seba7676 Opublikowano 10 godzin temu #1 Opublikowano 10 godzin temu Producent zaworu termostatycznego 3d Regulus daje taki schemat podłączenia do ochrony powrotu kotła. Tylko przy takim podłączeniu jeśli jedna z gałęzi nie będzie pracować np. nie pracuje c.o. na grzejniki a leci cwu to pompa na powrocie czyli przy zaworze termostatycznym i tak będzie zaciągać czynnik z niepracującej gałęzi c.o. bo ona zaciąga całą wodę powrotną z instalacji. Jak to podłączyć bez zastosowania sprzęgła (wtedy tego problemu nie ma) żeby te obiegi były niezależne? Cytuj
nightwatch Opublikowano 9 godzin temu #2 Opublikowano 9 godzin temu Myślę że woda będzie płynąć głównie przez bufor gdy nie pracują pompy co i cwu, bo tam będzie najłatwiejszy przepływ. Ten bufor to jest takie sprzęgło więc drugiego na pewno nie ma co instalować. Cytuj
seba7676 Opublikowano 9 godzin temu Autor #3 Opublikowano 9 godzin temu Ale jeśli mamy taki układ tylko bez bufora to wtedy będzie tak jak opisałem i powrót obu gałęzi będzie podciagany do zaworu termostatycznego nawet jak obie gałęzie nie pracują. Cytuj
nightwatch Opublikowano 7 godzin temu #4 Opublikowano 7 godzin temu bez bufora, skoro ani pompa co ani cwu nie pracuje, to po co ma pracować ta pompa przy kotle? Wyłącz ją wtedy. Cytuj
seba7676 Opublikowano 6 godzin temu Autor #5 Opublikowano 6 godzin temu Może źle to opisałem - wszystko jest ok jeśli pracują oba obiegi. Ale jeśli jeden z nich przestaje pracować (cwu się załadowało i pracuje tylko c.o. lub mamy tryb lato c.o. stoi i pracuje tylko cwu) wtedy do niepracującego obiegu podciągana jest woda z kotła, a nie jest to porządne. Ja wiem że można to zrobić ze sprzęgłem hydraulicznym i wtedy przed sprzęgłem mamy obieg kotłowy z zaworem termostatycznym i pompa, a za sprzęgłem poszczególne obiegi które się nie zakłócają. Pytam jak zrobić taki układ jak na schemacie który załączyłem bez użycia sprzęgła, jeśli oczywiście się da. A co do wyłączenia pompy kiedy oba obiegi nie pracują - tak, to jest jasne. Cytuj
nightwatch Opublikowano 3 godziny temu #6 Opublikowano 3 godziny temu Taki schemat jak na rysunku, ale bez bufora, to jest po prostu inny schemat i inny sposób działania instalacji 🙂 Problem wydaje mi się dość teoretyczny, nie wiem czy to czego sie obawiasz to faktycznie się wydarzy. Ale jeśli chcesz mieć gwarancję to zamiast dwóch osobnych pomp co/cwu zrób jedną, a za nią zawór przełączający z siłownikiem. Wtedy masz gwarancję że tylko jeden obieg działa a drugi jest zamknięty, i nic nie popłynie w niezamierzonym kierunku. Cytuj
Kordjano Opublikowano 1 godzinę temu #7 Opublikowano 1 godzinę temu A tak ogólnie to po co taki dziwny schemat , nie można tego po bożemu jak chcesz z buforem by działało jak należy ? Cytuj
bercus Opublikowano 59 minut temu #8 Opublikowano 59 minut temu Tu schemat,wystarcza nie wziac bufora do uwagi.Tu na forum wystarcza troche poszukac.Wszystkie podstawowe rzeczy zaznaczone,jako ZZ,itp.Kilka roznic oproci poprzednemu možno znalazc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi