Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Producent zaworu termostatycznego 3d Regulus daje taki schemat podłączenia do ochrony powrotu kotła. Tylko przy takim podłączeniu jeśli jedna z gałęzi nie będzie pracować np. nie pracuje c.o. na grzejniki a leci cwu to pompa na powrocie czyli przy zaworze termostatycznym i tak będzie zaciągać czynnik z niepracującej gałęzi c.o. bo ona zaciąga całą wodę powrotną z instalacji. Jak to podłączyć bez zastosowania sprzęgła (wtedy tego problemu nie ma) żeby te obiegi były niezależne?

IMG_20260802_125002091~(1).jpg

Opublikowano

Myślę że woda będzie płynąć głównie przez bufor gdy nie pracują pompy co i cwu, bo tam będzie najłatwiejszy przepływ. Ten bufor to jest takie sprzęgło więc drugiego na pewno nie ma co instalować.

Opublikowano

Ale jeśli mamy taki układ tylko bez bufora to wtedy będzie tak jak opisałem i powrót obu gałęzi będzie podciagany do zaworu termostatycznego nawet jak obie gałęzie nie pracują.

Opublikowano

Może źle to opisałem - wszystko jest ok jeśli pracują oba obiegi. Ale jeśli jeden z nich przestaje pracować (cwu się załadowało i pracuje tylko c.o. lub mamy tryb lato c.o. stoi i pracuje tylko cwu) wtedy do niepracującego obiegu podciągana jest woda z kotła, a nie jest to porządne. Ja wiem że można to zrobić ze sprzęgłem hydraulicznym i wtedy przed sprzęgłem mamy obieg kotłowy z zaworem termostatycznym i pompa, a za sprzęgłem poszczególne obiegi które się nie zakłócają. Pytam jak zrobić taki układ jak na schemacie który załączyłem bez użycia sprzęgła, jeśli oczywiście się da. A co do wyłączenia pompy kiedy oba obiegi nie pracują - tak, to jest jasne.

Opublikowano

Taki schemat jak na rysunku, ale bez bufora, to jest po prostu inny schemat i inny sposób działania instalacji 🙂
Problem wydaje mi się dość teoretyczny, nie wiem czy to czego sie obawiasz to faktycznie się wydarzy.
Ale jeśli chcesz mieć gwarancję to zamiast dwóch osobnych pomp co/cwu zrób jedną, a za nią zawór przełączający z siłownikiem. Wtedy masz gwarancję że tylko jeden obieg działa a drugi jest zamknięty, i nic nie popłynie w niezamierzonym kierunku.

Opublikowano

A tak ogólnie to po co taki dziwny schemat , nie można tego po bożemu jak chcesz z buforem by działało jak należy ?

Opublikowano

Tu schemat,wystarcza nie wziac bufora do uwagi.Tu na forum wystarcza troche poszukac.Wszystkie podstawowe rzeczy zaznaczone,jako ZZ,itp.Kilka roznic oproci poprzednemu možno znalazc.

schemat piec jak powinno być.jpg