Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Evopell 8kW Pello Center zbyt agresywane sterowanie zaoworem 4D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Mam problem - sterownik kotła Defro Evopell czyli Pello Center (eSterownik - ElektroSystem) dziwnie steruje siłownikeim zaworu 4D. Jakby zbyt agresywanie. Otwiera się za szybko wpuszczając za dużo zimnej wody z obiegu grzejnikowego na powrót kotła. Niestety za mną dwa tygodnie prób różnych ustawień bez większych zmian. Może ktoś wie co ustawić by sterownik zaczał jakoś płynniej regulować zaworem 4D? Czy ustawię 10s czy 40s czasu rekacji to efekt jest podobny. Mam wrażenie, że ten steorwnik ma wadliwy algorytm i za mało parametrów, które można ustawić. Niżej wrzucam schemat instalacji, wykresy temperatur oraz ustawienia. 

Zawór 4D służy w mojej instalacji jako ochrona powrotu oraz mieszacz z instalacją grzewczą (grzejniki), schemat instalacji:
image.png.789f917d6c17a978651a9b01f8f4c858.png
+ regulator pokojowy ON/OFF. 

Tutaj przykład jak kocioł zachowywał się na ustawieniach fabrycznych/serwisanta defro:, jedna wielka huśtawka, wiecej grzania kotłowni niż reszty domu:image.thumb.png.cdb870f8ffb02153cd2c1f645e7f7c35.png

A tutaj jak trochę ogarnąłem ustawienia (zielona linia - moment gdy mu ograniczylem zawór 4d do 31%) - wtedy się łądnie ustabiizowało:
image.thumb.png.bde9dfa4cfc5ef5876e3b6c329f672ea.png
cyzli w skrócie - trzeba ręcznie ograniczać mu maksymalne otwracie 4D. Ale to trzeba ciągle siedziec i monitorowac cyz kocioł się rozpala czy już instalacja jest rozgrzana. Mniej więcej na rozpalenie muszę zadawać 25-30% maksymalnego otwracia, a po godzinie grzania mozna zwiększać do 35-45% żeby oddawac ciepło na grzejniki. To powinnien robić za mnie sterownik, a niestety nie chce :P.
A i jak by ktoś się czepaił 60° na grzejnikach - niestety dopiero przy tej temperaturze zasilania grzejników w domu jest ciepło, ale przy 50° kocioł/sterownik również zachowuje się tak samo niestabilnie. 

Fabrycznie kocioł miał zadane 70° - zbliżając się do tej temperatury włączała sie modulacja mocy - czyli w tym przypadku spadek, a zawór 4D był nieruszony. Dopiero jak spadła moc to dopiero sterownik go otwierał, a z racji obniżonej mocy kocioł nie nadążał ogrzewać zimnej wody z grzejników by utrzymać bezpieczną temperaturę na powrocie, przez co sterownik po takiej akcji szybko zamykal 4D by dogrzać powrót. 
Początkowo udało mi się złagodzić ten problem - ograniczając otwarcie zaworu do ≈35% i zwięszając zadnaą temp do 78° - kocioł nie schodził z moca zanim zaczął oddawac ciepło na instalacę grzewczą. Paradoksalnie zwiększenie temp zadanej do 78° spodowało jej obniżenie bo kocioł trzyma mniej więcej 66-70°, max 72°. 

Ustawienia:
image.png.58afd816c74ac0980d999c2406e9825c.png

image.png.f850affec189f0e45f469ac347d6a629.png

image.png.4230a7db27c5795e46050be5cb20ca58.png

image.png.674e20f5525b2ad41dee1ffe626afb5c.png

image.thumb.png.c803b5b2fb9c42f735f3d25f9f50d394.png

A, znalazłem też jeszcze jedną przyczynę - serwisant defro w kalibracji podajnika 6min wpisał 1200gram pelletu, a po 3 krotnej kalibracji przeze mnie okazało się, że realnie było 800gram. Drugi wykres obejmuje tę korektę - nie ma już tak dużegi spadku mocy.
Gratulacje Defro! Macie świetny serwis za który kasujecie jedynie 600zł... Wiadomo czysty system podajnika zachowuje się inaczej, ale serwisant czy instrukcja nie wpsomina o przeprowadzeniu kalibracji po jakimś czasie. Pellet oczywiście ten sam. 

