Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , założyłem ostatnio programator pokojowy, sprawdza się moim zdaniem bardzo dobrze lecz po wyłączeniu pompy piec w podtrzymaniu dochodzi prawie do 70 stopni i spada na ok 65 , piec czasami ma długie postoje bo temperatury mieliśmy super do tej pory, więc wiadomo że woda w grzejnikach zdarzy się wychłodzić,i teraz jak to najprościej ogarnąć bo przy długim postoju mam temperature powrotu czasami 30 czasami 25 więc przy wodzie w piecu która ma 60 różnica jest spora

Opublikowano

To jest postój czy nadzór podtrzymanie ?

Jak postój ,nie pali się to pół biedy , jak podtrzymanie to cała bieda bo w kotle zrobi się mokro .

Do takiego wyłączania pompy termostatem to bufor by się sprawdził .

Opublikowano

No to kiepsko , Jak na godzinkę się zgasi pompka to jeszcze ujdzie ale na pół dnia to będzie mokro , tu by się przydało żeby co tę wode w kotle przemieszało na krótkim obiegu .

Opublikowano

Wg mnie nic złego się nie stanie bo ta woda po załączeniu pompy za chwilę się ogrzeje (bo kocioł też zaczyna grzać). Jeśli cokolwiek się gdzieś wykropli to wyschnie jak już instalacja osiągnie temperaturę roboczą.

Opublikowano
Godzinę temu, knapior1989 napisał(a):

Witam , założyłem ostatnio programator pokojowy, sprawdza się moim zdaniem bardzo dobrze lecz po wyłączeniu pompy piec w podtrzymaniu dochodzi prawie do 70 stopni i spada na ok 65 , piec czasami ma długie postoje bo temperatury mieliśmy super do tej pory, więc wiadomo że woda w grzejnikach zdarzy się wychłodzić,i teraz jak to najprościej ogarnąć bo przy długim postoju mam temperature powrotu czasami 30 czasami 25 więc przy wodzie w piecu która ma 60 różnica jest spora

Ma Pan mały zład czynnika grzewczego (grzejniki panelowe, które lubią się szybko wychładzać etc.) Proszę rozważyć podłączenie buforu ... ewentualnie zmienić grzejniki na żeliwne (; ... posiadające sporo większą bezwładność cieplną. Ewentualnie warto zmienić nastawy zaworu trój drogowego tak by temperatura powrotu nie spadała poniżej zalecanej przez producenta (50-60°C) Zawór mieszający ustawiony do odpowiedniej wartości powinien rozwiązać kłopot

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie posiadam żadnego zaworu 3d czy 4d a większość grzejników mam starych zeliwnych

Opublikowano

Z brakiem zaworu ochrony powrotu bedzie tak,jak jest.Albo instalacja prosta,albo zawsze cieply powrot.

Opublikowano
  • Autor
Teraz, bercus napisał(a):

Z brakiem zaworu ochrony powrotu bedzie tak,jak jest.Albo instalacja prosta,albo zawsze cieply powrot.

Rozumiem a można tak zostawić czy raczej nie

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Opublikowano

A wystarczy wywalić ten "programator pokojowy" który jak czytam to forum i nie tylko powoduje więcej szkód niż pożytku.

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

A wystarczy wywalić ten "programator pokojowy" który jak czytam to forum i nie tylko powoduje więcej szkód niż pożytku.

Być może tak jest,ale dzięki niemu mam w domu stałą temperaturę,bez niego piec chodzi 10 godz na worku a z nim dobę

Opublikowano

Po prostu zwróć uwagę czy w popielniku po całym dniu podtrzymania i braku obiegu nie ma rosy , kiedyś dawno temu grzałem tunel foliowy i takie coś założyłem auraton chyba się nazywało , gasiło pompkę i tyle po kilku godzinach jak popielnik otworzyłem to myślałem że kocioł się rozciekł ,zaraz się pokapowałem co się stało na kotle ponad 60 st a popielnik zimny , jak szybko założyłem ten termostat tak szybko go z ciągłem i jak ręką odjął wszystko zaraz wyschło ,taki wynalazek ma rację bytu jak jest ochrona powrotu realizowana na innej pompie , co innego jak kocioł się wygasi i takie rozwarstwienie się utworzy .

Opublikowano
2 godziny temu, knapior1989 napisał(a):

Być może tak jest,ale dzięki niemu mam w domu stałą temperaturę,bez niego piec chodzi 10 godz na worku a z nim dobę

Ten "programator pokojowy" jest półśrodkiem, takim pudrowaniem syfa. Tobie bardziej potrzebna jest modernizacja całej instalacji/kotłowni. Owszem, wiąże sie to z kosztami, ale jak zrobisz z głową, to masz spokój na kilka/kilkanaście lat.

Wracając do cytatu. Policz ile faktycznie pracuje kocioł z "programatorem pokojowym", a ile bez. Odlicz czas, kiedy ten półśrodek wyłącza kocioł.

10h na worku bez programatora, a ile faktycznie z programatorem.

Opublikowano

@knapior1989 kilka lat sterowałem ogrzewaniem domu, takim regulatorem temperatury, z zatrzymaniem pompy obiegowej po osiągnieciu zadanej temperatury pokojowej i nic złego się nie wydarzyło. Kilka lat temu założyłem na wszystkie grzejniki zawory i głowice termostatyczne, ale dalej czasem korzystam z regulatora. Jest oszczędniejszy w okresach przejściowych i nie do zastąpienia podczas dłuższych wyjazdów.