Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pompa ciepła rotenso 8kw monoblock plus kominek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

koledzy mam kilka pytań w temacie połączenia kominka z pompą ciepła, poniżej opis sytuacji

Dom 125m2, połowa domu murowana połowa szkieletowa. Są to dwie niezależne części , ze wspólną scianą

Murowany ocieplony styropianem 10cm , ściana gazobeton przerwa powietrzna cegła sylikatowa.

Szkielet 15 cm twardej wełny 5 cm styropianu, zrobione tynki i całość wygląda spójnie.

stropy 30-50 cm wełny też trochę styropianu w starej części. Całość okna dwuszybowe w części szkieletowej większe.

Z racji dostępu do taniego drewena od 16 lat ogrzewam kominkiem z nakładką wodną na rurę spalinową oraz zamontowaną wyspawaną prze zemnie podkową.

instalacje 15 lat temu rozbudowałem, że ogrzewa dwie części domu.

Nowa część 57m grzejniki: 2x v33 60 i 40cm, drabinka łazienkowa 120x60 i jeden grzejnik c22 90x50cm

Stara część 2 grzejniki : jeden v33 60x60 i jeden c22 60x60- grzejniki te są zawsze zakręcone- okazyjnie uruchamiane jeśli dom się wystudzi po dłuższej nieobecności.

oraz 4 obwody podłogówki ok 2x10m2 , 5m2, 7m2.

W domu temperatury w starej części 24,5-25.5 łazienka 30  

nowa części ok 20-23 stopnie- szybciej się wystudza ale domownicy tam mieszkający preferują niższe temperatury.

cały układ na jednej pompie bez żadnych zaworów, podłogówki skręcone zaworkami mini- więc układ dosyć prymitywny, miały być zawory rtl ale są po prostu zbędne, całość działa świetnie. pompa diamond 25-60 wymieniona po 15 latach pracy ( profilatycznie) na diamond energooszczędną pracującą w trybie chyba 8 wat na pierwszym biegu.

temperatura zasilania zazwyczaj 35-45 stopni sporadycznie przez krótki czas 55 . Czas grzania zazwyczaj kilka godzin, gdy temperatura spada mocniej poniżej zera pali się prawie całą dobę ale wtedy robi się w domu bardzo gorąco.

Nie ma żadnych skroplin na wymienniku- palenie tylko suchym drewnem głównie sosna. Układ otwarty- rury z kominka stal czarna później miedz cu28mm później na dwa rozdzielacze miedź 22mm od rozdzielaczy pex. zasialnie awaryjne ( przetwornica z sinusem).

Całość działa bardzo dobrze cicho, bez problemów. Poza uzupełnianiem wody i okazjonalnym czyszczeniem filtra siatkowego jest bezobsługowa. Zużycie drewna ok 12m3. Plus ok 2m3 suchej zrębki na wrzesień.

Chciałbym dołożyć pompę ciepła. Myślę aby używać ją do około -4 stopni poniżej dopalać kominkiem.

Myślę nad pompą Rotenso 8 kw monoblock WIM80X1

Pompa na roztworze glikolu w układzie zamkniętym.- aby nie zamarzła w przy niskich temperaturach gdy nie będzie używana.

Wymiennik 80 płytowy 170Kw (powierzchnia wymiany 2,56m2) - aby spadek temperatury był jak najmniejszy.

Bufor na pompę 100litrów na powrocie- tu nie wiem czy nie za mały aby mogła spokojnie się odszronić.

pompa zamontowana 2 opcje albo na dachu płaskim lub przy jednej ze ścian domu od wschodu w odległości 3m od ściany przez którą chciałbym puścić rurki- inaczej się nie da.

chciałbym dołożyć jeszcze w części szkieletowej większy grzejnik zamiast v33 60cm szerokości 90 wysokosci  to v33 90x90cm i w sypialni zamiast c22 50x90 to 120x60

Oczywiście całość robię sam.

w starej części tam gdzie jest kominek będzie w przyszłości podłogówka póki co grzejnik v33 70x90 wysokości - pomieszczenie 20m2

1. Czy moc pompy waszym zdaniem jest ok? 

2. Czy pozostałe komponenty do tej instalacji są ok?

3. co sądzicie o tej pompie- wiadomo to tani chińczyk ale czy się nadaje- bo z tego co się orientuję to chyba ma sprężarkę inwertorową więc można chyba moc modulować.

4. instalację chciałbym zasilać wodą o temperaturze oczywiście zależnie od pogody ale 35 - 40 stopni.

Wszelkie uwagi mile widziane.

Edytowane przez goldboyy
Opublikowano (edytowane)

Zacznij od cieplo.app, a sama pompa to grupa Midea, tanie i dobre urządzenia

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję,

świetny program o którym nie wiedziałem:)

temperaturę w domu uśredniłem , pewne parametry też bo trudno to precyzyjnie wypisać.

wychodzi , że chyba , pompa 8kw była by ok? bo mogła by sobie pracować tak na 70% mocy co jakiś czas, choć nie wiem może 6 kw?

poniżej wklejam wynik:

Moc grzewcza: 7,2kW (C.O.)

Ogrzewanie budynku

7,2kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza

W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -20,0°C i średniej temperaturze w domu 23,0°C.

3,5kW – przeciętna moc grzewcza

Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,7°C i średniej temperaturze w domu 23,0°C.

57W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą
5,1kW – moc w temperaturze biwalentnej -7°C
Edytowane przez goldboyy
Opublikowano

To już musisz sam zdecydować. Generalnie 8kW idzie kupić taniej niż 6kW.

Na twoim miejscu kupiłbym to: https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-monoblok-8-kw-a-sterowanie-aplikacja-hisense-ahz-080hcds1-17837243354 niecałem 5tyś

Opublikowano (edytowane)

Pompa fajna, nie brałem jej wcześniej pod uwagę nie wiedziałem o niej. 

Fakt różnice cenowe między 6 a 8 są spore patrząc procentowo , za pozostałe środki można kupić potrzebne elementy. Czy cena tych mniejszych pomp wynika z popytu czy po prostu mają jakieś lepsze komponenty? choć szczerze mówiąc ceny jakie teraz są bez względu na moc - jeśli uda się to samemu odpalić i poskładać są bardzo atrakcyjne w porównaniu do tego co się słyszy , że komuś firma zamontowała:)

6kw jest kusząca  bo wręcz idealna. 8 kw pracowała by średnio z połową wydajności. Ciekawe jak z modulacją przy niższych wydajnościach. Choć mogła by się włączać co 2 h na 40 minut. 

Muszę jeszcze się zastanowić, z drugiej strony cieszę się , że na pewno nie potrzebuję 10 kw bo o takiej też myślałem. Muszę wielkość tej pompy jeszcze przemyśleć.

Generalnie jak widzę patrząc na pompy - to tak ok 5 tyś chińczyki , później długo nic i powyżej 10 się zaczynają jakieś niby firmowe ale jakby dziwne parametry. Ciekawe czy to co pisze chińczyk w tych tanich to prawda.

Całość instalacji chciałbym zrobić sam bo technicznie to dla mnie jest wykonalne choć nie bardzo wiem od strony merytorycznej jak to spiąć z kominkiem w sensie, że gdy będzie grzała pompa, żeby nie grzać wody w kominku wtedy...

Poza tym obecna pompa obiegowa będzie pompą główną w instalacji więc jak czujnik jest przy kominku to w jaki sposób zrobić drugi czujnik przy wymienniku ciepła który łączy instalację z glikolem z instalacją kominkową otwartą główną. Tak , że gdy palę w kominku pompa ciepła się wyłączy a gdy nie palę pompa ciepła dostaje impuls do pracy.

Oczywiście tak aby nie grzać też samego wkładu kominka ciepłem wytworzonym przez pompę ciepła.

Edytowane przez goldboyy
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, goldboyy napisał(a):

że gdy będzie grzała pompa, żeby nie grzać wody w kominku wtedy

Zawór kulkowy i zakręcać ręcznie. 

46 minut temu, goldboyy napisał(a):

6kw jest kusząca  bo wręcz idealna. 8 kw pracowała by średnio z połową wydajności

Tylko niektóre PC robią się bardzo głośne po przekroczeniu 60% swojej mocy np mój Kaisai 10 kw

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

8kW to najpopularniejsza moc i zapotrzebowanie klientów jest największe, wiec jest ich najwięcej. Mniej ludzi kupuje  6kW stąd ceny wyższe, bo mniej towaru na rynku. 

Przy tych cenach to brałbym 8kW i nie wybrzydzał. Niech taktuje co z tego? 

Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 22:45, Andrzej_M_ napisał(a):
1 godzinę temu, goldboyy napisał(a):

Ciekawe czy to co pisze chińczyk w tych tanich to prawda.

Jeżeli ma certyfikat KEYMARK i jest na liście ZUM to pewno prawda.

29 minut temu, o6483256 napisał(a):

8kW to najpopularniejsza moc i zapotrzebowanie klientów jest największe, wiec jest ich najwięcej. Mniej ludzi kupuje  6kW stąd ceny wyższe, bo mniej towaru na rynku. 

Raczej jedne się wysprzedały a drugie nie i stąd takie różnice cenowe. Ja za swoją 10 kW dałem 6 tys parę miesięcy temu a teraz 10 tys wołają. 

Opublikowano

Ceny skaczą w górę i w dół cały czas. Urządzeń małej mocy jest mniej na rynku, bo i zapotrzebowanie mniejsze. Śledzę sprawę od połowy 2024 😉

Może uda mi sie kupić coś do max 6kW w niskiej cenie, a jak sie nie uda kupię 8kW

Opublikowano
15 godzin temu, goldboyy napisał(a):

A użytkujesz teraz jakąś pompę? Czy chcesz tak jak ja dopiero kupić? Czy może do rozbudowy układu i kolejną?

Tak Kaisai 6kW, ale szukam drugiej do drugiego budynku. Warunek, mam być jak najtańsza i "jakoś" działać. 

Na dzień dzisiejszy to Haier 5kW spełnia ten warunek i Hisense.