Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pompa ciepła rotenso 8kw monoblock plus kominek

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez nightwatch,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przy średniej dobowej -6,3 osiągnąłem COP na CO/CWU 2,59 (liczony z całego miesiąca stycznia). Zasilanie 38-40*C. Więc te 3 spokojnie osiągniesz w wyższych temperaturach

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

2 lata temu była wyprzedaż, teraz podrożały, ale da sie kupić poniżej 6tyś. Nie patrz na markę, bo to wszystko to samo

Opublikowano

Jak 12kw pasuje to nawet się nie zastanawiaj tylko szybko kupuj z linku https://www.olx.pl/d/oferta/nowe-pompy-ciepla-kaisai-wyprzedaz-CID628-ID19fxbo.html

Przy 12 st na dworze zmoduluje się według katalogu do 6,5 kw  

Opublikowano

Klony czego Mercedesa klasy E czy Mercedesa klasy A obydwa samochody produkuje Mercedes. Czy są takie same? 

Opublikowano

?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie wszystkie PC produkcji midea są takie same, mam największe zauanie do 3 marek Aiwa Kaisaj York bo to są dokładnie te same pompy niczym się nie różnią,  którą kolwiek z nich kupisz będzie ok im tańsza tym lebsza. Mają dwa typo-szeregi 5-9 i 12-16. Każda z danego szeregu taka sama , czyli właściwie są dwie PC

Mam na myśli monobloki

Opublikowano
4 godziny temu, Jacek64z napisał(a):

Aiwa Kaisaj York bo to są dokładnie te same pompy niczym się nie różnią

Kaisaj jest inna.

Opublikowano

Kaisaj ma 2,3 serie pomp ja piszę o tych co mają taki sam wygląd co york i aiwa , mówię tylko o tych seriach w inne się nie zagłębiem. W tych seiach jest tak że jak podają moc np 5Kw to ma tą moc nawet przy -10, w rzeczywistości mają nawet większą moc ale tyle gwarabtują. Mam 12 koledze montowałem 5 a drugiemu 7 każdy ma podlicznik i licznik ciepła , ja również mam i muszę przyznać to co podają w karcie tak jest, cop za tą zime, z przerwą od 19 sty. do 23 lutego, wyszedł średnio wg. PC 4.26 a wg. podlicznika i ciepłomierza 4.38 a ciepłomierz odejmuje ciepło na defrosty, max. tem. co 36-37 średnia 35. Jestem zaskoczony pozytywnie tą PC przez 13 lat miałem PC Exotherm reklamują jako Polską , taka polska jak ja chińczyk nie życzę jej [PC] nawet wrogowi szkoda tuszu PADACZKA

Opublikowano (edytowane)

Na stronie producenta https://kaisai.com/pl/pompy-ciepla  nie ma typoszeregu 5-9 tak jak piszesz

8 godzin temu, Jacek64z napisał(a):

Mają dwa typo-szeregi 5-9 i 12-16.

Może jakaś starsza seria Kaisaja tak miała.

Ja Kaisaja też polecam ale Panasonic T-cap to inna bajka. Oby dwie mam to mam porównanie. Szkoda ze nie kupiłem 14kw Kaisj  zamiast 10kw Trochę mam większe zapotrzebowanie na ciepło niż wynika z wyliczeń.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Nie za bardzo zagłębiałem się w tego kaisaja bo widziałem jak ktoś montował kaisaja takiego jak york ale w sprzedaży nie ma więc nie wiem co to za dziwoląg był. Byłem na szkoleniu Aiwy i twierdzą że york to inna pompa jest lepsza [Aiwa lepsz]ale dokumentacja tech. taka sama , każdy żyd swój towar chwali, pompa ok tylko serwis AIWY droższy przegląd 800 uruchomienie 800, w Yorku uruchomienie gratis ewentualnie dojazd płatny

Opublikowano

Te różnice które zauważyłem między Kaisai, York,Beretta, Aiwa itp to takie że są montowane różne sprężarki i jedne modele mają grzałki w zestawie a inne nie. Ale sama konstrukcja, sterowanie, elektronika - wszędzie wygląda tak samo. Nawet dokumentacja wygląda tak samo (to znaczy tak sobie, nie jest to bardzo czytelna dokumentacja).
Może chociaż któraś z marek ma lepszą aplikację na telefon, bo ta od Kaisai to mocno ułomna i bardziej nie działa niż działa

Opublikowano

York ma sprężarke GMC Aiwa mitsubishi niby inne a naprawdę takie same jedne i drugie produkuje GMC, mitsubishi i hitahi mają udziały większościowe w GMC, taki japońsko koreański chińczyk , nakleja nie robi jakości ani pewności co to jest, te biznesy są tak powiązane ! Samochody to samo Pegot, Citroen, Fiat, Opel, Jeep , -Stelantis-, Renówka powiązana z Nissanem i Mitsubishi, itp itd.