Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o pomoc gdzie zamontować zawór 3 czy 4 drogowy.

Dom kostka 150 m.kw w miare dobrze docieplony rury zostawiłem stare natomiast grzejniki wymienione na aluminiowe z zaworami termostatycznymi delikatnie przewymiarowane, podłogówka w łazienkach.

W 2024 roku zrobiłem remont łazienek i wymieniłem instalację i dodałem podłogówkę oraz wymieniłem piec C.O. SAS 15 kW. Dodatkowo jest piec gazowy kondensacyjny.

Wczesniej wszystko chodziło na grawitacji w starym piecu więc pracował na wyższej temperaturzei i wszystko było ok piec czysty komin również. 

Po wymianie pieca i dodaniu podłogówki założyłem jedną pompkę i zawór 3- drogowy na podłogówkę oraz druga jest na bajpasie w piecu c.o.

W tym momencie grawitacja pracuje ale na wysokiej temperaturze i sa spore wachania temperatury na piecu więc włączam pomkę również przy piecu c.o i wszystko byłoby fajnie tylko muszę mieć tęperaturę na piecu  okoł 40-45 st.C Jeśli jest dosyć zimno to około 50-55 st. C. no i piec i komin niestety ale się trochę łoją .

Moje pytanie czy założyć i gdzie go wpiąć zawór 3 czy 4 drogowy tak aby piec mógł pracować na wyższej temperaturze a na grzejniki szła niższa temperatura, zachowująć zawór kulowy który jes zamontowany na grawitacji tak aby w momencie braku zasilania nie zagotowało wody w piecu tylko zadziałała grawitacja. 

Planuję pompkę przełożyć na bajpasie pionowo a zawór w miejsce pompy czyli będzie przed pompą czy to zadziała i który zawór założyć ?

20260106_173014.jpg

20260106_173328.jpg

Opublikowano

Z tymi grubymi rurami to nie będzie dobrze działać,  w tych rurach będzie stała woda a nie płynęła. 

Pomijając koszty i możliwości to pierwsze co powinieneś zrobić to wymienić te rury na takie do 1" max na pierwszych odcinkach od kotła, im dalej tym cieńsze. Dodanie zaworu 3-4drogowego nic nie polepszy zwłaszcza że masz zawory termostatyczna na grzejnikach.

Ogolnie zacząłeś od d.... strony.

Najpierw zrobiłeś kotłownie a teraz kombinujesz bo coś jest nie tak. 

To taj jakbyś wymienił klocki hamulcowe na takie zarąbiste prawie jak z F1 zostawiając stare tarcze i opony. 

Teraz to tylko będziesz kombinował i ładował kolejną kasę bez specjalnych efektów. 

Opublikowano

Sas mówi, że na powrocie masz mieć minimum 50*, raczej poniżej 55 nie powinieneś schodzić jeżeli chcesz by ten piec podziałał parę lat. 

Później jak nie zapomne podrzucę schemat do 4d jeżeli ktoś inny nie wrzuci. Ja mam na takich rurach ale również mam stare żeliwne grzejniki z dużym przepływem, nie jestem pewien czy te nowe zbytnio nie ograniczają przepływu.

Opublikowano
8 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

Z tymi grubymi rurami to nie będzie dobrze działać,  w tych rurach będzie stała woda a nie płynęła. 

Pomijając koszty i możliwości to pierwsze co powinieneś zrobić to wymienić te rury na takie do 1" max na pierwszych odcinkach od kotła, im dalej tym cieńsze. Dodanie zaworu 3-4drogowego nic nie polepszy zwłaszcza że masz zawory termostatyczna na grzejnikach.

Ogolnie zacząłeś od d.... strony.

Najpierw zrobiłeś kotłownie a teraz kombinujesz bo coś jest nie tak. 

To taj jakbyś wymienił klocki hamulcowe na takie zarąbiste prawie jak z F1 zostawiając stare tarcze i opony. 

Teraz to tylko będziesz kombinował i ładował kolejną kasę bez specjalnych efektów. 

Myślę, że powinno działać dobrze po dodaniu zaworów 3 lub 4 drogowego.

Nie chcę sterować zaworami termostatycznymi na wszystkich grzejnikach ze względu możliwość  braku zasilania i wtedy wode może zagotować. Niestety widziałem już takie przypadki co mają cienkie rurki i wode gotuje byle pierdoła więc zakładają bufory lub podtrzymanie napięcia . Potrzebuję głównie zmniejszenia temperatury na grzejnikach i większej temp. na piecu. Matematyka jest bardzo prosta ile energi wpompujesz w instalację tyle odzyskacz czy masz 20 l. wody czy 100 l  a bezwładność jest dużo lepsza przy większym zładzie wody.  Niestety każdy bufor też traci ciepło,w  moim przypadku  palę węglem więc raczej nie opłacalny. W czasie jak temperatura na zewnątrz -6 st.C rozpalenie i zasypanie 2/3 pieca węgla na dobę i temp w granicach 23 st.C Montaż bufora będę odrabiał 10 lat czy to ma sens, chyba że będę chodził do pieca nie co 24 godzimy tylko co 36.  Rozmawiałem z ludzmi którzy mają zamontowane i wielkiego entuzjazmu nie widziałem i oszczędnoąść opału w granicach 30% można ponoć między bajki włożyć. 

Opublikowano

Ok, nie zwróciłem uwagi ze masz smieciucha. Jakos odruchowo założyłem ze palisz albo pelletem albo ekogroszkiem 

Opublikowano

Tu powinien być bufor i dalej odbiory na zaworach 3d

Opublikowano

image.png.52c23b725dfed9ad772042de503ed1d9.pngTaki pod 4D

Miałem gdzieś ładniejszy ale po formacie się zagubił