Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kup sobie coś polskiego i  sprawdzonego  a nie jakiegoś kota w worku z turcji. Zepsuje sie to i szukaj wiatru w polu, albo co lepsze bedziesz użytkownikiem nr zero i bedziesz testował ten wynalazek na sobie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dobry wybór, tylko że drożej od wspomnianych wcześniej.

A obecnie "coś polskiego" ( jest kilka sztuk ) to przez CP ceny zostały napompowane i osobiście to już bym wolał ( obecnie gdy bym się decydował ) kocioł z automatyką.

Opublikowano

Na Słowacji Attacka można kupić dpx pro 15 kw za7730zł,DPX pro 25KW za 8795zł,SLX 20KW  11.200 zł i SLX z lambda i automatyką za 17.330zł.Dużo taniej jak w Polsce.Koszt dostawy kurierem za pobraniem 350zł. 5-8 dni dostawa.

Dpx wersja nie ma ekranów w komorze i ma klapę oddymiającą .Wersja slx to podobna konstrukcja do lignuma czyli ekrany i góra pólka oddymiania i komorę mają ogromną ok 200l slx.Jak by miał 100 dm3 komorę był by idealny

Opublikowano

No komora spora. U mnie 102 l komory napędza bufory 1600 l, 400 l w układzie i 300 l CWU.

Czyli trudny wybór.🤔

Opublikowano

możne dpx 25 kw wezmę 125 l komora  55 cm długie kawałki.Prosty kocioł może za prosty może będzie jak Jelcz żar drewno i dymił,a ciepła nie wiele wyda?!

https://www.stavebninyonline.sk/var/downloads/10697/Prospekt Attack SLX%2CDPX%2CDP.pdf

Ogólnie myślałem nad 15 kw  atacckiem ale dziwnie podają ze komora 40 cm a drewno 35 cm liczą aby był luz po 2 .5 cm?czy jaki sens tego podawania jest?

Opublikowano (edytowane)

Trudno powiedzieć, generalnie DPX 25 i SLX 25 mają bardzo zbliżoną sprawność użytkową więc jest dobrze.

Popraw mnie jeśli się mylę ale DPX 25 ma komorę 96 dm³.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Kiedyś się nimi interesowałem wiec trochę już widziałem filmów.

Czy te ekrany coś dają ? Na pewno tak, bo jest zasyp izolowany od płaszcza kotła, ale i tak pod ekranami gromadzi się smoła którą raz na sezon trzeba ruszyć ( nie mam fotki jak to u mnie wygląda - ekrany już demontowałem i czyściłem ).

Najbardziej newralgicznym miejscem w takim kotle na holzgaz jest dysza, twierdzę że czysta ceramika zostanie szybko zdegradowana ( przykład Atmos - ostatnio zgłaszanych to sporo uszkodzeń ).

Opublikowano

czyli ekrany nie pomogą za dużo?czyli wersja standard najlepsza.Zaraz może poszukamcenę ile kosztuje nowa ceramika

a jeszcze diabli wiedzą jak tam będzie trzeba ustawiać te powietrza wtórne i pierwotne

Opublikowano

Powinna być informacja o PP i PW w DTR kotła.

Te ekrany to przekłamany marketing powielał informacje że nie ma smoły w kotle. Noooo bo nie ma, ale jest za ekranami, które tylko mają izolować zasyp od płaszcza. Kiedyś przepięciem 2 wsady bez ekranów ( to taka inna historia serwisowa ) i nie widziałem różnicy. Fakt jest taki że pod ekranami w HTV są otwory do PP, więc lepiej aby zasyp drewna tych otworów nie blokował.

Opublikowano

Jeszcze dziwna sprawa jest w opisie kotła  25kw dpx na słowackich stronach pojemność komory 125dm3 w danych technicznych,a w polskiej wersji Klimosz nie wiem czemu instrukcje podaje i  pojemność komory dpx 25 podają 96 dm3.

i gdzie tu prawda?

Opublikowano

Tak jest w DTR kotła.

IMG_20250927_125711.thumb.jpg.620da0879ca583d2da04b9204dadc7fa.jpg

Opublikowano

a tu inne dane komory

Screenshot 2025-09-27 at 13-39-53 Kocioł na drewno Kocioł na paliwo stałe Attack DPX.png

Słowacy też mi odpowiedzieli ze 125 komora

a komora w slx też jedni podają 200 inni 170

Jak bym kupił tego dpx 25 ze Słowacji to nie wiadomo czy jakaś gwarancja będzie?

Czy jakiś dodatkowych kosztów za towar zakupiony zagranicą mi nie policzą?cło jakieś?

Cena ok 8800zł wychodzi dużo taniej jak w Polsce zakup czyli ktoś ładnie zarabia.

Opublikowano (edytowane)

Może mają inny sposób pomiaru.🤪

Może jeden pomiar jest na długość max polan, a drugi na całkowitą aż do drzwi załadunkowych, stąd ta różnica.🤔

Parę lat temu jak jeszcze węgiel był tani i smrodziłem "somsiadom" to u znajomka widziałem DPX ale nie wiem jakiej mocy, ale komorę miał większą od HTV.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Chyba najstarsze filmy na YouTube to były jeszcze VHS - em kręcone, więc raczej to nic nowego.😉

Opublikowano

No przecież ma aktualne badania.

W kwestii czystego spalania na holzgaz to na razie nic nowego nie wymyślono prócz serwomotorów, kilku czujników i sondy.

Opublikowano

Jak to mówią papier przymnie wszystko.

Zastanowię się nad zakupem a może znajdę znów inny model jak nic nie znajdę lub wymyślę coś nowego to zamówię po niedzieli prosto ze Słowacji tylko ich się dopytam jeszcze o cenę ceramiki.

Bo chyba w wyborze jednak lepszy był ten attack dpx 25 niz Lignum 20kw?

Opublikowano

Na folderu trzeba patrzeć z przymrużeniem oka.

Tu masz wyniki z laboratorium. Ale tak, Madera sprawniejszy.

IMG_20250928_093100.thumb.jpg.3d60edc3d13ee6e164c8492d9ae74572.jpgIMG_20250928_092938.thumb.jpg.bb489d15ec275081239aa0c1c27248c7.jpg

Opublikowano

Nie sprawdzałem zaleceń, ale skoro tak jest napisane to pewnie nie bez przyczyny.

I siebie gruntownie kocioł czyściłem razem z kominem 2 razy na sezon ( ale za bardzo nie było czego czyścić ). Przy każdym rozpalaniu zawirowywacze, raz w tygodniu trochę popiołu do szuflady, raz na miesiąc otwieram klapkę wymiennika i odkurzam razem z wentylatorem, oraz sondę, raz na kwartał wybieram wszystko z ceramiki, demontuję dysze żeliwne i odkurzaczem do czysta razem z kanałami PW ( 15 minut roboty ) i z powrotem zasypuję ceramikę popiołem. A po sezonie to już wszystko demontuję ( zawirowywacze, wentylator, ekrany w komorze, drzwi ( ktoś miał łeb aby wymyślić taki zawias - 2 s i zdjęte ) aby było łatwe dojście do komory zasypowej i odkurzacz w ruch ) według zaleceń producenta w DTR ( przy zimnym trunku schodzi 1,5 h ).😉

Ot cała obsługa.