Z góry dziękuje za wskazówki dostyczace jak to ustawić. 
Pozdrawiam!
Opublikowano
W dniu 26.12.2025 o 16:47, rndMS napisał(a):

Zawór 4D służy w mojej instalacji jako ochrona powrotu oraz mieszacz z instalacją grzewczą (grzejniki)

Tak się nie da. Chcesz zjeść ciastko i mieć ciastko. Musisz ustalić najpierw czy ten zawór 4d ma słuzyc do ochrony powrotu czy do regulacji czynnika na grzejniki

Opublikowano (edytowane)

Za mala roznica pomiedzy wartoscia zadana a maksymalna zaworu CO.

Temperatura zadana kotla powinna byc wyzsza od zadanej zaworu o co najmniej 10C lub wiecej.

Wsp. wzmocnienia i czas reakcji - te parametry odpowiadaja za „plynnosc” pracy. Poczytaj czym jest regulator PI.

Zatrzymanie pompy od termostatu po dogrzaniu wprowadza chaos temperaturowy w instalacji.

Histerezy pomp za male.

Maksymalny kat otwarcia bedzie ograniczal moc cieplna oddana na instalacje wiec rowniez pomaga.

Nie wiemy jakie przeplywy na pompach sa ustawione a to rowniez mocno decyduje o plynnosci pracy.

Edytowane przez PioBin
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Mam kocioł z tym sterownikiem, i też znam kilka osób które mają ten sterownik. Problemem nie jest algorytm sterownika a źle wykonana instalacja. Przy prawidłowej instalacji sterownik bardzo dobrze steruje zaworem 3d/4d. Masz pompę na powrocie z zaworu 4d? masz osobną pompę która dogrzewa powrót poprzez bajpas??

Opublikowano

Chcesz mieszac i chronic powrot,ale temperatura kotlowa i na grzejniki taka sama,to co z czym ma sie ci pomieszac?Žadny algorytm nie dziala bez praw fyzyki.

Opublikowano

Wcale to jakoś źle nie wygląda, powrót jest na poziomie 50 ⁰C, sterowanie działa i robi mniej więcej to co trzeba. To że temperatury skaczą w górę i dół chyba niespecjalnie jest szkodliwe, tak działa sterowanie i nie ma co prasować tych kresek żeby były proste. To mały kocioł,niewielka moc i pojemność, nic dziwnego że każda zmiana, ruch zaworem czy start pompy powoduje duży spadek temperatury. 

Opublikowano

@rndMSspróbuj ustawic czas reakcji zaworu na 50s a histerezę pracy zaworu na 2°C.

Opublikowano

Poki bedzie system wylaczac pompki,bedzie zawsze zamykac,odmykac z powodu ochrony powrotu.Lepsze sterowniki daja rady utrzymac stabilny powrot i tylko nadwyžke mocy pozwoli domieszawac.Moj tak dziala 🙂 Przy plumie na kotlu w szkole ale musialem ochrone wylaczyc,bo wogole nie w stanie rozpedzic tak dužej wystudzonej instalacji przy stalym zamykaniu i odmykaniu od lewa w prawo,brakuje logiki niektorym sterownikom.Mialo by pozwoli otwierac i w momentu spadku powrotu pod zadana wartosc lekko cofnac,no plum lata od konca w koniec(lub 100%pilnuje grzanie,lub 100%chroni powrot) .Po wygrzaniu i pracy ciaglej trzyma powrotu automatycznie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wg mnie niestabilność bierze się z budowy samego kotła. Czujnik temperatury jest na samej górze, i tam zawsze jest najcieplejsza woda. Nawet jak od dołu zacznie napływać całkiem zimna to czujnik nic o tym nie wie, do samego końca uważa że ma 65 stopni. A potem nagle zimna woda osiąga czujnik i jest spadek do 30⁰C w ciągu pół minuty. Nic w takim momencie sterownik nie może zrobić poza zatrzymaniem pompy.

Opublikowano

@nightwatch przed wejsciem do kotla czyli na powrocie (moze byc zamontowany za zaworem ale w strone kotla) jest rowniez czujnik - zawor ma pracowac tak aby informacja z obu czujnikow byla potrzebna (ten na CO za zaworem oraz ten na powrocie).

Da sie… ale tylko jednej wartosci moze jednoczesnie pilnowac. Trzeba napisac taki program aby „madrze” przelaczac sie pomiedzy tymi czujnikami.

Opublikowano

Tu i tak nie jest najgorzej, widać że sterowanie działa, utrzymuje temperaturę powrotu i zasilania CO w jakimś sensownym zakresie i nie pozwala żeby się to rozjechało zupełnie. Może dało by się lepiej, ale tam jest też termostat pokojowy który włacza i wyłącza ogrzewanie, więc są skokowe zmiany sytuacji. Gdyby to grzało non stop to jest szansa że po kilku godzinach osiągnie stan stabilny. Ale pytanie czy to w ogóle jest potrzebne.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ja bym ustawil nižsza temp.na CO w pierwszym punkcie-45 isto wystarcza,bedzie grzac dlužsza doba,ale"taniej"i dostaje szanc na ustabilizowanie.Czas reakcji zaworu 40s,wzmocnienie 0,3.Tež bym wylaczyl na probe ochrony powrotu i poobserwowal,czy nie zaradzi szybko z nagrzaniem inst.i nie bedzie powrot tak samo szybko podgrzany,jak przy wachlowaniu,odcinaniu zasilania obiegu,i.t.p.Bo poki jest tam 25°pol dnia,to 30 min.k temu-zbytny stres-ale musi byc nižsze zasilanie CO-roznica t.kotlowej i t.CO to podstawa.Jescze bym otestowal wlaczyc "tryb podlogowka",bo mialo by byc inne zachowanie zaw.4D i mial by otwierac pozwoli od zera i nie leciec zaraz na pelny gwizdok,by puscil 70 w obieg.-no w szkole tak nie dziala,nie chcial bym tym shitom sterowac podlogowku.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. 

10 godzin temu, bercus napisał(a):

Ja bym ustawil nižsza temp.na CO w pierwszym punkcie-45 isto wystarcza,bedzie grzac dlužsza doba,ale"taniej"i dostaje szanc na ustabilizowanie.

.Tež bym wylaczyl na probe ochrony powrotu i poobserwowal,czy nie zaradzi szybko z nagrzaniem inst.i nie b

Dziś już jest stabilniej, ale raczej ze wzgledu na ocieplenie. 45 testowałem i niestety to sa grzejniki, które potrzebują wyskiej temepratury, a nie podłogówka. Dodatkowo stare budownictwo. Niby dom ocieplony, ale jednak zapotrzebowanie na energię ma. 45° jako tako sprawdza się gdy na zewnątrz jest powyzej 5°. Przy okolicach 0 wystarcza 55, ale przy mrozach trzeba niestety zdać więcje niż 60° bo inaczej w domu zimno.

Wrowadziłem kilka zmian i zobaczymy jak będzie będzie się sprawować, ale to dopiero wyjdzie pod koniec tygodnia gdy temp spadnie do -10°. 

14 godzin temu, PioBin napisał(a):

Za mala roznica pomiedzy wartoscia zadana a maksymalna zaworu CO.

Utrzymuję 10° róznicy lub nawet więcej.

Obniżyłem temp za zaworem na 58 stopni, tak jest stabilniej i na razie tak zostawię. Tylko jak przyjdą mrozy to raczej znowu będę musiał podbić.

14 godzin temu, wuwok1 napisał(a):

Mam kocioł z tym sterownikiem, i też znam kilka osób które mają ten sterownik. Problemem nie jest algorytm sterownika a źle wykonana instalacja. Przy prawidłowej instalacji sterownik bardzo dobrze steruje zaworem 3d/4d. Masz pompę na powrocie z zaworu 4d? masz osobną pompę która dogrzewa powrót poprzez bajpas??

Sugerujecie błędy w instalacji - akurat dokładnie taki schemat instalacji dla domów z jednym obiegiem grzejnym  + cwu jest sugerowany w instrukcji dla kotłów pelletowych Kamen, tylko, ze u mnie w obiegu zamkniętym jest:

image.thumb.png.d8fc4d24af8cbf9fd2f126304471f956.png więc chyba nie jest to coś niezwykłego. Zapewne sterownik kamena potrafi to ogarnąć (bodajże Tech), a eSterownik pello center z defro już nie albo trzeba go jakoś specyficznie ustawić. 

11 godzin temu, nightwatch napisał(a):

A potem nagle zimna woda osiąga czujnik i jest spadek do 30⁰C w ciągu pół minuty. Nic w takim momencie sterownik nie może zrobić poza zatrzymaniem pompy.

Sterownik ma równeiż podpiety cuzjnik bezpośrednio na powrocie kotła i jest to nawet na wyrkesie (niebieska linia)

Jesli da się ręcznie wysterować instalację zmianą parametrów by działa stabilnie co udało mi się uczunić to na pewno da się to zaprogramowac. Tylko czy esterownik jest pod to oprogramowany to już nie wiem. Wydaje mi się, że niestety nie do końca. Uważam, że jest za mało parametrów do ustawienia.

Na szczęście ten sterownik pracuje w sieci i ma zdalaną możliwość zmiany ustawień, więc w ostateczności ogarnę  program, który będzie pilnowac kotła i mu dynamicznie zmieniać parametry. Tylko, że to roziwązanie nie jest idealne, dorbze, żeby tego pilnował bezpośrednio sterownik.

Sugerujecie równiez, że  aktualnie działa dobrze - działa dobrze gdy jest cieplej - czyli grzejniki nie wystudzają szybko powrotu oraz jak ręcznie pilnuję otwarca zaworu 4D i temperatury zadanej kotła, wtedy jest pięknie i stabilnie. Najlepiej jest zadać 78° przed rozpaleniem(to chroni przed zejściem w niższą moc palnika) i ograniczyć mu otwarcie 4D do max 30%(żeby powrót kotła nie dostał zimnym powortem z grzejników), przynajmnej w moim przypadku. Jeśli zadamy mu np. 70° to sterownik najpierw co robi to obniża moc palnika z 8kW nawet do 2kW i dopiero otwiera 4D:

image.thumb.png.8b54ace456c1b7ef6d8bb1686efe2af1.png

, co jest po prostu zabójstwem dla powrotu bo będzie miał za małą moc do utrzymania temperatury gdy zacznie wracać powrót z grzejników. No i wtedy od nowa cały cyrk - zamknięcie 4d, dogrzanie powrotu itd. Tu nie chodzi już o samo sterowanie 4D, a mocą i momentem rozpcozecia otwirrania 4D. Nie wiem dlaczego sterownik obniża moc zanim otworzy 4D, czas reakcji, wspołczynnik wzmocnienia nie pomaga. próbowałem histerezę na 0.5° czy 4° i pod tym wzgledem nic się nie zmieniło. 

Dopiero jak się ustabilizują temperatury, można mu zadaną zbić do 72° i pozowlić otwierać 4D np. do 43%.  

Bez tych ręcznych ustawień, w trybie czysto automaycznym trzeba zostawić przynajmnej zadane 78°, bo w przeciwnym razie dopiero po kilku godiznach zacznie grzac grzejniki. A z kolei zostawienie wysokiej temp zadanej powoduje opóźnioną modulację mocy palnika gdy dom się nagrzeje i odbiera mniej ciepła oraz zapewne wyższą temperaturę spalin.

Ogólnie jak widać da się tę instalcję wysterować by pracowała stabilnie, ale trzeba to robić ręcznie. Kontakwałem się z eSterownik by ustalić zasade działania, ale ich odpowiedź była nie do końca na zadane pytanie. 

image.png

Opublikowano
6 godzin temu, rndMS napisał(a):

Sugerujecie błędy w instalacji - akurat dokładnie taki schemat instalacji dla domów z jednym obiegiem grzejnym  + cwu jest sugerowany w instrukcji dla kotłów pelletowych Kamen,

sugestie producenta nie zawsze są dobre, zwłaszcza, że większość robi kopiuj-wklej do wszystkich swoich kotłów.

zawór 4D jest raczej dobry dla kotłów zasypowych tzw. śmieciuchów i dla nich został stworzony aby regulować temperaturę na grzejniki. Dla kotła peletowego to najgorszy wybór jaki może być, co sam doświadczasz. 

Co możesz zrobić:

-wywalić w ustawieniach ochronę powrotu jako zawór 4D i ustawić co innego(nie wiem jakie tam jeszcze są opcje)

image.thumb.png.00023750d6652cc8e584d0364e919588.png

-wywalić termostat pokojowy w ustawieniach ogólnych obwodu CO1 , pompa ma pracować cały czas

image.png.f850affec189f0e45f469ac347d6a629.png

To na początek.

Ogólnie, za utrzymanie temperatury na grzejnikach ma odpowiadać zawór 4D a za ochronę powrotu ma odpowiadać pompa powrotu.

A, i jeszcze jedno. 

-ustawić tryb pracy kotła na standardowy czy inną nazwę aby nie było PID czy Fuzzy Logic czy jak tam nazwał to producent. Ustawić temperaturę zadaną na 65 do 75st. i dwie histerezy dla 50% mocy np. 5-7st a dla 30% 3-4st.

na grzejnikach dać zawory termostatyczne i nimi regulować temperaturę w pomieszczeniach

Opublikowano

Jeśli chodzi o zakres regulacji zaworu mieszającego - jeśli nie da się nic z tym zrobić w sterowniku to można spróbować go ograniczyć mechanicznie. W siłowniku jest prawdopodobnie silnik z przekladnią oraz dwa wyłączniki krańcowe naciskane przez krzywki na osi. Jak się da jakoś te krzywki obrócić to zakres obrotu się zmieni. Mnie się udało tak zmodyfikować zawór SV za pomocą noża i kleju, trzyma się jakoś.

A jeśli chcesz rozwiązywać problem software-owo to mam w profilu link do open source sterownika kotła (który jednak aktualnie nie obsługuje zaworu mieszającego). Można sobie za to dopisać dowolną logikę.. No ale to projekt DIY, trochę pracy wymaga.

Opublikowano (edytowane)

Tu macie kocioł z zaworem 4d https://esterownik.pl/device/35025 I tam jego praca poprawna. Schemat a instalacja to jak wiemy mogą być dwie różne rzeczy. Serownik jest bardzo przyjazny. Wystarczy by autor podesłał linka do swojego sterownika a można było by zobaczyć jak to ustawione jest, ile poprawek wnosi sam na dobę 🙂 

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano

Co tu porównywać skoro tam jest bufor?

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

faktycznie, pomyliłem. Zaraz wkleję poprawny link. Poprawiłem

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano

Ja bym absolutnie zrezygnowal z wylaczania grzania termostatom i grzal na pracy ciaglej z pogodowka.Termostatom tylko obnižanie temp.CO o 2-3˚.Potym do udziwienia byla by temp.zasilania,ktora wystarczala by zamiast tych kosmicznych ponad50. Bez bufora to najwygodniejszy zposob dzialania takiej instalacji-kociol w pidzie 24/7.Nie wiem po co každy mysli,že wylaczaniem grzania cos zaosczedzi i trzyma sie tego jak go...o koszulki.

Opublikowano (edytowane)

U mnie akurat termostat dał duże oszczędności w zużyciu peletu i poprawił jakość pracy pieca, ale nie twierdzę że to jedyne sensowne rozwiązanie - każdy ma trochę inną sytuację.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Odłącz regulator pokojowy bo to on może powodować nie stabilną pracą mieszacza. 

Po odłączeniu reg. pokojowego załączania pomp c.o ustaw na 40st.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lenas1 napisał(a):

Odłącz regulator pokojowy bo to on może powodować nie stabilną pracą mieszacza. 

Po odłączeniu reg. pokojowego załączania pomp c.o ustaw na 40st.

Nie, on nic nie miesza. Tam sa logi kiedy dał sygnał załaczenia - dziś tylko o 5:50 sygnał ON bo wtedy mam ustawione przejscie z temperatury nocnej na dzienną (wyższą). Do tej pory nie dał OFF, a kocioł nadal w trybie huśtawki:

image.thumb.png.458ef469ab5094013e8833b14322ffef.png

Ta przerwa około 11 to przerwa na czyszczenie palnika. 

Wszystko by działało pięknie gdyby w tym sterowniku dąło się ustawić kiedy ma zacząć otwierać 4D (bo robi to za późno) i do ilu stopni zaleznie od sytuacji ma otwierać. 

Edytowane przez rndMS
Opublikowano

A pompa c.o załącza od 55st.może zmień na 40st. to mieszacz powinien wcześniej reagować. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Wylacz ochrony powrotu,Ustaw wartosci mieszacza jak wyžej pisalem reakcja,wzmocnienie i nižsza temp.zasilania.U mnia na nieocieplonym domu,grzejnikach leci 38-40.W szkole 130 letniej pusczam 45 i jest až ponad goraco.

Tak,zgadzam.Pompki 40 i niech lecia.

Edytowane przez bercus