Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bardzo proszę o uwagi do schematu pomy z buforem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Bardzo proszę o Wasze uwagi do schematu obecnej instalacji pompa i bufor. Pierwszy instalator podłączył powrót z instalacji poza buforem. Drugi zmienił to na obecnie prezentowany układ. Nadal jest jednak problem z należytym działaniem ogrzewania. 

Schemat.jpg

Opublikowano (edytowane)

na moje oko ta przeróbka jest bez znaczenia, zupełnie nie zmienia przepływu wody w instalacji. A jaki problem próbujesz rozwiązać?

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano (edytowane)

Witam, dzięki za odpowiedź. Jak wcześniej pisałem problem dotyczy mojego znajomego. Ja co do instalacji z pomp ciepła nie ma doświadczenia, mając zaś na uwadze fachową wiedzę członków z niniejszego forum (która nie raz była mi pomocna), zwróciłem się o Wasze sugestie, co do prawidłowości instalacji i przyczyn problemów. 

Ustaliłem, że znajomy ogrzewa dom 130 m2 - ogrzewanie podłogowe, CWU 300 l, pompa ciepła Monoblok 8,1 kW. Instalacja zgrzewana rura 32mm. Bufor 80l. 

Problem: 

Główny dotyczy niedostatecznego grzania ogrzewania podłogowego. Co do CWU brak zastrzeżeń. Jak wcześniej pisałem dokonywano modyfikacji instalacji poprzez właściwe podłączenie powrotu z instalacji do bufora. Ogrzewanie się poprawiło, jednak nadal zdaniem znajomego jest niewystarczające. Kolejni instalatorzy wskazują na możliwe problemy: zbyt mały bufor, zbyt cienkie rury, może problem w działaniu zaworu 3D?

Proszę o Wasze uwagi.  

Edytowane przez Rafał78
Opublikowano

Mogę potwierdzić, że zainstalowane rury PP 32 mm nie są optymalne (średnica wewnętrzna to 23,2 mm). Przy bardzo małych odległościach można uznać ten montaż za prawidłowy.

Podłączenie bufora jest nieprawidłowe.
Bufor o pojemności 80 l, w instalacji grzewczej pompy ciepła służy wyłącznie do wspomagania pompy w czasie okresu defrostu  (odszraniania). Przy spełnieniu pewnych warunków przy ogrzewaniu podłogowym, ten bufor jest zupełnie zbędny.

Poniżej masz schemat poglądowy instalacji hydraulicznej dla pompy ciepła typu monoblok, który wygenerowałem onegdaj przy pomocy aplikacji Panasonica dla kolegi @o6483256.

o6483256_bufor.jpg.46314c8ac97f9d4e08a1c7c4605287ae.jpg

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał(a):

Rura zgrzewana, rozumiem, że PP jest niestety za mała do tej instalacji.

Jak masz podłogówkę to podaj jakie są przepływy w pętlach i jaka jest ich ilość? 

WItam @Sambor,

Tak rura PP. Co do liczby pętli to 2x po 8. Przepływy ustawione pomiędzy 1-2. Trochę ma niskie ciśnienie w instalacji bo 1 bar. 

Opublikowano
32 minuty temu, sambor napisał(a):

Dla takich przepływów musi być rura PP40, ciśnienie w instalacji nie ma znaczenia.

Jaka jest pompa wodna w tym monobloku?

Pompa ciepła EVIPOWER PREMIUM INVERTER R32 

CH-HO08UIMPRK-P

Opublikowano

Dzięki bardzo za info. Czyli ten obecny bufor można wykorzystać i podpiąć zgodnie z prezentowanym schematem na powrocie. Zbędna zatem zostaje pompa obecna na zasilaniu co, jak piszesz pompa wody w pompie ciepła spokojnie poradzi sobie z zasilaniem podłogówki i CWU?

Opublikowano
3 godziny temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Mogę potwierdzić, że zainstalowane rury PP 32 mm nie są optymalne (średnica wewnętrzna to 23,2 mm). Przy bardzo małych odległościach można uznać ten montaż za prawidłowy.

Podłączenie bufora jest nieprawidłowe.
Bufor o pojemności 80 l, w instalacji grzewczej pompy ciepła służy wyłącznie do wspomagania pompy w czasie okresu defrostu  (odszraniania). Przy spełnieniu pewnych warunków przy ogrzewaniu podłogowym, ten bufor jest zupełnie zbędny.

Poniżej masz schemat poglądowy instalacji hydraulicznej dla pompy ciepła typu monoblok, który wygenerowałem onegdaj przy pomocy aplikacji Panasonica dla kolegi @o6483256.

o6483256_bufor.jpg.46314c8ac97f9d4e08a1c7c4605287ae.jpg

Ten oznaczony na schemacie zawór bezpieczeństwa h8 to jakiś konkretny?