pawe Opublikowano 24 Maja 2008 #1 Opublikowano 24 Maja 2008 Witam. Mam pewien dylemat przy wyborze kotła,nie chodzi tu o firme lecz o moc kotła 23KW(zbyt mały)? 29KW czy nie zbyt duzy?.Pod uwagę brałem sas-a NWT.Powierzchnia mieszkania to około 235m,dom w surowym stanie.Sciany pustak gazowy(suporex) 24,styropian 5 cm,cegła klinkierowa.12.Jesli to pomoze.190 szt zeberek ,200 m podłogówki.140l boiler. Pozdrawiam Cytuj
adam Opublikowano 24 Maja 2008 #2 Opublikowano 24 Maja 2008 Dlaczego 29kW miałby być za duży?Będzie w sam raz. Cytuj
pawe Opublikowano 24 Maja 2008 Autor #3 Opublikowano 24 Maja 2008 Postawiłem znak zapytania nad 29KW ze wzgledu na: czy piec sie nie bedzie pocił,ze wzgledu na niewykozystanie w pełni jego mocy? jakiej wielkosci bede straty czy wogóle beda?,biorac pod uwage 23KW i 29KW Cytuj
Hopkat Opublikowano 30 Maja 2008 #4 Opublikowano 30 Maja 2008 A może wybrać taki kocioł który sam ustawia sobie moc zależną od potrzeb ogrzewania i przy tym zachowuje sprawność Cytuj
Neo Opublikowano 30 Maja 2008 #5 Opublikowano 30 Maja 2008 Dobry pomysł. Pod uwagę brałem sas-a NWT. Obecnie wyżej niż Sasa oceniam Defro, ceny zbliżone. 1 Cytuj
Mustafa Opublikowano 1 Czerwca 2008 #6 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Z całym szacunkiem ale jak macie wybrać SASA lub w gorszym przypadku Defro to zastanówcie się dwa lub trzy razy. Wiem że cena zachęca ale wdając się w szczegóły te kotły są i tak za drogie bo nic nowego nie oferują, automatyka leży !!. Nic nie mam do tych firm i nie mam zamiaru promować jakiejś innej ale ja wybrałem myślę że jeden z najlepszych i najbardziej nowoczesnych jak na kotły z podajnikiem ale przy wyborze kierowałem się osiągnięciami i doświadczeniem firmy . Fakt cena może nieco wygórowana (12000 zł) ale myślę że warto bo to marka ale też doświadczenie i ciągła pogoń za czymś lepszym a dla użytkowników oznacza to że produkt jest ciągle nowocześniejszy. Życzę udanych zakupów <_< Cytuj
XXMen Opublikowano 10 Czerwca 2008 #7 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Użytkuję kocioł na pellety i groszek firmy Kostrzewa i po dotarciu się z kotłem czyli jego poznaniu bardzo sobie chwalę ten wybór -naprawdę warto <_< Cytuj
Neo Opublikowano 10 Czerwca 2008 #8 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor tematu nie pyta o kocioł z podajnikiem. Nie czytacie pierwszego wpisu w danym temacie ? Cytuj
a-w Opublikowano 11 Czerwca 2008 #9 Opublikowano 11 Czerwca 2008 witam,mam sds ceramik 25kw, w praktyce może grzać tylko sam bojler i nic złego się nie dzieje, kocioł ustawiony na 75st bez względu na pore roku (obecnie grzeję elektrycznie bo koszty podobne) Cytuj
bartolomic Opublikowano 17 Czerwca 2008 #10 Opublikowano 17 Czerwca 2008 Kocioł 29 kW na budynek jaki opisałeś - 235m2 ocieplony będzie za duży. Nie wiem dokładnie gdzie mieszkasz, ale szukałbym czegoś w granicach 23-24kW. Wtedy będzie pracował w górnych swoich parametrach, będzie wydajny nie będzie się pocił i będziesz go dłużej użytkował. Oczywiście przy 29kW tak czy inaczej zamontujesz zawór czwórdrogowy i po sprawie, ale kotłów nie powinno się przewymiarowywać - prowadzi to tylko do strat. Cytuj
Neo Opublikowano 7 Sierpnia 2008 #11 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Z całym szacunkiem ale jak macie wybrać SASA lub w gorszym przypadku Defro to zastanówcie się dwa lub trzy razy. Konkretnie, dlaczego ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi