Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, berti napisał(a):

... co to niestety do położenia tynku musiałem fachmanów zatrudnić bo tego sam bym nie był w stanie zrobić za położenie tynku w 2016 roku płaciłem 7300 zł  nie kołkowałem bo i po co.

Teraz kupujesz tynk w kolorze i pistoletem pryskasz na ścianę (z kompresora), wychodzi elegancko i każdy głąb ogarnie 😉

Opublikowano (edytowane)

Nie wszystkim taki tynk się podoba. Jedni ocieplają żeby było cieplej w domu a inii chcą  też upiększyć dom.

U mnie ekipa zacierała tynk ręcznie bo tak się moim kobietą podobało.

Wcale pistoletem nie jest tak łatwo ten tynk położyć tylko mniej osób jest do tego potrzebne. U mnie kładli w czterech ale ściana duża 11m na 8m  Pistoletem starczyły by 2 osoby Panowie pistolet też mieli.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Pistoletem zrobi to jedna osoba i nawet może ścianę robić na raty 👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Może nie o tym samym tynku mówimy. Na łączeniach widać cienie jak jest nie zrobiona cała ściana na raz. Szczególnie gdy świecii słońce. Do tego musisz mieć bardzo równo klej położony Ręcznie możesz położyć tynk z większym uziemieniem dlatego możesz podrównać ścianę.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Wszyscy gadają o ścianach a prawda że w normalnie wykonanych domach z +2000r najwięcej zwiewa oknami i dachem plus jakieś mostki( balkony i inne badziewie) 

Opublikowano
11 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Teraz kupujesz tynk w kolorze i pistoletem pryskasz na ścianę (z kompresora), wychodzi elegancko i każdy głąb ogarnie 😉

Wiem to teraz ale wtedy nawet o tym nie pomyślałem i wszystko na szybcika robiłem ,następny dom od młodego w trakcie remontu już będziemy tynkować właśnie natryskowo ,stary bojler 200 litrów czeka aby go podłaczyć do kompresora i koszt docieplenia tyle ile materiał .

Godzinę temu, szakallo napisał(a):

Wszyscy gadają o ścianach a prawda że w normalnie wykonanych domach z +2000r najwięcej zwiewa oknami i dachem plus jakieś mostki( balkony i inne badziewie) 

To fakt robiłem kiedyś symulację i jeśli chodzi o ścianę z pustką powietrzną grubą na 45cm to parametry zbytnio się nie zmieniały tzn nie aż tak ale już stropy dachy to kolosalna przepaść ,mój najstarszy wybudował dom i od 3 lat mieszka styro 20 cm na betonie komórkowym a w dachu ponad 20 cm pianki i haier na 140m2 nie ma co robić nawet w te mrozy więcej jak 15kw/doba bu nie zjada a w domu ciepło jak diabli, nowe to nowe no ale nie każdy może sobie na to pozwolić i czasem nie warto.