Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pompa ciepła rotenso 8kw monoblock plus kominek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

koledzy mam kilka pytań w temacie połączenia kominka z pompą ciepła, poniżej opis sytuacji

Dom 125m2, połowa domu murowana połowa szkieletowa. Są to dwie niezależne części , ze wspólną scianą

Murowany ocieplony styropianem 10cm , ściana gazobeton przerwa powietrzna cegła sylikatowa.

Szkielet 15 cm twardej wełny 5 cm styropianu, zrobione tynki i całość wygląda spójnie.

stropy 30-50 cm wełny też trochę styropianu w starej części. Całość okna dwuszybowe w części szkieletowej większe.

Z racji dostępu do taniego drewena od 16 lat ogrzewam kominkiem z nakładką wodną na rurę spalinową oraz zamontowaną wyspawaną prze zemnie podkową.

instalacje 15 lat temu rozbudowałem, że ogrzewa dwie części domu.

Nowa część 57m grzejniki: 2x v33 60 i 40cm, drabinka łazienkowa 120x60 i jeden grzejnik c22 90x50cm

Stara część 2 grzejniki : jeden v33 60x60 i jeden c22 60x60- grzejniki te są zawsze zakręcone- okazyjnie uruchamiane jeśli dom się wystudzi po dłuższej nieobecności.

oraz 4 obwody podłogówki ok 2x10m2 , 5m2, 7m2.

W domu temperatury w starej części 24,5-25.5 łazienka 30  

nowa części ok 20-23 stopnie- szybciej się wystudza ale domownicy tam mieszkający preferują niższe temperatury.

cały układ na jednej pompie bez żadnych zaworów, podłogówki skręcone zaworkami mini- więc układ dosyć prymitywny, miały być zawory rtl ale są po prostu zbędne, całość działa świetnie. pompa diamond 25-60 wymieniona po 15 latach pracy ( profilatycznie) na diamond energooszczędną pracującą w trybie chyba 8 wat na pierwszym biegu.

temperatura zasilania zazwyczaj 35-45 stopni sporadycznie przez krótki czas 55 . Czas grzania zazwyczaj kilka godzin, gdy temperatura spada mocniej poniżej zera pali się prawie całą dobę ale wtedy robi się w domu bardzo gorąco.

Nie ma żadnych skroplin na wymienniku- palenie tylko suchym drewnem głównie sosna. Układ otwarty- rury z kominka stal czarna później miedz cu28mm później na dwa rozdzielacze miedź 22mm od rozdzielaczy pex. zasialnie awaryjne ( przetwornica z sinusem).

Całość działa bardzo dobrze cicho, bez problemów. Poza uzupełnianiem wody i okazjonalnym czyszczeniem filtra siatkowego jest bezobsługowa. Zużycie drewna ok 12m3. Plus ok 2m3 suchej zrębki na wrzesień.

Chciałbym dołożyć pompę ciepła. Myślę aby używać ją do około -4 stopni poniżej dopalać kominkiem.

Myślę nad pompą Rotenso 8 kw monoblock WIM80X1

Pompa na roztworze glikolu w układzie zamkniętym.- aby nie zamarzła w przy niskich temperaturach gdy nie będzie używana.

Wymiennik 80 płytowy 170Kw (powierzchnia wymiany 2,56m2) - aby spadek temperatury był jak najmniejszy.

Bufor na pompę 100litrów na powrocie- tu nie wiem czy nie za mały aby mogła spokojnie się odszronić.

pompa zamontowana 2 opcje albo na dachu płaskim lub przy jednej ze ścian domu od wschodu w odległości 3m od ściany przez którą chciałbym puścić rurki- inaczej się nie da.

chciałbym dołożyć jeszcze w części szkieletowej większy grzejnik zamiast v33 60cm szerokości 90 wysokosci  to v33 90x90cm i w sypialni zamiast c22 50x90 to 120x60

Oczywiście całość robię sam.

w starej części tam gdzie jest kominek będzie w przyszłości podłogówka póki co grzejnik v33 70x90 wysokości - pomieszczenie 20m2

1. Czy moc pompy waszym zdaniem jest ok? 

2. Czy pozostałe komponenty do tej instalacji są ok?

3. co sądzicie o tej pompie- wiadomo to tani chińczyk ale czy się nadaje- bo z tego co się orientuję to chyba ma sprężarkę inwertorową więc można chyba moc modulować.

4. instalację chciałbym zasilać wodą o temperaturze oczywiście zależnie od pogody ale 35 - 40 stopni.

Wszelkie uwagi mile widziane.

Edytowane przez goldboyy
Opublikowano (edytowane)

Zacznij od cieplo.app, a sama pompa to grupa Midea, tanie i dobre urządzenia

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję,

świetny program o którym nie wiedziałem:)

temperaturę w domu uśredniłem , pewne parametry też bo trudno to precyzyjnie wypisać.

wychodzi , że chyba , pompa 8kw była by ok? bo mogła by sobie pracować tak na 70% mocy co jakiś czas, choć nie wiem może 6 kw?

poniżej wklejam wynik:

Moc grzewcza: 7,2kW (C.O.)

Ogrzewanie budynku

7,2kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza

W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -20,0°C i średniej temperaturze w domu 23,0°C.

3,5kW – przeciętna moc grzewcza

Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,7°C i średniej temperaturze w domu 23,0°C.

57W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą
5,1kW – moc w temperaturze biwalentnej -7°C
Edytowane przez goldboyy
Opublikowano

To już musisz sam zdecydować. Generalnie 8kW idzie kupić taniej niż 6kW.

Na twoim miejscu kupiłbym to: https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-monoblok-8-kw-a-sterowanie-aplikacja-hisense-ahz-080hcds1-17837243354 niecałem 5tyś