Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka pompa typu split?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez cezario1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mój przypadek dowodzi że nie jest to możliwość teoretyczna. Przez dwa dni przy -20 nie było jednej fazy podczas mojej nieobecności w domu. Niby zawory antyzamrożeniowe spuściły wodę, ale i tak trzeba było rozbierać żeby ruszyła. Generalnie po takim czymś są możliwości uszkodzeń pomimo spuszczenia wody. Główną zaletą monobloka jest możliwość samodzielnego montażu i na tym moim zdaniem się jego zalety kończą.

Edytowane przez WlodekG
🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski
Opublikowano

Włodek G, żeby uzyskać gwarancję to kto musi odebrać i uruchomić pompę,lokalny instalator czy ktoś z serwisu,a serwis ma dużo swoich punktów.

Opublikowano

Same zawory antyzamrożeniowe to nie wszystko. Trzeba jeszcze podłączyć instalację wodociągową, która tę wodę będzie cyklicznie uzupełniać po każdym upuszczeniu wody przez zawory. Dlatego monoblok Tobie zamarzł. Gdybyś wykonał poprawnie instalację lub zalał glikolem to nie byłoby problemu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, WlodekG napisał(a):

Teraz mam splita AUX - polecam, jakość wykonania wysoka, na razie bezproblemowo działa

Tak z ciekawości jest lepsza niż Kaisai który miałeś? Pomijam kwestie zamarzania. W minusowych temp raczej jej nie testowałeś chyba dopiero w następnym sezonie się okaże co to PC jest warte.

2 godziny temu, WlodekG napisał(a):

Główną zaletą monobloka jest możliwość samodzielnego montażu i na tym moim zdaniem się jego zalety kończą.

Monobloki uznawane są za trwalsze głównie ze względu na fabrycznie zamknięty układ chłodniczy. 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Tež naprawde poprawna ilosc czynnika ma duže znaczenie dla sprawnosci.Czyby niby rurki takie i takie,niektore uzardzienia do napelniania i prožni sa jakie sa....Monoblok fabrycznie napelniony i gotowe.

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie powyższych odpowiedzi - piszecie o możliwych błędach montażu, a dla mnie temat nie ma znaczenia. Porównuję split do monobloka przy założeniu prawidłowego montażu.

Na razie nowa pompa wydaje mi się lepsza.

Nowa pompa jest mocniejsza - 14 kW vs 12 kW i inaczej skonfigurowana. Miałem bufor zintegrowany z CWU (bufor kiepski bo mała odległość króćców, pisałem o tym) - teraz mam osobne CWU i osobny bufor Viqtis. CWU 300l ma większą wężownicę 4 m2, chociaż poprzednia też nie była mała - 3,3 m2. Bufor ma 300l i 180 cm wysokości więc dużo lepsze uwarstwienie. Przy splicie odcinki rur mam bardzo krótkie - wszystko jest koło siebie. Pompy obiegowe podłogówki nie są podłączone przez styczniki tylko bezpośrednio w hydroboksie. Odciąłem całkowicie drabinki łazienkowe od układu gdyż stwierdziłem, że na parametrze 35 stopni i tak praktycznie nie grzeją, a zabierają przepływ. Zostawiłem je jako suszarki z włączaną na godzinę grzałką elektryczną. 

Układy nie są więc porównywalne.

Sama pompa ma na pewno inny algorytm działania. Zauważyłem że modulacja wbudowanej pompy obiegowej jest bardzo ograniczona tzn. na razie obserwuję zakres 1,6-1,95 m3/h. W Kaisai modulacja była 1-2 m3/h, większość czasu pompa chodziła na mniejszym przepływie. W poprzednim układzie pompy obiegowe podłogówki włączały się razem z PC, a teraz widzę, że praktycznie cały czas chodzą. Bufor jest więc wykorzystywany jako magazyn energii w dużo większym stopniu, również podczas grzania CWU. Zużycie energii wydaje mi się mniejsze, ale rzeczywisty test będzie w następną zimę. Sterownik ok, raczej intuicyjny, ale cały czas się jeszcze go uczę. Instrukcja obsługi kiepska, wykorzystywałem instrukcję bliźniaka Auratsu.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Opublikowano

Wydaje mi sie dla opisu,že problemom pompki poprzednej nie byla pompa,ale jej pan administrator.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Wello napisał(a):

Same zawory antyzamrożeniowe to nie wszystko. Trzeba jeszcze podłączyć instalację wodociągową, która tę wodę będzie cyklicznie uzupełniać po każdym upuszczeniu wody przez zawory. Dlatego monoblok Tobie zamarzł. Gdybyś wykonał poprawnie instalację lub zalał glikolem to nie byłoby problemu.

Sorry, ale nie robi się takiego układu. Celem jest opróżnienie układu a nie jego automatyczne uzupełnienie. Przy dwóch dniach bez prądu rozsadziłoby pompę, a tak działała dalej tylko wymagała napełnienia. Resztki wody w rurach zamarzły tak czy inaczej i dlatego trzeba było rozmrażać farelką. 

Mam specyficzny przypadek bo instalacja nie była robiona od podstaw i u mnie glikol nie wchodził w grę. Zresztą glikol zmniejsza wydajność pompy i trzeba go co jakiś czas wymieniać - generuje koszty.

3 minuty temu, bercus napisał(a):

Wydaje mi sie dla opisu,že problemom pompki poprzednej nie byla pompa,ale jej pan administrator.

Może rozwiniesz tę wypowiedź?

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Ta automatyczne uzupełnianie wody ma na celu między innymi żeby pompa po powrocie prądu automatycznie wystartowała. Było prawidłowe ciśnienie i układ się nie zapowietrza.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Ta automatyczne uzupełnianie wody ma na celu między innymi żeby pompa po powrocie prądu automatycznie wystartowała. Było prawidłowe ciśnienie i układ się nie zapowietrza.

Tak, przy krótkich wyłączeniach prądu może i to się sprawdzi. Ale jak nie ma długo to przez to uzupełnienie woda w pompie zamarznie i spowoduje szkody. 

Ponadto automatyczne uzupełnianie uniemożliwia wczesne wykrycie wycieków.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Przy - 20 st na dworze wątpię żeby te zawory prawidłowo zadziałały. Kapiący kran też zamarznie przy takiej temperaturze.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Przy - 20 st na dworze wątpię żeby te zawory prawidłowo zadziałały. Kapiący kran też zamarznie przy takiej temperaturze.

Zadziałały prawidłowo, pompa po napełnieniu była sprawna, nic nie wymagało wymiany. Dodatkowa kwestia odnośnie tego automatycznego uzupełniania - jeśli masz glikol w układzie nie można dać automatycznego uzupełnienia z wodociągu (piszę teoretycznie bo ja nie miałem i nie mam glikolu).

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Tylko spuściło ci ciepłą wodę ale dopuszczałoby zimną

Opublikowano (edytowane)

Sam Ci to rozwiązania doradzałem. Szczerze to trafił mi się tanio monoblok a i tak musiałem zalać całą instalację glikolem bo dom nie zamieszkały, bałem się żeby nie zamarzły mi też grzejniki. Natomiast w drugim domu w który mam Panasonic żałuję że nie zamontowałem splita.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, cezario1 napisał(a):

Sam Ci to rozwiązania doradzam. Szczerze to trafił mi się tanio monoblok a i tak musiałem zalać całą instalację glikolem bo do mnie zamieszkały. Natomiast w drugim domu który mam Panasonic żałuję że nie zamontowałem splita.

Jak ktoś napełni glikolem o odpowiednim stężeniu i pod to ma zaprojektowana i zrobioną instalację to problem zamarzania przestaje istnieć. Jak jednak napisałem glikol ma swoje wady. Pompa 12 kW na glikolu nie ma już 12 kW bo glikol ma mniejszą pojemność cieplną, ciężej się go pompuje, trzeba go wymieniać itd. 

Nie jestem jakimś wyjątkiem jeśli chodzi o zamarzanie. Pompę już sprzedałem, ale kupując nową pytałem czy mogę monobloka zostawić w rozliczeniu to mi firma odpowiedziała, że jestem szóstym klientem który chce wymienić monoblok na splita i nie są zainsteresowani.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Z tą wymianą glikolu to raczej nie masz racji. Były robione testy zresztą pisaliśmy już o tym.

Opublikowano (edytowane)

Nie przekonują mnie te testy, nie mają wartości statystycznej. To że komuś glikol nie zmienił właściwości może się zdarzyć, co nie oznacza, że zawsze tak będzie w każdym układzie. Są też tacy co uważają, że w samochodzie nie ma potrzeby oleju zmieniać:)

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano (edytowane)

A w samochodzie w chłodnicy wymieniasz glikol co dwa lata? Ludzie jeżdżą po 20 lat  samochodami bez wymiany i nic się nie dzieje nawet przy - 20 st.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
Teraz, cezario1 napisał(a):

A w samochodzie w chłodnicy wymieniasz glikol co dwa lata? Ludzie jeżdżą po 20 lat z samochodami bez wymiany i nic się nie dzieje nawet przy - 20 st.

No zmieniam. Każdy może sobie nie zmieniać na własne ryzyko.

Opublikowano

Ktoś jeszcze zmienia z osób przeglądających to forum?

Opublikowano

Najwieksze szlamy,rdzu wylewam z samochodow,gdzie ludzia z woli dobrej wymieniaja.Poki namierzam,že jest okej do mrozu i nie zabrudzony,to liepiej niech zostaje.

Co do powyzszego wpisu,to myslalem o ustawieniu pompek podlogi,sterowania ukladow.

Opublikowano (edytowane)

Każdy ma swoją filozofię wymiany, być może stosowną do wieku i stanu samochodu. Przy nowym drogim samochodzie raczej bym wymieniał bo ew. szkody mogą być kosztowne. Nie chodzi tylko o temp. zamarzania ale również o temp. wrzenia, właściwości antykorozyjne i właśnie szlamy/osady.

No ale ustawienie pompek podłogi i sterowania to nie jest zależne od typu monoblok czy split:) 

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Ja moją instalację latem chemią potraktuję i to dosyć sporą bo patrząc po rotametrach podłogówki woda musi być straszna , mamy paskudnie twardą wodę a był czas że 4 razy w roku spuszczałem i napełniałem więc kamień syf rdza i co tam jeszcze na bank jest. potem zaleję wodą przepuszczoną przez filtry do odmanganiania-odrdzewiania i odkamieniania a potem bańka glikolu i inhibitor korozji.

🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski