Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mały Kocioł Dolnego Spalania...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tylko jedno mnie zastanawia czy te kotły potrafią chodzić na małej mocy ?

Ile konkretnie potrzeba?

Masz może linka do ciepło właściwie?

Opublikowano

To nie powiem oferta całkiem całkiem , MPM-a raczej nikt nie sprzeda za te pieniądze , trzeba się pochylić bo nigdy nie wiadomo co dobrze robić w tych zmiennych czasach smogu , chciałem palnik peletowy zabudować do obecnego kotła ale to ponad 4 tys a z koszem prawie 5 tys a za chwilę ktoś powie że to do kupy nie ma 5-tej i :wacko:  potem zakup mpm 8-10kw ale to też 3,5 tys z transportem , podajnikowiec 5-tej rok temu 6,5 tys teraz powyżej 8 tys , to chyba faktycznie kupić używkę i palić ile się da a jak nie będzie kopcił to może odpuszczą kontrolę , tylko jedno mnie zastanawia czy te kotły potrafią chodzić na małej mocy ?

Miałem podobne dywagacje z wyborem.Kup cokolwiek,co nadaje się do małej modyfikacji i modulacji z mocą.MPM jest trochę drogi,nie wiem czy kupiłbym ten kociołek jeszcze raz jednak jest starannie wykonany i można strugać swobodnie kontrukcje z szamotu,jest sporo miejsca na to.

Wiem, tylko ciężko czasem zrozumieć co miał na myśli.

Już Wy dobrze wiecie co miał na myśli  :rolleyes:

Gość berthold61
Opublikowano

mam http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2v67 , teraz grzeję 20kw kotłem fakt jest szamotem zmniejszony ale to typowe kiszenie , niby za bardzo nie kopci bo głównie chodzi na pow wtórnym , ale mam tylko 2 kaloryfery bojler i 90m2 podłogówki która zasilam 30-toma stopniami , i ten kocioł chodzi na styk byle nie wygasnąć

Opublikowano (edytowane)

2 przykłady z życia wzięte dot. użytkowania Dakona na małych mocach:

1. Użytkownik tego forum - AdamGuitar grzeje kotłem Junkers 20kW nieduży metraż - 70 mkw., a latem tylko CWU spalając dobowo ok 3 kg węgla. Ta osoba to główny sprawca modyfikacji, poszedłem za jego radami, bo moc kotła 20 kW też była dla mnie ponaddwukrotnie za duża.

2. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119477-Cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowaliśmy-sami-dom!!!/page21 btw ciekawy blog. Gościu Dakonem 20 kW grzeje podłogówke. Ponieważ sam budował dom to długi czas użytkował tylko parter ok. 75 mkw. Na stronie już nie ma obrazków, ale blog ten jako biblia samorobów budowlanych doczekał się konwersji do PDF-a. Można go pobrać z Chomika, mam też u siebie wszystkie części.

Edytowane przez pepito82
Opublikowano

Niekoniecznie. U mnie po dwóch latach palenia Dakonem wybrałem ze 4-5 litrów pyłu z wyczystki komina. Sadzy zero.

Zresztą mój rekord to było 6 tygodni palenia bez czyszczenia wymiennika. A i w sumie to można było dalej palić.

Węgiel palnika szamotowego, takiego jak w MPMie nie potrzebuje. U mnie 3 małe cegiełki zawężały strumień ognia i go przyspieszały. Zaraz potem dostawał PW i elegancko się dopalało.

Zaletą mojego układu było to, że się nie zatykał pyłem ani popiołem.

Opublikowano

U mnie po dwóch latach palenia Dakonem wybrałem ze 4-5 litrów pyłu z wyczystki komina. Sadzy zero.

Pomiędzy 2. i 3. przewalem jest coś a la odstojnik-separator dla popiołu i nie porywa go dalej do komina. Sadzy praktycznie nie ma. Tylko naloty pyłowe na ścianach wymiennika i na zawirowywaczu. Jedyne co mnie wkurza to smoła w komorze zasypowej, ale nigdy nie skleja klapy.

Opublikowano

A różnie, od ekogroszku czyli 5-25mm (polski, ruski, czeski), orzech II, jakieś większe, do kostki.

Generalnie najlepiej szedł czeski ekogroszek, z małym popiołem.

Palenie drewnem, w tym kotle, to dramat jest.

Miałem 13.5kW na 100m2+trochę piwnicy. Nieocieplone, ściany: max, przerwa, suporex. Okna plastiki dwuszybowe, takie sobie. Bardzo zacna wentylacja

Opublikowano

Ale z Polskim szczególnie śląskim węglem nie było tak różowo.

Spokojnie Wesoła jechała bezdymowo, tylko oczywiście się wieszała. Ale pomieszana pół na pół z ruskiem spalała się idealnie.

Najtrudniej ustawić było PW do czecha. Musi być go naprawdę dużo, PW na maxa, PP na szczelinie 3mm.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

mam pytanie do użytkowników-praktyków - na ile oceniacie sprawności cieplne waszych kotłów DS? Parametry producentów znam a chodzi mi o realne i prawdziwe dane spoza laboratorium. Czy warto kupować kotły DS poniżej 10-11kW, pytam bo spotkałem sie z opiniami, że są one niewydajne. Dzięki i jak zwykle Pzdr W.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu