multico Opublikowano 28 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Witam! Na wstępie chciałem zaznaczyć że nie jestem fachowcem od co ale zamierzam sam zbudować instalacje we własnym domu dlatego proszę o pomoc i porady, krytykę też zniosę Założenie było takie aby instalacja była możliwie prosta i tania. Prawdopodobnie woda z zasobnika cwu zostanie pobrana do c.ogrzewania ale to tak ma być gdyż pompa wyłączała by się gdy temperatura spadnie do około 40 stopni. Zbiornik cwu połączony z piecem jest w obiegu grawitacyjnym. Cytuj
arekS Opublikowano 28 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Cześć Też nie jestem specem od co ale też jestem na etapie robienia instalacjii co we własnym zakresie i też sie co nieco wypytwałem na forum. W tym twoim schemacie zmienił bym powrót zimnej wody z grzejników by był możliwie jak najnirzej by przed samym kotłem nie musiała iść w góre by miała lrzej dotrzeć do pieca. Pompke też zalecał bym zrobić na wysokości wyjścia ciepłej wody z kotła by miała lrzej pchać tą wode. No i przed wejściem do bojlera dobrze by było zaworek załorzyć by móc go w razie czego zamknąć jak by była potrzeba szybkiego nagrzania samego domu. A kociołek będzie na jakie paliwo? Nie zastanawiałeś sie nad załorzeniem zaworu 4 drożnego bo on odrobine wydłurza rzywotnośc kotła? Cytuj
multico Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor #3 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Kocioł jaki ma być użyty to kocioł na paliwo stałe prawdopodobnie z podajnikiem, nie brałem pod uwagę zaworu 4-drożnego bo słyszałem kilka niepochlebnych opinii na temat tego typu urządzeń jednakże nie wykluczam go w swojej instalacji. Rozumie że schemat jest poprawny poza kilkoma poprawkami zasilania i powrotu wody z ogrzewania. Mam jeszcze pytanie czy jak przeniosę wyjście na pompę na wysokość pieca to czy pompa będzie nadal pobierać ciepłą wodę z wężownicy z CWU (250 litrów) bo zależy mi nad utrzymaniem ogrzewania po wygaszeniu pieca jeszcze przez kila godzin??? Cytuj
arekS Opublikowano 28 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 28 Stycznia 2011 To jest przykład mojego układu kilku fachowców twierdził ze bedzie działac. Co do ogrzewania po wyłączeniu kotła to różnie może być z tym pobieraniem wody z zasobnika do ogrzania wody. A zawór 4 drożny w niczym nie przeszkodzi a może tylko o kilka sezonów przedłurzyć rzywotność kotła co najwyrzej Cytuj
emilek Opublikowano 28 Stycznia 2011 #5 Opublikowano 28 Stycznia 2011 multico jak tak zrobisz to wodę będziesz miał zimna w zasobniku, obieg grawitacyjny zadziała tylko jak pompa będzie wyłączona Cytuj
multico Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor #6 Opublikowano 29 Stycznia 2011 ArekS po sugestiach twoich narysowałem drugi schemat i o dziwo jest identyczny jak twój:) Apropo wypowiedzi emilka zastanawiam się trochę i wydaje mi się że chyba centralne ogrzewanie pochłonie całą ciepłą wodę która nie dotrze do zasobnika wiec racje masz dlatego tez narysowałem drugą pompę. Schemat miał być prosty a coraz bardziej się komplikuje, Może jednak ktoś wie jak rozwiązać ten układ na jednej pompie? i jak najlepiej odebrać ciepło z zasobnika do CO, tak aby woda krążyła tylko pomiędzy grzejnikami a bojlerem z pominięciem pieca, bo z mojego schematu wynika że piec będzie też podgrzewany wodą do momentu wyłączenia pompy CO??? Cytuj
Marek Opublikowano 29 Stycznia 2011 #7 Opublikowano 29 Stycznia 2011 to juz nie jest prosty tylko zwymyslany w dodatku NIEPRAWIDŁOWY Cytuj
multico Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor #8 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Na wszelki wypadek dodam poprawiony schemat (mam nadzieje że dobrze). Na wszelki wypadek proszę się nie sugerować moimi szkicami:) Chyba wróce jednak do rozwiązania z pierwszego postu może tylko z zaworem 4-drożnym. Pozdrawiam Cytuj
arekS Opublikowano 29 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 29 Stycznia 2011 ArekS po sugestiach twoich narysowałem drugi schemat i o dziwo jest identyczny jak twój:) Apropo wypowiedzi emilka zastanawiam się trochę i wydaje mi się że chyba centralne ogrzewanie pochłonie całą ciepłą wodę która nie dotrze do zasobnika wiec racje masz dlatego tez narysowałem drugą pompę. Schemat miał być prosty a coraz bardziej się komplikuje, Może jednak ktoś wie jak rozwiązać ten układ na jednej pompie? i jak najlepiej odebrać ciepło z zasobnika do CO, tak aby woda krążyła tylko pomiędzy grzejnikami a bojlerem z pominięciem pieca, bo z mojego schematu wynika że piec będzie też podgrzewany wodą do momentu wyłączenia pompy CO??? Ja bym pompke do co zamątował za zaworek 4 drożnym a pompke do cwu za odejsciem rury do co. Czyli najpierw odbicie z pieca do bojlera i na co a potem pompka. Jeśli kociołek ma być z podajnikiem to będzie sterownik włączał i wyłączał pompki. Ja zakupiłem kocioł ze sterownikiem gdzie mam dodatkowo możliwość podpięcia czujnika do bojlera który będzie podawał do sterownika dane o temperaturze wody i wtedy nie bedzie sie pompka załączała jak woda bedzie nagrzana (taki czujnik był w standardowym wyposarzeniu kotła). A tak wogule to na co Ci aż taki duży boiler. Ja wziołem 140 litrów i nie z węrzownicą a z płaszczem wodnym (o wiele szybciej grzeje wode) no i myśle ze dla 4 osobowej rodzinki starczy. A i jeszcze jedno- powrót od zaworu 4 drożnego do kotła zrób w lini prostej możliwie nisko bo zimna woda nie pujdzie Ci tak łatwo do góry, Cytuj
multico Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor #10 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Myślę że zbiornik 150 litrów w zupełności powinien wystarczyć jeśli nie planuje się rozbudowy instalacji o kolektory słoneczne:) mam je w planach ale nie wiem czy finansowo się wyrobie w tym a nawet w przyszłym roku, ale plany ambitne są. Faktycznie, błąd którego nie zauważyłem na schemacie, odejście na CO powinno być poniżej pompy do CWU. Cytuj
Blackbird Opublikowano 4 Lutego 2011 #11 Opublikowano 4 Lutego 2011 Dołączę się do tematu, bo nie ma sensu zakładać nowego. Chcę przerobić obieg do bojlera bo aktualnie (wg. starej instalacji) wyjście z CWU jest wpięte w powrót z grzejników ale za zaworem 4d - ale nie ważna jak jest. Pytanie: Czy przy podłączeniu jak najbardziej tradycyjnym zasobnika CWU należy wmontować zawór zwrotny na "powrocie" między zaworem 4d a kotłem? - jest on zaznaczony obwódką przerywaną. Kolega instalator spiera się ze mną, że TAK, ale przeglądnąłem różne schematy i nigdzie nie natrafiłem na takie rozwiązanie jak on proponuje. Powiedział, że jak nie będzie tego zaworu zwrotnego to pompa CO (na schemacie P1) będzie wyciągać wodę która wraca z CWU do kotła, a ta woda jest zdecydowanie cieplejsza niż wracająca z grzejników, więc gdy pompa CWU (P2) będzie pracować, wówczas temperatura wody zasilającej grzejniki za zaworem 4d podwyższy się. p.s. proszę o odpowiedź kilku forumowiczów Cytuj
vernal Opublikowano 6 Lutego 2011 #12 Opublikowano 6 Lutego 2011 Kolega instalator spiera się ze mną, że TAK, ale przeglądnąłem różne schematy i nigdzie nie natrafiłem na takie rozwiązanie jak on proponuje. Powiedział, że jak nie będzie tego zaworu zwrotnego to pompa CO (na schemacie P1) będzie wyciągać wodę która wraca z CWU do kotła, a ta woda jest zdecydowanie cieplejsza niż wracająca z grzejników, więc gdy pompa CWU (P2) będzie pracować, wówczas temperatura wody zasilającej grzejniki za zaworem 4d podwyższy się. Witam, Zapytaj Kolegę Instalatora jak to będzie: W obwodzie kotłowym są tylko 2 połączenia z zaworem 4d. Gdy pompa c.o. chodzi, to pobiera wodę z kotła (prawe połączenie). Wg jego twierdzenia będzie wtedy również pobierało wodę z drugiego połączenia, czyli z dołu. Niech odpowie - którędy ta woda wróci do kotła? Pozdrawiam. Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 6 Lutego 2011 #13 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zawór zwrotny w tym układzie nie jest potrzebny ani na zasilaniu ani na powrocie zarówno obiegu c.o. jak i c.w.u. Warunek: Podłączenie zasobnika c.w.u. w obieg kotłowy do trójnika o średnicy równej średnicy wylotów z kotła, w drugie odejście obieg c.o. z zaworem i zredukowanie wyjść trójników co najmniej o 1 rząd wielkości. Czyli: np. wyjście i powrót kotła 1,5" to trójnik również 1 1/2" zredukowany do 1 1/4" a jeszcze lepiej do 1". Cytuj
Vlad24 Opublikowano 6 Lutego 2011 #14 Opublikowano 6 Lutego 2011 jak zawór będzie bez siłownika to się zgodzę że tak będzie najlepiej jak będziesz chciał się bawić pogodówkami to będzie się liczyć każdy C i każda kropla przepływu w kotłowym, wtedy dwie pompy z zworami zw i żadnego zw w obiegu kotłowym. Dużo łatwiej będzie przepchać wodę przez kocioł niż przez 4d, a jak nawet coś tamtędy się przeciśnie to będzie tego zdecydowanie za mało byś takie zjawisko zaobserwował. Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 6 Lutego 2011 #15 Opublikowano 6 Lutego 2011 Przy pogodówce też nie ma to istotnego znaczenia. Jeśli ktoś chce mieć tak naprawdę 100% pewność że żadne obiegi się nie zakłócają nawzajem to proponuję zamontować elektrozawory sterowane równolegle z pompami. Jednak nawet niewielkie zakłócanie się obiegów dla znacznej większości użytkowników nie ma naprawdę większego znaczenia. Mnóstwo instalacji z zaworem 4-drożnym wymuszonym pompą pracuje z ładowaniem zasobnika c.w.u. na grawitacji pracując bezproblemowo. Warunek: zachowanie odpowiednich średnic i redukcji. Cytuj
Blackbird Opublikowano 7 Lutego 2011 #16 Opublikowano 7 Lutego 2011 Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi. Tak myślałem, że zawór zwrotny jest nie potrzebny. Vernal - bardzo dobrze to wytłumaczyłeś i jest to logiczne, nawet dziecko by zrozumiało (ciekawo co powie na to kolega :( ). Piotrek automatyk - przerysowałem schemat wg. Twojego rozumowania, ale nie jestem pewien na 100% czy o to chodziło, bo faktycznie po co sobie utrudniać życie montując dodatkowe elementy skoro wystarczy tylko dobrze rozplanować przepustowość połączeń p.s. jako że kolega instalator ma 15-to letnie doświadczenie, więc chyba będzie trzeba cofnąć mu uprawnienia, bo jak tak zakłada instalacje każdemu to RESPECT Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi