Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może mi powiedzieć jakiego spalania to piec ? Problem z nim jest jeden, raz go rozpalisz i koniec później już się nie chce rozpalać i podnoscić temperatury, w sensie pali się ale temperatura stoi w miejscu przez cały czas. Hydraulik powiedział, że za 300zł może przyjść zrobić diagnozę.

IMG-20251210-WA0004.jpeg

IMG-20251210-WA0006.jpeg

IMG-20251210-WA0008.jpeg

IMG-20251210-WA0010.jpeg

IMG-20251210-WA0012.jpg

20251211_135238.jpg

IMG-20251209-WA0001.jpg

IMG-20251208-WA0016.jpeg

20251203_143504.jpg

20251202_104326.jpg

• Przydało się 1
Opublikowano

Sądząc po tabliczce, ja bym się już nie zastanawiał jaki to kociołek, tylko zdążył to wymienić zanim pocieknie i narobi bałaganu. Kontrola spalania też nie istnieje, bo wszystkimi otworami bez uszczelnień powietrze leci jak chce.

Opublikowano (edytowane)

Widocznie masz duży zład wody i mała moc kociołka, może wymiennik też zaklejony jak komora zasypowa.

O jakiej temperaturze mowa?

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Przepraszam, ale nie rozumiem o co chodzi, że wymiennik zaklejony ? Dziś czyściłem komin i piec od dołu gdzie zbiera resztki po paleniu. Wody ma 0.15mpa, w domu nie było palone od 6 miesiecy, wczesniej dzial bez problemu i wlasciciel zarzeka sie ze sprawny jest na 100% tylko my źle palimy w nim. Dzis kupilem wegiel orzech i jutro sprobuje rozpalic 

Czy możecie wskazać mi gdzie w tym piecu jest wymiennik ??

IMG-20250729-WA0011.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witaj @damianczarneckipraca na forum Info Ogrzewanie.

5 godzin temu, damianczarneckipraca napisał(a):

Czy ktoś może mi powiedzieć jakiego spalania to piec ? ,,,,

Damian dlaczego pytasz o to na tym forum ?.
Sam parę godzin temu okazałeś nam tabliczkę znamionową swojego kotła.
Mnie zajęło tylko 30 sekund, by potwierdzić adres zakładu, który wyprodukował Twój kocioł.
Następne dwie minuty szukałem aktualnego kontaktu telefonicznego producenta kotła.

Andrzej Franczak Firma "TURBO"
Adres:  Nowakowo Nowakowo 1, 82-310 Elbląg
NIP: 5780012523    REGON: 008345550. 
Telefon:  55 231 27 51
Fax:  55 231 27 51

Imię właściciela zakładu się zmieniło. Przypuszczam, że to syn pana Józefa.

Moje zdanie w kwestii Twojego kotła.
To nie jest kocioł przeznaczony do spalania drewna.
Węgiel owszem, ale Typ 31 lub Typ 32.

ps.

22 minuty temu, damianczarneckipraca napisał(a):

,,,, Czy możecie wskazać mi gdzie w tym piecu jest wymiennik ??

Wymiennik ciepła w tym kotle, jest we wnętrzu kotła.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, damianczarneckipraca napisał(a):

,,,, wlasciciel zarzeka sie ze sprawny jest na 100% tylko my źle palimy w nim ,,,,

Przedzwoń jutro do właściciela wynajmowanego przez Ciebie budynku, z prośbą o dostarczenie  Świadectwa Charakterystyki Energetycznej Budynku.

Zapewne w zębach Ci je przyniesie i pouczy w zakresie prawidłowej obsługi kotła.

ps.

Przegląd od AI

Węgiel "Orzech Premium" (i warianty jak "Premium Plus") to wysokiej jakości, workowany węgiel kamienny o świetnych parametrach: zazwyczaj kaloryczność wynosi 26-30 MJ/kg, zawartość popiołu i siarki jest niska (często poniżej 5% i 0,5-0,6%), wilgotność niska, a granulacja to 25-80 mm, co zapewnia czyste i wydajne spalanie, idealne do pieców stałopalnych. 

Kluczowe parametry techniczne:
Wartość opałowa (kaloryczność): 26 - 30 MJ/kg (zwykle wysoka).
Zawartość popiołu: niska, zazwyczaj max 3-8% (często poniżej 5%).
Zawartość siarki: niska, poniżej 0,6-1% (często < 0,5%).
Granulacja (uziarnienie): 25-80 mm (najczęściej 40-80 mm lub 25-63 mm).
Wilgotność: niska, często poniżej 15% (zależnie od dostawcy).
Spiekalność (RI): niska, zazwyczaj RI=0, co zapobiega spiekaniu.
Pochodzenie: często Kazachstan (warianty "Ałtaj").
Pakowanie: worki 25 kg, palety 1000 kg. 

Zalety:
Wysoka wydajność: Dzięki wysokiej kaloryczności i niskiej zawartości popiołu.
Ekologiczny: Niska siarka i brak spieków zmniejszają negatywny wpływ na środowisko i komin.
Wygoda: Pakowany w worki, łatwy w transporcie i składowaniu

Prawdopodobnie będzie to odpowiedni opał  do Twojego kotła zasypowego dolnego spalania.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Okej, dziękuje Ci bardzo za pomoc zasługujesz na porządną kawę lub kratę browaru 😄

A czy mogę w nim palic od góry ? AI piszenże tak o ile wylot spalin jest u góry, ale on ma chyba dolny wylot spalin. To jest jego budowa:

Screenshot_20251211_203921_Gallery.jpg

Opublikowano

To jest kocioł dolnego spalania, rozpalasz na ruszcie i dokładasz od góry opał.

Opublikowano

@damianczarneckipraca takim kociołkiem, bez problemu, powinieneś dogrzać te 80m2. W takich okresach spokojnie możesz palić drewnem (jeżeli je masz ) z dodatkiem węgla zasypanego dla podtrzymania żaru. Brudna komora zasypowa to jest głupstwo, masz mieć czysto w wymienniku, czyli tym co jest za komora zasypową. Zwróć uwagę na czopuch tzn. czy jest wyczyszczony i czy nie  jest zamknięty szyber. Uruchom miarkownik ciągu, zawsze przed nowym podłożeniem do kotła dokładnie wyczyścić ruszta.