piop Opublikowano 23 Stycznia #1 Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) Hej. Próbuję ogarnąć pompy ciepła, o co tu chodzi, poco pompie ciepła kontrola nad pompą solarów? czy to znaczy że sterownik solarów się usuwa? Edytowane 25 Stycznia przez Ryszard Poprawiono literówki w tytule Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 23 Stycznia #2 Opublikowano 23 Stycznia Zapewne wszystko jest bardzo dokładnie rozpisane w DTR danej pompy ciepła. Wystarczy prawidłowy pomiar temperatury w zasobniku CWU, przez sterownik pompy ciepła. 2 godziny temu, piop napisał(a): ,,,, Próbuję ogarnąć pompy ciepła, ,,,, Moim zdaniem obrałeś właściwy kierunek. Wytrwałości życzę. Cytuj
piop Opublikowano 24 Stycznia Autor #3 Opublikowano 24 Stycznia zapewne tak, jednak znalazłem tylko taki schemat. Ale dzięki. Cytuj
sambor Opublikowano 24 Stycznia #4 Opublikowano 24 Stycznia Rozwiązanie z postu 1 nie jest dobre - na nim brak możliwości grzania z solara instalacji CO ( podłogówki) Po 5 minutach w czeluściach netu znalazłem taki schemat - oryginał z Panasa, jest na nim wszystko: PC monoblok, kocioł gazowy, bojler CWU, solary , grzanie solarami CO i CWU. Wystarczy to co niepotrzebne wyrzucić i będzie jak znalazł. Cytuj
szakallo Opublikowano 30 Stycznia #5 Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) Ja dla mnie pierwszy schemat jest ok, tylko pozbyć się pompy sterowanej przez PC a dać sterownik od solarów. Na kiego grzyba bawić się w sterowanie pompy solarów? Wymiennik od PC masz wyżej będzie grzała dopiero kiedy wody bedzie brakowało ciepłej wody, solar jest niżej i będzie grzał dłużej i do wyższej temperatury. Wystarczy dać np 50st z pompy ciepła zadane, a solar niech grzeje na max Kto mi powie co robi zawór 3D przy solarze? Ogólnie to wolałbym na dzień dzisiejszy PV i grzałkę Edytowane 30 Stycznia przez szakallo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi