Artur1992 Opublikowano 22 Listopada 2025 #1 Opublikowano 22 Listopada 2025 Witam. Miałem zimny powrót przy przy 63 na piecu. Łapało około 38 na powrocie. Hydraulik założył pompę kotłowa ale przed zaworem 4d i wpiął się w powrót od grzejników i podlogowki. Przed tym zaworem też jest zamontowana pompa CWU Z tego co wiem to taką pompę montuję się za zaworem 4d. Skutkiem ubocznymi zawór 4d z siłownikiem mam otwartych na ponad 60 procent bo część ciepła zabiera pompa kotłowa. Temperatura powrotu teraz jest niższa o 11-12 stopni od tej co jest na piecu. Czy może ta pompa tak zostać czy to coś przeszkadza że jest inaczej zamontowana? Cytuj
1mps Opublikowano 22 Listopada 2025 #2 Opublikowano 22 Listopada 2025 Czyli nastepny niedouczony hydraulik. Patrz schemat, tylko tak zawor 4 d dziala prawidlowo a powrot jest dogrzany a roznica temperatur ,zasilania i powrotu to ok 5 st. Wiec zmien hydraulika . Cytuj
Artur1992 Opublikowano 23 Listopada 2025 Autor #3 Opublikowano 23 Listopada 2025 Wiem że książkowo powinno być inaczej tylko było mało miejsca się tam wpiąć. Pompa podbija teraz temperaturę powrotu, czyli jakąś swoją rolę spełnia. Czy coś się może stać z pompą, bądź instalacją albo pompa z takim rozwiazaniem? Zaworu 4d nigdy nie będę miał przymkniętego np. na 40% bo dużo ciepła pompa kotłowa zabierze przed zaworem 4d. Przed zaworem też jest pompa CWU ale tak chyba może zostać? Cytuj
bercus Opublikowano 23 Listopada 2025 #4 Opublikowano 23 Listopada 2025 Pompka musi byc na rurze 4D-powrot w kociol.Miejsca masz ponad metr na tej rurze.Potym uwidzisz sam,jak zadziala i calkowo poprawi pracu jak kotla,tak sterowania przeplywmi i mieszanie. Cytuj
wuwok1 Opublikowano 23 Listopada 2025 #5 Opublikowano 23 Listopada 2025 (edytowane) Jak działa, powrót dogrzany to zostaw. Wyłącz ochronę kotła zaworem4d i tyle. Zawór 4d będzie sterować temp idącą na dom a pompa będzie utrzymywać ciepły powrót. Sam ostatnio tak znajomemu wpinałem. Brak miejsca itd. Działa to dobrze, powrót dogrzany , sterownik pilnuje temp czynnika idącego na grzejniki. I nic się nie stanie ani z pompą ani z kotłem. Jedynie co to może niższe spalanie bo stabilniejsza praca kotła. Edytowane 23 Listopada 2025 przez wuwok1 Cytuj
Artur1992 Opublikowano 24 Listopada 2025 Autor #6 Opublikowano 24 Listopada 2025 Powrót dogrzany raczej jest. Różnica temperatur to około 9 maks 12 stopni. Może źle to opisałem. Hydraulik wpiął się trójnikiem na zasilaniu z pieca. W lewo puścił rurę i na niej zamontował pompę kotłowa i dalej wpiął się w rurę powrotną z zaworu 4d która wraca do pieca. Tak jak na zdjęciu. W prawo idzie rurą i pompa na dogrzanie CWU A do góry idzie zawór 4d. Tylko tyle że zawór pracuję na 60 % otwarcia cały czas albo więcej. Raczej musi aż tyle się otwierać bo dużo ciepła przed nim zabiera pompa kotłowa i wraca rurą powrotną z 4d do kotła Cytuj
bercus Opublikowano 24 Listopada 2025 #7 Opublikowano 24 Listopada 2025 Nie rozumiem.Bylo wiecej roboty takto tego skopac,niž zrobic poprawnie. Cytuj
wuwok1 Opublikowano 24 Listopada 2025 #8 Opublikowano 24 Listopada 2025 A powiedz co tam jest skopane? Powrót do grzany, zawor steruje temp idącą na dom. Czy to czasem nie tak ma działać? Kocioł wygrzany, spalanie nie będzie wyższe.. Wyjaśnij, w czym gorszy jest taki bajpas ogrzewający powrót od zrobienia według schematu. Bo ciekaw jestem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi