Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. stoję przed wymianą kotła zasypowego klasy 4 (ELEKTROMET EKO – KWR 20) na kocioł klasy 5, spalam głównie drewno a gdy w nocy dowali mrozem to węgiel plus drewno. Nowy kocioł chciałbym, aby miał możliwość pracy gdy zabraknie prądu (w mojej lokalizacji częste przerwy w dostawie), instalacja działa grawitacyjnie jak i z pompami. W mojej gminie ogłosili nabór wniosków na dofinansowanie do zmiany i chciałbym z tego skorzystać. Przeglądam różne oferty kotłów 5 klasy i kompletnie nie wiem na co postawić... 

Opublikowano

A z ciekawości pytam bo to różnie gadają o tych dofinansowaniach ,nie taniej samemu kupić i zamontować ? pytam bo nie wiem ale słuchy dziwne chodzą.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli ma to być zasypowy 5 klasy to założę się że aby spełnić wymagania i skorzystać z dotacji należy zamontować bufor bo tylko w takiej konfiguracji ten piec jest w stanie uzyskać normy dla 5 klasy... Proszę najpierw popatrzeć za kotłami aby spełnić wymagania 5 klasy a potem popytać się o warunki dotacji. Obawiam się o bezprądowe działanie układu, ale mały UPSik z odpowiednim akumulatorem powinien załatwić sprawę.

Edytowane przez djbuzer
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, berti napisał(a):

A z ciekawości pytam bo to różnie gadają o tych dofinansowaniach ,nie taniej samemu kupić i zamontować ? pytam bo nie wiem ale słuchy dziwne chodzą.

składasz wniosek, przyznają dotację, dokonujesz zakupu i przedstawiasz fakturę. u mnie zwracają 70% wartości ale nie więcej jak 5k PLN

3 godziny temu, djbuzer napisał(a):

Jeśli ma to być zasypowy 5 klasy to założę się że aby spełnić wymagania i skorzystać z dotacji należy zamontować bufor bo tylko w takiej konfiguracji ten piec jest w stanie uzyskać normy dla 5 klasy... Proszę najpierw popatrzeć za kotłami aby spełnić wymagania 5 klasy a potem popytać się o warunki dotacji. Obawiam się o bezprądowe działanie układu, ale mały UPSik z odpowiednim akumulatorem powinien załatwić sprawę.

to jak by to miało wyglądać kocioł + bufor? jakieś konkretne propozycje? jaki polecany producent a jakiego unikać? bezprądowe działanie miałem na myśli o palenie bez dmuchawy, jakiś miarkownik ciągu czy coś... dodam jeszcze że chciałbym to wszystko sam ogarnąć, czyli montaż i całą resztę

Edytowane przez JapaKonia
Opublikowano (edytowane)

Jakie drewno teraz spalasz? Jeśli masz dostęp do twardego drewna, to może tani MPM ? Plus bufor podłączony grubymi rurami 6/4" na grawitacji. Ale komin musi być wysoki 8m i więcej, aby kocioł sprawnie pracował bez wentylatora.  

MPM Wood Plus 18kW miałbyś po odliczeniu dotacji za śmieszne pieniądze  3 tys. PLN. Do tego jakiś nie za duży bufor, trochę rurek, zaworów, trochę chęci i sam ogarniesz temat i co najważniejsze nie będziesz musiał wzywać serwisu, wszystko naprawisz od ręki, a przy tak prostym kociołku gwarancje możesz normalnie olać.

Edytowane przez szpenio
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

drewno zależy jakie się trafi u leśniczego, w mojej okolicy strasznie duży popyt, palę od sosny przez brzozę  dęba i buka, na tą chwilę mam zapas na 2 sezony grzewcze dęba i buka

komin spokojnie 10m albo i więcej

Edytowane przez JapaKonia
Opublikowano

Jak masz miejsce na większy bufor i chcesz głównie spalać drewno, to proponuję jednak kocioł typowo do drewna. Mając drewno liściaste i bufor, nie będziesz musiał myśleć o węglu, samo drewno wystarczy.

Opublikowano (edytowane)

Teraz aby kwestia, czy kotlownia nie jest niska i dasz radę bufor ustawić trochę wyżej, aby spadek w kierunku pieca był, żeby to na grawitacji szło i jedziemy z tematem. 

Pompki niech sobie będą, ale jak prądu nie będzie, to wszystko bez żadnych upsików będzie chodzić... prosto, tanio i niezawodnie, a inni niech się tu śmieją wstawiając mi żółte japy z czarnym jęzorem 😃

@carinusAle on nie chce kotłowni za 40koła z elektro bajerami.

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Ja też takiej nie proponuję, tylko jakikolwiek kocioł do zgazowania drewna, niewiele droższy od MPM-a, ale spalający czysto i dokładnie.

