Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dominik007 ?? Zrobisz to zdjęcie wymiennika czy wyjechałeś na narty? Wymiennik to jest to element z tyłu kotła przez który przechodzą spaliny do czopucha.

Opublikowano

@arti61Nie popędzaj kolegi, może dopiero szuka nastaw powietrza żeby sadzy nie było na wymienniku.

Opublikowano

Jak jest takie mętne towarzystwo tutaj to człowiek nie ma ochoty nic doradzać.

To mam kociołek na części rozmontować aby zrobić ci zdjęcie wymiennika?

Masz wszystko podane jak na tacy schemat kotła przekrój techniczny itd kilka postów wyżej.

Już mówiłem kupować stalmarka i będziesz zadowolony🤭ewentualnie ferroli bo wydaje się kłopotliwym kociołkiem

W lignumie nie ma co szukać nastawy powietrza,bo to nie stalmark,ferroli czy mpm czy inne cacka.

Pytać innych więcej się nie udzielam niewdzięcznikom 

Tu masz wszystko nawet i więcej to Lignum pod inną nazwą produkowany w Turcji

https://www-arikazan-com-tr.translate.goog/en/product/ventum-series-next-generation-gasification-boilers/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

Opublikowano (edytowane)

Mętne jak woda z kałuży, jest twoje tłumaczenie na wszelkie sposoby i jakieś aluzje do jakiegoś Stalmarka, po ch.. to już naprawdę nie wiem. Brakuje jeszcze twojej rekomendacji jakiegoś kociołka podobnego oczywiści do Lignuma z Afryki Środkowej. Będzie pełnia szczęścia.

I może już nikomu nic nie doradzaj, bo się komuś może to czkawką odbić.

Edytowane przez carinus
Opublikowano
22 godziny temu, Dominik007 napisał(a):

Jak jest takie mętne towarzystwo tutaj to człowiek nie ma ochoty nic doradzać.

To mam kociołek na części rozmontować aby zrobić ci zdjęcie wymiennika?

Masz wszystko podane jak na tacy schemat kotła przekrój techniczny itd kilka postów wyżej.

Już mówiłem kupować stalmarka i będziesz zadowolony🤭ewentualnie ferroli bo wydaje się kłopotliwym kociołkiem

W lignumie nie ma co szukać nastawy powietrza,bo to nie stalmark,ferroli czy mpm czy inne cacka.

Pytać innych więcej się nie udzielam niewdzięcznikom 

Tu masz wszystko nawet i więcej to Lignum pod inną nazwą produkowany w Turcji

https://www-arikazan-com-tr.translate.goog/en/product/ventum-series-next-generation-gasification-boilers/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

Akurat ten turecki kocioł ma dwa rzędy płomieniówek czyli jest trochę inny. Jeżeli masz ciężki dostęp do zrobienia zdjęcia tego wymiennika z góry  ,to było napisać to bym ci głowy nie zawracał. Nic dziwnego ,że nie chcę kupować kota w worku tylko zobaczyć jak wygląda spalanie w takim kociołku a to poznaje się po wyglądzie wymiennika po kilku dniach palenia. W podobnych kotłach jest bardzo łatwy dostęp od góry do wymiennika odkręca się tylko dwie śruby i już widać turbulatory.

23 godziny temu, carinus napisał(a):

Mętne jak woda z kałuży, jest twoje tłumaczenie na wszelkie sposoby i jakieś aluzje do jakiegoś Stalmarka, po ch.. to już naprawdę nie wiem. Brakuje jeszcze twojej rekomendacji jakiegoś kociołka podobnego oczywiści do Lignuma z Afryki Środkowej. Będzie pełnia szczęścia.

I może już nikomu nic nie doradzaj, bo się komuś może to czkawką odbić.

Gdzieś do Afryki to chyba Niemcy sprzedawali pompy ciepła czy coś aby obejść przepisy zielonego ładu. Takie cwaniaki.

Opublikowano (edytowane)

Właściciel lignuma nie odpowiada, to w  dobie wszechobecnej globalizacji takie coś znalazłem i jak się mają do tego kotła polskie wynalazki cenowo? Moim zdaniem w tym francuskim brakuje tylko wajchy do czyszczenia. Ten kociołek o mocy 32 kW ma pojemność komory 130 l ,objętość wody 91 litrów, regulacja powietrza pierwotnego i wtórnego jest w dobrze dostępnym miejscu i posiada okienko do obserwacji płomienia. Dostępny jest na Amazonia i figuruje na stronie Leroy Merlin. Cena za 32 kW poniżej 12 000 PLN, moim zdaniem ceny chyba wcale nie lepszych kociołków, oczywiście bez sondy lambda są dużo, dużo za wysokie.

https://media.adeo.com/mkp/3543f92c3fdeff08ff1bc06b43d691ad/media.pdf

Edytowane przez arti61
Opublikowano

Nie wygląda źle, ma wszystko co potrzebne na swoim miejscu. Podłoga z palnikiem też wygląda na nieskomplikowaną i płaską. To podobnie jak w czeskim Opop, gdzie wygląda na solidną podstawę, bez dziwnych żłobionych lejków ceramicznych.