Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, szpenio napisał(a):

@adi821 Czy możesz doprecyzować swoje oczekiwania odnośnie miarkownika ?

Z tego co zrozumiałem chcesz palić tylko drewnem, bo masz swój las i będzie tanio. Na razie grzejesz 130m², ale w następnym sezonie będzie 260m². Jaka jest moc tego Jokera ?

Pytanie, jak długo chciałbyś nie zaglądać do kotłowni po rozpaleniu ?

@bercus Nie odpowiedziałeś jednoznacznie na moje pytanie 😀

Czy Twoje wieloletnie doświadczenie w paleniu górniakiem jest na węglu, czy tylko na drewnie, bo tutaj ma to kluczowe znaczenie.

Oczekiwanie oczywiste utrzymywanie mniej więcej zadanej temperatury jak będzie 5° w te czy w te to mi wielkiego problemu nie robi tylko niech się pali a nie smoli.

Głównie drewnem ale nie musi być koniecznie tylko nieraz dokładałem trochę węgla tylko wtedy już trzeba z dmuchawą kisić bo jak się zostawi szczelinę to temperatura idzie jak szalona. 

Tak narazie 130 dół później dojdzie góra więc razem 260m2 około, prawdopodobnie od przyszłego sezonu grzewczego ale to jeszcze nie pewne prace trwają i jeszcze pewnie długo potrwają. Jego moc to niby 20kw

Obecnie pełny wkład samego drewna od góry pali się w zależności od pogody od 4 do 5 godzin około przy wyższych temperaturach może i więcej nie mierzyłem nigdy czasu 😅 ale nie lubię kisić na dmuchawie więc zostawiam szczelinę i tylko lekki podmuch gdy spadnie temperatura i niestety trzeba chodzić zaglądać bo jak zacznie wiać to temperatura się podnosi oczekuje że będzie co najmniej podobny czas ale nie będę chodził co godzinę zobaczyć czy na pewno na piecu nie ma 70 albo i więcej tylko wejdę jak już zar zgaśnie włożę następny wkład i pójdę dalej zająć się innymi sprawami 

37 minut temu, bercus napisał(a):

Brikiet brazowy i drewno tež.Akacja wytrzymala grzac w kotlu niemal jak ten brikiet,tylko nie trzyma žaru na rusztu i to jest wlasnie wygoda przy odpalaniu od gory.Odpada popielnik pelny smrodu po wygrzebaniu tych kulek žaru w popiolu,trzymaly sie ponad pol dnia na wystudzonym kotle...I že bylo tego w viadrusie 60 kW...

Czyli bez problemu chodził ci miarkownik na gorniaku przy paleniu drewnem. A było to viadrus 60kW a w czymś mniejszym też miałeś może do czynienia? 

Edytowane przez adi821
Opublikowano

W domu w czasach prehistorycznych mialismy gorniaka želiwnego "M"ke,taka babka viadrusa,ale w niej koksom od dolu bylo palone(zero miarkownikow,taka piekna polkragla želiwna zebatka do ustawienia sczeliny stalej na klapke),potym juž dolniak dakona na brazowy wegiel.Tym chlopakom palilem w szkole,dwa miarkowniki-z przodu i od tylu.Kilka lat do ubieglego sezonu,teraz podajnikowym tam sie zajmuje.

Opublikowano (edytowane)

@adi821Moje zdanie jest takie, może to śmiesznie zabrzmi, ale mimo wszystko najszybciej sprawdzisz, czy miarkownik w Twoim kotle zadziała robiąc ręczny eksperyment. Zdemontuj dmuchawę, przygotuj dekielek/blaszkę na otwór po dmuchawie, załaduj kocioł do pełna i odpal od góry. Weź sobie coś do czytania, albo smartfona, może coś do roboty w kotłowni?... i po prostu ręcznie powoli przymykaj otwór dekielkiem, gdy temperatura zbliży się do zadanej, a gdy zacznie spadać powolutku odsłaniaj otwór, nie musisz cały czas trzymać blaszki w ręku i robić za zawias🙂, wystarczy co kilka minut przesunąć o milimetr może dwa w bok. Eksperyment czasochłonny, bo trzeba przeprowadzić aż do całego wypalenia wsadu. No i jak nie wyjdzie, to trzeba powtórzyć z dziurą w dolnych drzwiczkach. 

Czas nie będzie stracony, gdy na te kilka godzin weźmiesz sobie coś do roboty do kotłowni, albo w niedzielę poczytasz, pooglądasz, forum przelecisz 🙂, bo wiesz różne rzeczy tu wypisują i najlepiej to sprawdzić.

Aaaa, byłbym zapomniał, może to nie dmuchawa jest winna, że drewno się kisi, może dajesz niedosuszone drewno jak do typowego kopciucha. Do palenia od góry drewno musi być sezonowane dwa lata jak do MPM-a.

Edytowane przez szpenio