Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio na forach widzę wiele tematów o tym że pompa ciepła nie daje rady ogrzać domu. I z miejsca odpowiedzi że za mała. Latem z kolei wszyscy doradzają że za duża. Taktowanie i w ogóle.

I dochodzę do wniosku że pompy to jak mundury w wojsku, występują tylko w dwóch rozmiarach: za małe i za duże.

Opublikowano

Są jeszcze średnie i dobrze dobrane, ale wtedy nikt już o tym nie pisze 👍

Opublikowano

Andrzej, zamontowałeś swoja?

Opublikowano
53 minuty temu, nightwatch napisał(a):

Ostatnio na forach widzę wiele tematów o tym że pompa ciepła nie daje rady ogrzać domu. I z miejsca odpowiedzi że za mała. Latem z kolei wszyscy doradzają że za duża. Taktowanie i w ogóle.

I dochodzę do wniosku że pompy to jak mundury w wojsku, występują tylko w dwóch rozmiarach: za małe i za duże.

Lepiej mocniejszą kupić i podłączyć termostat pokojowy i połowicznie sprawa załatwione ,zagrzeje dom wyłączy zwłaszcza jak podłogówka jest.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Andrzej, zamontowałeś swoja?

Nie.
Ale, zdążyłem ją rozebrać i później jeszcze szybciej poskładać, gdy moja szanowna małżonka wróciła z sanatorium.   
Otóż okazało się zdaniem mojej małżonki, że moje techniczne pozytywne pobudzenia emocjonalne (ekscytacje) nowym gadżetem w jej gabinecie, pod jej nieobecność, były niestosowne w tym miejscu.

Nie pomogła nawet legenda, że to pompa dla naszego syna. Najgorsze to jest to, że po złożemiu całości zostało mi pięć śrubek.
To co powyżej to jest szczera prawda, ale także nałożyły się różnorodne zbieżności zdarzeń.

Patrzę na każdy wydany grosz, więc gdy w sieci pojawiła informacja o planowanych 10% upustach przed Świętami Bożego Narodzenia na sytem PP, to decyzja mogła być tylko jedna, poczekam chwilkę i brakujące elementy zamówie nieco później.
Prawda okazała się nieco inna. Nie 10% upustu a tylko 5%, ponadto przy akceptowniu płatności wyskoczyła nagła wiadomość, że z racji remamentów w firmie wysyłka zamówionego towaru będzie odbywała się dopiero od dnia 2026.01.07. Zamówiony towar dotarł.

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Haha 1
Opublikowano

Ani mocniejsza, ani słabsza, tylko bardziej dostosować instalacje do temperatur które pasują pompie. Jak ktoś liczy że w duże mrozy pompa poda 60* bo tyle potrzeba, to się zdziwi. Już sam zauważyłem że niższa temperatura na wyjściu z pompy nawet o 1* pozwala na stałą pracę bez defrostów. Dlatego jestem zdania że trzeba przewalać więcej wody o niższej temperaturze niż szukać wrzątku z pompy.

Nie wiem też po co dobierać moc pompy do kilku/kilkunastu dni w roku, a w pozostałym czasie zarzynać sprężarkę w pracy na sucho.

Opublikowano
1 godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Rynek pomp ciepła dostał zadyszki i ja dostrzegłem, że ostatnio pompy ciepła można zakupić za symboliczną złotówkę.

Ja to bym kupował za symboliczne 2 złote - od razu 2 sztuki

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Najgorsze to jest to, że po złożemiu całości zostało mi pięć śrubek.

Pół biedy jak zostanie, gorzej jak zabraknie 😉

Opublikowano

Jak śrubki zostają, to jest OK. Jak cos skręcasz i zabraknie to robi się problem 😁