Skocz do zawartości
IGNOROWANY

problem z taktowaniem pompy Panasonic Tcap 9kW, podłogówka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No, to tak do końca z tym buforem na powrocie różowo nie jest. W/g schematów z instrukcji Panasa, buforek był właśnie na powrocie. Ale po co do defrostów zimniejsza woda? Grzałka musiała się załączyć bo spadała temperatura poniżej progu. Zmieniłem podłączenia i mam spokój z dogrzewaniem defrostu grzałką.

Opublikowano

Czyli jak to podłączyłeś? 

Opublikowano (edytowane)

Już nie pamiętam. To było 4 sezony temu.

Zejdę do piwnicy to zerknę jak to wygląda.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Nie sprawdzałem tego, ale czytałem w kilku miejscach, że podobno T-CAP załącza te grzałki na zasilaniu instalacji (bo tam je ma). Dlatego ten system jest ułomny bo zanim ta ogrzana przez grzałki woda wróci do pompy to defrost się zakończy.

Opublikowano

Chyba wszystkie systemy pompowe mają grzałki na zasilaniu, gdyż potrzebujemy głównie ciepłe medium, nie musimy dogrzewać sprężarki. Mój buforek zrobiony z walca po LPG założyłem na zasilaniu i jest to spięte zaworem przebiciowym/różnicy ciśnień z powrotem do pompy. Po zwiększeniu wydajności pompki obiegowej na max. obroty, większa część cieplejszej wody idzie na powrót pompy wprost przez buforek i częściowo z instalacji.

Opublikowano
W dniu 30.11.2025 o 18:15, Mikel napisał(a):

Mam problem z taktowaniem pompy ciepła(...) Bufor jako sprzęgło – tylko 50l. (...) Czy bufor 150l zamiast 50l coś zmieni? – Większy mi się nie zmieści w kotłowni. A może jakieś inne rozwiązanie?

Kto poddał pomysł na taki montaż bufora? Ty czy instalator?

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, teres napisał(a):

Kto poddał pomysł na taki montaż bufora? Ty czy instalator?

Instalator - nie dodałem że razem z pompą mam jeszcze połączony kocioł gazowy jednofunkcyjny - awaryjnie - gdyby pompa się popsuła (od czasu jak pompa pracuje kotła nie uruchamiałem), i instalator powiedział że takie połączenie będzie najlepsze - bufor będzie robił za sprzęgło, jest tam jeszcze zawór trójdrożny.. Aktualnie jadę na trybie cichym "3", temp cwu 45st., histereza 9, temp c.o. wg krzywej między 27st(+15) a 35st(-10), histereza c.o. 6st. Przy aktualnych temperaturach mam ok. 3,5 włączenia sprężarki na godzinę - to chyba max a raczej min co mogę z niej "wydusić".. Instalator zasugerował mi usunięcie tych elektrycznych siłowników, że to spowoduje że będzie dostępny większy zład wody i mniejsze taktowanie, ale nie po to w nie inwestowałem i w całe sterowanie podłogówką żeby to teraz wyrzucać..

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Najlepiej dla pompy jak bufor podłączony szeregowo na powrocie. Pompa steruje sobie deltą bez żadnych siłowników zaworu mieszających termostatu pokojowych itp. przepływy trzeba wyregulować na rotamerach żeby wszystkie pomieszczenia miały podobną temperaturę.

10 godzin temu, Mikel napisał(a):

ale nie po to w nie inwestowałem i w całe sterowanie podłogówką żeby to teraz wyrzucać..

Niepotrzebnie w nie inwestowałeś

Dla pocieszenia przyda defroście też zlicza wył/wy sprężarki.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

A na to taktowanie jak już jest to cięzko z nim zawalczyć to nie lepszym rozwiązaniem zwykły termostat domowy ? ustawisz żądaną temp w domu a jak spadnie temp o np 1 stopień to pompa zaczyna gonić ,dogoni wyłaczy się i stoi dosyć długo na pewno z 5 godzin przy dobrze docieplonym domu.

Opublikowano

Termostaty to on ma założone. Pompa ciepła pobiera temperaturę z bufora a bufor mały.

@Mikel możesz jeszcze zrobić jedną rzecz. Możesz jeszcze zmienić sterowanie z krzywej grzewczej na czujnik temperatury ten który jest w wyświetlaczu, sterowniku Panasonica.  Tylko ten wyświetlacz musisz mieć zamontowany w domu bo z tego pomieszczenia będzie pobierał odczyt temperatury. On ma bardzo dużą histerese na 100% zmniejszysz taktowanie. Natomiast problem jest taki że przy wyłączonej sprężarce zatrzymuje się pompa obiegowa i jeżeli jest minusowa temperatura na dworze to może zamarznąć ci woda w pompie chyba że masz glikol.

Panasonic ma funkcję antyzamrożeniową ale dokładnie nie wiem jak to działa z regulatorem pokojowym.

Doczytaj sobie w instrukcji albo spytaj się instalatora bo nie chce mi się przestawiać w swojej PC żeby to sprawdzić.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Termostaty to on ma założone. Pompa ciepła pobiera temperaturę z bufora a bufor mały.

@Mikel możesz jeszcze zrobić jedną rzecz. Możesz jeszcze zmienić sterowanie z krzywej grzewczej na czujnik temperatury ten który jest w wyświetlaczu, sterowniku Panasonica.  Tylko ten wyświetlacz musisz mieć zamontowany w domu bo z tego pomieszczenia będzie pobierał odczyt temperatury. On ma bardzo dużą histerese na 100% zmniejszysz taktowanie. Natomiast problem jest taki że przy wyłączonej sprężarce zatrzymuje się pompa obiegowa i jeżeli jest minusowa temperatura na dworze to może zamarznąć ci woda w pompie chyba że masz glikol.

Panasonic ma funkcję antyzamrożeniową ale dokładnie nie wiem jak to działa z regulatorem pokojowym.

Doczytaj sobie w instrukcji albo spytaj się instalatora bo nie chce mi się przestawiać w swojej PC żeby to sprawdzić.

Ok, a jak zmienić na ten czujnik w wyświetlaczu? W ustawieniach instalatora mam albo krzywa grzewcza albo prosta - ale prosta to dot. chyba wody w rurach a nie temperatury na sterowniku?? Sterownik mam na ścianie w salonie

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Ustawienia instalatora. 5.2 strefa czujnik. Nie pamiętam czy to jest termostat pokojowy czy termist pokojowy. Ustaw też sobie funkce antyzamarzanie 5.4 

Oczywiście będziesz miał tylko sterowanie jednostrefowe czyli temperaturę będzie brało z salonu.

Tylko termostaty pokojowe te co masz muszą nadal działać ustawki ich histerezę  wyłączania jak największą  bo muszę działać pompy obiegowe te co masz za buforem. Przynajmniej tak do testu. Żeby to sprawdzić jak to będzie działało.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Ustawienia instalatora. 5.2 strefa czujnik. Nie pamiętam czy to jest termostat pokojowy czy termist pokojowy. Ustaw też sobie funkce antyzamarzanie 5.4 

Oczywiście będziesz miał tylko sterowanie jednostrefowe czyli temperaturę będzie brało z salonu.

Tylko termostaty pokojowe te co masz muszą nadal działać ustawki ich histerezę  wyłączania jak największą  bo muszę działać pompy obiegowe te co masz za buforem. Przynajmniej tak do testu. Żeby to sprawdzić jak to będzie działało.

no właśnie tam jest:

1. temp wody (to mam ustawione)

2/ termost. pokojowy

3. Termist. pokojowy

Mam wybrać punkt 2 czy 3? I co to jest ten pkt 3?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Jedno jest czujnik przewodowy ten co masz w klawiaturze a drugie to jest czujnik bezprzewodowy ale które jest które to nie pamiętam. Czujnik bezprzewodowy nie zadziała na pewno więc wybierz to co zadziała.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Mikel napisał(a):

Instalator zasugerował mi usunięcie tych elektrycznych siłowników, że to spowoduje że będzie dostępny większy zład wody i mniejsze taktowanie, ale nie po to w nie inwestowałem i w całe sterowanie podłogówką żeby to teraz wyrzucać

Może Pan z Panasonica coś Ci wytłumaczy w tym temacie. 

W dniu 30.11.2025 o 19:00, cezario1 napisał(a):

Ewentualnie w ustawieniach skalibrować czujnik temp zewnętrznej żeby pokazywał 2 st wyższą temperaturę.

Tu masz pokazane w którym miejcsu to znaleść 

Tylko jak przyjdziesz na termostat pokojowy to ostrożnie żeby pompa nie zamarzła chyba że na glikolu.

4 godziny temu, cezario1 napisał(a):

Ustaw też sobie funkce antyzamarzanie 5.4 

Jak zamontowane zawory antyzamrożeniowe to wcześniej potrafią one spuścić wodę zanim zadziała funkcja antyzamarzanie ustawiona w menu.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Daj znać jak to działa.

PC masz dobre. Ma fajny COP tylko niestety jest za duże. Jeżeli instalator nie ustawił PC na glikol to sobie zmień. Jak się uda zejść do 2 wł/wył na godz to może być.   

Opublikowano
W dniu 7.12.2025 o 21:18, Mikel napisał(a):

, histereza c.o. 6st. Przy aktualnych temperaturach mam ok. 3,5 włączenia sprężarki na godzinę - to chyba max a raczej min co mogę z niej "wydusić"..

Zmniejsz histerezę c.o. na 5 a nawet na 4 stopnie. Fabrycznie zalecana jest 5*. 

Opublikowano (edytowane)

W T-cap nie ma histerezy CO Jest tylko delta której zmiana jak pisał kolega nie przynosi żadnych efektów. 

Bufor 50l to można dać na powrocie a nie podłączyć równolegle.

Jeżeli podłączenie na regulator Panasonica będzie działał ( ma dużą histerezę i może nie być zachowany komfort cieplny w domu) to będzie trzeba tą instalacje przerobić małym kosztem. Bufor na powrót Pierwszą strefą niech steruje na swojej pompie obiegowej PC bez zaworu mieszającego a drugą pozostawił bym tak jak jest czyli dodatkowy regulator jako kaganiec żeby temp nie podskoczyła za bardzo,  z zaworem mieszającym lub bez.   

Kocioł na gaz nie musi działać razem z PC. 

Może koledzy mają jakieś inne lepsze pomysły?

46 minut temu, Andrzej-Gliwice napisał(a):

i dlaczego nie umie tego ustawić 

Bo mu sprzedał dwa razy mocniejsze PC niż potrzebuje. Minimalna modulacja T-cap to 6kw a tyle to on potrzebuje przy -15 st a nie w dodatniej temp.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Instalator - nie dodałem że razem z pompą mam jeszcze połączony kocioł gazowy jednofunkcyjny - awaryjnie - gdyby pompa się popsuła (od czasu jak pompa pracuje kotła nie uruchamiałem), i instalator powiedział że takie połączenie będzie najlepsze - bufor będzie robił za sprzęgło, jest tam jeszcze zawór trójdrożny.

No to Ci powiem, że ekstra to wymyślił 🤪 Kończę właśnie przerabiać podobne badziewie.

Instalator zasugerował mi usunięcie tych elektrycznych siłowników, że to spowoduje że będzie dostępny większy zład wody i mniejsze taktowanie,

Tu ma rację. Poprawne ustawienie krzywej też pomoże (żeby nie przegrzewała).

ale nie po to w nie inwestowałem i w całe sterowanie podłogówką żeby to teraz wyrzucać..

Sterowanie siłownikami podłogówką to się średnio sprawdza 👎

W dniu 8.12.2025 o 07:33, cezario1 napisał(a):

Najlepiej dla pompy jak bufor podłączony szeregowo na powrocie.

I to prawie zawsze jedyne słuszne rozwiązanie.