 1 m pow najwyższego grzejnika, to warto zrezygnować - na wymienniku zawsze jest strata ciepła.

Ja dałbym zawór 3- drogowy na wyjściu z kotła z pompą na powrocie -poniżej przykładowy schemat - pompa obsługuje cały układ grzejny, dodatkowo pompa mieszająca w rozdzielaczu do podlogówki.

Pozdrawiam

wolf montaż zaw 3 drogowego przy kotle.pdfPobieranie informacji ...

wolf montaż zaw 3 drogowego przy kotle 2 wersja.pdfPobieranie informacji ...

Opublikowano

Racja sambor... ale sprawdziłem... i faktycznie podłogówkę mam za wymiennikiem...

więc chwała instalatorowi...

Nawet z nim rozmawiałem w ten weekend... i niestety mówi że niema sensu montować u mnie za wymiennikiem zaworu 3d lub 4d...

Czy ma racje ????

Opublikowano
  W dniu 14.02.2011 o 08:36, robmas3 napisał(a):

Czy ma racje ????

Za wymiennikiem zawór 3d powinien być tylko na obiegu podłogówki - tam powinna być obniżona temp.

Na grzejniki nie ma sensu dawać zaworów mieszających.

Jeżeli chodzi o zużycie węgla...

Jedyna rada, to ocieplić budynek. Jak będziesz lał wodę do dziurawego wiadra, to żeby utrzymać pewien poziom, będziesz musiał lać większym strumieniem...

W domu jest to samo - ciepło ucieka i trzeba je szybciej uzupełniać, czyli więcej węgla spalić w tym samym czasie. Niestety.

Ja grzeję 180 m2 i schodzi mi średnio 1 worek ekogroszku - i to słabego, bo 24 MJ/kg.

Jak mrozy silniejsze, to zbliża się do 30 kg, ale dom mam ocieplony - nowy.

Na kotle temp cały czas trzymam 68 stC, a na podłogówkę puszczam ledwie 28 stC - wystarczy, w domu jest temp ok 20 stC.

pozdr

Robert G.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 11.02.2011 o 09:16, robmas3 napisał(a):

Na grzejnikach termostaty. Niestety żeby zagrzać poddasze termostaty tam odkręcić muszę na full.

Gdy na kotle zrobie 60 C, to w domciu jest bardzo ciepło a kociołek połyka mi prawie 2 worki groszku dziennie.

Gdy na kotle zrobie 45 C to w domciu jest w sam raz a kociołek połyka już tylko 1 woreczek.

Jak zrobić żeby przy 60 C na kotle w domu była komfortowa temperatura a kociołek nie połykał więcej niz ten 1 worek ????????????

Witam,

Trochę przesadzasz z kombinacjami (zamierzonymi).

Zrobione jest ok.

Po prostu ustaw termostaty na grzejnikach na taką temperaturę jaka Ci w danym pomieszczeniu pasuje.

I tyle.

Czy nie da się tak ustawić? (i zapomnieć o "problemie")

Edytowane przez vernal