Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat, układ hybrydowy PC + GAZ

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez cezario1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Jacek64z napisał(a):

'Midsubishi lepiej moduluje moc' , wszystkie trzy min 19Hz max 110Hz, zresztą wszystkie rotacyjne min to 19Hz nie znam innych 

Kaisai 10 pracuje z 3.5kw i 8 , 6 też. To ja wiem i tyle się mówi aby dobrze dobrać PC do OZC domu jak to są te same pompy, nie tylko w midei w większości PC . Powinni podawać moc przy dwóch  parametrach -10 (max) i +10 (min) to byłoby bardziej uczciwe 

Moją pompę ustawiłem na 15  Hz bo w przejściowych okresach by nie nie schodziła z mocy więc pyka sobie na 15 Hz pobierając przy tym ok 300-330 wat łacznie z pompką co.

Opublikowano

Podsumowując dla mojego przypadku lepiej dobierać pompę na temperatury dodatnie. Z gazu nie zamierzam rezygnować, kocioł mam nowy dopiero drugi sezon przepracował. Wychodzi że najlepsza opcja to pompa 10kW, ale z drugiej strony jak ktoś słusznie zauważył, obliczamy to wszystko przy obecnych cenach gazu, co będzie jutro, nikt nie wie, dla mnie istotne jest aby zużyć te 2000kWh które mam co roku w zapasie, przy COP 3,5 rachunek jest prosty, 7000kWh ciepła z gazu to ~2500zł. Generalnie tak naprawdę ta oferta na ~8100zł za pompę 12kW zrobiła temat, bo jednak jest to 4000zł różnicy, wiec trochę budżetu na pozostałe komponenty zostaje. 

Opublikowano

Jaka sprężarka scrol czy rotacyjna, smarowanie ciśnieniowe czy rozbryzgowe jeżeli drugie może długo nie pochodzić, górne łożysko chodzi na sucho.

12 kw Yorka monoblok można dostać za mniej niż 6000