Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niżej niż 35 stopni to nie może dojść z temperaturą podłogi przynajmniej przez pół dnia,potem się wyłączy ale postój i tak nie więcej niż 1,5 godziny. Jak 35 to chodzi ok.2 godzin,postój też 1,5 godziny. Temperatura kotła jest dobra 66 stopni na kotle i 58 powrót. Nie policzyłem dokładnie ile razy się załącza na dobę jeśli bym miał bez sterowania tylko praca ciągła to w domu w końcu upał by był już to wypróbowałem. Sterownik musiał by sterować pompą a nie kotłem wtedy było by ok. Ale nie umiem w sterowniku kotła przełączyć zacisków, żeby było sterowanie pompą przez termostat,bo wyjście dodatkowe jest już zajęte przez pompę kotłową 

Opublikowano
W dniu 24.01.2026 o 09:28, Jarek75 napisał(a):

Dodam ,że kocioł chodzi w trybie sterowania czujnikiem temperatury podłogi z Tech 292 ponieważ jest podłogówka, więc widać czasu postoju ale bardzo krótkie 

i tu masz problem. wszelkiego rodzaju te udziwnienia typu termostaty do tego prowadzą. Pozbądź sie tego, a wszystko będzie lepiej

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Niżej niż 35 stopni to nie może dojść z temperaturą podłogi przynajmniej przez pół dnia,potem się wyłączy ale postój i tak nie więcej niż 1,5 godziny. Jak 35 to chodzi ok.2 godzin,postój też 1,5 godziny. Temperatura kotła jest dobra 66 stopni na kotle i 58 powrót. Nie policzyłem dokładnie ile razy się załącza na dobę jeśli bym miał bez sterowania tylko praca ciągła to w domu w końcu upał by był już to wypróbowałem. Sterownik musiał by sterować pompą a nie kotłem wtedy było by ok. Ale nie umiem w sterowniku kotła przełączyć zacisków, żeby było sterowanie pompą przez termostat,bo wyjście dodatkowe jest już zajęte przez pompę kotłową 

Kocioł ma sterownik Tech APCK Slim a do tego sterownika podpięty jest sterownik temperatury pomieszczenia Tech St 292 w tym przypadku podłogi gdzie czujnik jest w centralnym miejscu domu i to on odpowiada za włączenie i wyłączenie kotła. Jeśli chodzi o schematy podłogówki nic nie mam nawet która sekcja za które pomieszczenie odpowiada, taki majster to robił jest dziewięć pętli. Nie mogę odłączyć ST292 sterowania kotłem bo w trybie pracy ciągłej porostu po kilku tak ok.8-9 godzin robi się za ciepło ,kocioł nie wie ,że pomieszczania są dogrzane i pracuje cały czas. Temperatura podana na podłogówkę idzie przez zawór 4D na nim żądaną jest 35 stopni i przy tym ustawieniu kocioł się dogrzewa już po około 15min i działa aż ST292 nie powie mu już dosyć i wtedy się wyłącza. Teraz na dworze zrobiło się ciepło około 0 stopni to jest cacy.

Opublikowano

Temperatura podłogi 35C jest niedopuszczalna. wg wszelakich przepisów projektowych temp wylewki nie może przekraczać 28C dla pokoi, tylko dla łazienek dopuszcza się 32C.

Decydującym parametrem jest temp powietrza w danym pomieszczeniu.

Trzeba jeszcze wykonać regulację przepływów w pętlach, tak aby w pomieszczeniach były wymagane temperatury a "majstra" pogonić!

Opublikowano (edytowane)

Wywal/czy wylacz w sterowniku kotla tego techa i zrob ustawienia,ktore xkrat tu byly opisane.Poczytaj i zapoznaj sie porzadnie INSTRUKCJI OBSLUGI sterownika kotla i sterowania 4D.Jesli tam jest gdzies ustawione,že min. temp.CO jest 35,to nie zejdzie nižej jej ustawienie w nastawach.Czy wogole w podstawowym ustawieniu masz ustawione sterowanie podlogi i nie grzejnikmi.Bo takto podloga ci rozpeka i bedziesz mial z podlog piaskownicy.

Edytowane przez bercus