Opublikowano

Ale takie kotły mają palniki w podłodze i na wentylatorach chodzą, a Japa Konia nie chce z wentylatorem, jedynie jakiś miarkownik, zero dmuchaw i elektroniki.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja bym pierwsze co to zadzwonił do urzędu miasta/gminy i dowiedział się na co przysługuje dotacja ponieważ od tego zależy na co można sobie pozwolić no chyba że bez dotacji to możesz wsadzić wszystko co ma 5 klasę i mieć resztę w nosie, u mnie niestety było tak, że dotacja z urzędu przysługiwała tylko na kocioł na biomasę z automatycznym podawaniem paliwa o podwyższonym standardzie.

Kolejnym krokiem jaki bym zrobił to wszedł na https://cieplo.app/ podstawił swoje dane i zobaczył jakie jest mniej więcej zapotrzebowanie na energię cieplną budynku i jakiej mocy kociołek wyliczy a potem dopiero wybierał w urządzeniu oraz buforze gdyż producent urządzenia na podstawie jego mocy podaje w instrukcji minimalną pojemność bufora - oczywiście zawsze można dać mniejszy ale wtedy będziesz musiał więcej razy rozpalać. Grawitacyjne też da się to ogarnąć tylko trzeba zachować spadki i odpowiednio większe przekroje.

Opublikowano

szpenio  kotłownia wysoka ponad 2.5m 

djbuzer moc kotła wyliczyło mi na tej stronie na 11kW. Jutro spróbuję ustalić w gminie jakie konkretnie kotły otrzymują dofinansowanie - dzięki, bardzo cenna uwaga gdyż myślałem że wystarczy aby była 5 klasa

carinus czy kocioł zagazowujący drewno może w razie "w" działać bez prądu?

Opublikowano

Każdy kocioł może chodzić bez prądu, tylko czy jest sens kopać się z koniem, skoro na dofinansowanie nie dostaniesz innego kotła niż na biomasę, już nie ma kotłów węglowych. Biomasa czyli pellet albo HG to raczej tylko z wentylem, śmieciuchy na drewno są bez sensu. Są kotły które fabrycznie mogą pracować na grawitacji i bez wentylatora i ja takich szukam. Taniej dokupić jakiś akumulator i przetwornicę do kotła, niż szukać byle czego i potem mordować się kupę lat ze złomem.

Opublikowano

No to niech chociaż grawitację ma do bufora 😉    ......

Opublikowano

Grawitacja na bufor to najmniejszy problem. Problem będzie gdy komin nie posiada potencjału do pracy na chłodniejszych spalinach. Wszystko można dostosować do własnych wymagań i potrzeb, tylko zostaje pytanie o ewentualną gwarancję kotła. Ja akurat potrzebuje tylko rękojmi na szczelność kotła, reszta jest dla mnie najmniej ważna.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli kocioł będzie na zgazowanie drewna to komin da radę (zresztą teraz też sobie radzi z kotłem 20kw) tym bardziej że spaliny spokojnie będą w okolicy 200 stopni gdy kocioł pójdzie pełną mocą, ważne jest suche drewno. Co do układu bezprądowego to tutaj akurat kolega Carinus ma rację - po co komplikować, zresztą i tak kocioł ma swój sterownik i wentylator wyciągowy także siłą rzeczy już jesteśmy skazani na doprowadzenie zasilania, miarkownik ciągu można zamontować tradycyjny i pracować na grawitacji ale ja zrobiłbym układ prądowo-grawitacyjny z podtrzymaniem na UPSie. Ze strony wyszło 11kw także zachowując zapas mocy wziąłbym 16kw i do tego bufor 800-1000 litrów (bardziej skłaniam się ku 1000 bo jest niewielka różnica w cenie a miejsce jest). No i w zależności od rodzaju kotła zapewne trzeba będzie zastosować albo laddomat albo pompę przewałową czy zawór termostatyczny do ochrony powrotu. Całą potrzebną elektronikę, zawory i pompy podłączyć do UPS a równolegle zrobić układ który będzie można puścić grawitacyjne w przypadku gdy prąd i UPS padnie. Także warto się zastanowić i zrobić układ pracujący na zasilaniu 230 jak i grawitacyjne a szczególnie jak po zaniku zasilania i rozładowaniu upsa będziesz regulował temperaturę z bufora na instalację bo nie wyobrażam sobie żeby tym sterować ręcznie lub otwierać zawór na instalację gdy w buforze będzie z 80 stopni - tu widziałbym zawór termostatyczny który puszcza np. max. 45-50 stopni. Tak wiem nie jest to prosta sprawa jak by się wydawało :-).

Edytowane przez djbuzer