carinus Opublikowano 1 godzinę temu #26 Opublikowano 1 godzinę temu No, to tak do końca z tym buforem na powrocie różowo nie jest. W/g schematów z instrukcji Panasa, buforek był właśnie na powrocie. Ale po co do defrostów zimniejsza woda? Grzałka musiała się załączyć bo spadała temperatura poniżej progu. Zmieniłem podłączenia i mam spokój z dogrzewaniem defrostu grzałką. Cytuj
carinus Opublikowano 1 godzinę temu #28 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Już nie pamiętam. To było 4 sezony temu. Zejdę do piwnicy to zerknę jak to wygląda. Edytowane 1 godzinę temu przez carinus Cytuj
Wello Opublikowano 1 godzinę temu #29 Opublikowano 1 godzinę temu Nie sprawdzałem tego, ale czytałem w kilku miejscach, że podobno T-CAP załącza te grzałki na zasilaniu instalacji (bo tam je ma). Dlatego ten system jest ułomny bo zanim ta ogrzana przez grzałki woda wróci do pompy to defrost się zakończy. Cytuj
carinus Opublikowano 33 minuty temu #30 Opublikowano 33 minuty temu Chyba wszystkie systemy pompowe mają grzałki na zasilaniu, gdyż potrzebujemy głównie ciepłe medium, nie musimy dogrzewać sprężarki. Mój buforek zrobiony z walca po LPG założyłem na zasilaniu i jest to spięte zaworem przebiciowym/różnicy ciśnień z powrotem do pompy. Po zwiększeniu wydajności pompki obiegowej na max. obroty, większa część cieplejszej wody idzie na powrót pompy wprost przez buforek i częściowo z instalacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi