Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam myślałem że nigdy tu nie napiszę ale już mi ręce opadają 😕 w ciągu 2lat wymiana 2 górnych części palnika Kamen Multi K5 25KW bez pid teraz doszła dolna komora palnika czyli łącznie w ciągu 3lat 2600 dodam że przez te lata zmagałem się z wysoką temperaturą podajnika kopczyk się zapadał dałem RCK coś pomogło z 57 zeszło na 54 a pamiętam początki to było 43 nwm czy to nie jest z czymś powiązane jeszcze myślę czy ślimak nie jest jakiś za mały już czy coś bo jak podaje to tak jakby wcale.. pomóżcie 

IMG_20250827_195250.jpg

IMG_20250827_195159.jpg

IMG_20250827_195156.jpg

IMG_20250827_195148.jpg

IMG_20250827_195139.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zbyt dužy kociol w ktorym palnik jescze mocniejszy.Dlugie podtrzymanie i mocny opal....Stoi i powietrze nie chlodzi palnika.Jakosc nawet kiepska,cienka ta koronka...Praca w pid i domieszka pelletu,czy zrebki može wydlužala by žycje tego ustrojstwa.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Wygląda jakby powietrze było wdmuchiwane pod kołnierz tej środkowej części, prosto na ślimak. Ostatnie zdjęcie prawy górny narożnik, aż wytopilo dziurę w obudowie.

Widać jakby ślady uszczelniania retorty,  to samodzielne dzieło? Jeśli tak to może za bardzo uszczelniłes i nadmiar powietrza idzie dołem?

Ale to tylko zgadywanki, nie znam tego palnika

Opublikowano

Co to wogóle  za palnik, Kamen stosował palniki ekoenergii. Na zdjęciach z ekoenergii widzę tylko korone fot. 1-3. Co to za części na fot 4-5.  Zdjęcie 5 rozumiem że koryto podajnika nie przypomina ekoenergii. Natomiast fot. 4 to jakiś kosmos, twój wynalazek czy Kamenia. Ktoś tu ewidentnie namieszał. Nowy kompletny palnik ekoenergii 15-25  kW dostaniesz za 2.5 tys. zł. więc nie baw się z wymianą poszczególnych części bo i tak całoś to szmelc.

Opublikowano

Może to niezbyt odpowiednie pytanie ale może wymiana palnika na coś całkowicie innego? Wymiana palnika co roku to przesada, spokojnie powinien chociaż te 5 lat wytrzymać. 

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam dawno mnie nie było poniewaz po wymianie jakoś nawet to pracowało... Ale jakoś nie zaspecialnie 🙂 teraz wymieniłem dolną komorę środkowa i górne palenisko 1300zl z myślą że teraz to już wszystko wrócić do normy no i niestety nie 😕 mam problem z kopczykiem ciągle zapadnięty kupilem RCk też nic nie pomogło dawałem nawet dawki paliwa na 17sek jakoś nie zaspecialnie sie to dzwigało wyciągałem dzisiaj ślimaka ale nie wygladał jakoś źle było jedynie dużoo pyłu myslałem to pomoże rozpaliłem i już po 1H palenisko zapadnięte temp podajnika 62 i temp pieca 80 a zadane 65 co najgorszego nie mam PIDa i w podtrzymaniu mam tylko nadmuch nwm co robić za chwilę te nowe części szlak trafi bo ogień za nisko:/ 

Opublikowano

@Bombel756 dużo opisujesz ale nic z tego nie wynika. Aby cokolwiek pomoc opisz instalacje a najlepiej wrzuć schemat to po pierwsze po drugie podaj wszystkie parametry pracy kotla (nastawy) łącznie z parametrami podtrzymania. 

Opublikowano (edytowane)

Nie pasuje ta korona prosto na koryto palnika i ta sredna czesc nie jest zbytnym wynalazkom producenta kotla?

Kopczyk zapada bo: Dužy nadmuch do stosunku podanego opalu.Bo:Jak opisujesz dužo stoi w podtrzymaniu i tylko dmucha-to obnižaj dawku podanego opalu i nadmuch(obnižanie mocy) tak,by w pracy nie zapadal i bedzie dlužej pracowal i krotszej stal.

Ale dla tego,co widze wypalasz jak w pracy,tak w podtrzymaniu.Przebija o 20°,to gonisz go zbytno jak formuli 1.Pokaž foto,co tam sie dzieje przy pracy.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

To po kolei 
Piec Kamen Multi K5 Plus 26KW sterownik ST-480 bez pida. 
Dom nie ocieplony oko.250m2 14 grzejników + kawałek podłogówki w łazience wszędzie termostaty.

Ustawienia 
Czas podawania - 13sek jak był nowy wystarczało 8sek 
Czas przerwy - 25sek
Siła nadmuchu -28%
Praca podtrzymania - 8sek (max 60) nawet nie wiem co to jest 
Przerwa podtrzymania -9min zawsze było 20
Wentylator w podtrzymaniu:
Czas pracy-10sek
Czas przerwy-2min
Bieg wentylatora - 15%

Zawór 4D
Temperatura żadana 40stopni
Kontrolę temperatury 15sek
Czas otwarcia 4min
Skok jednostkowy 2%
Minimalne otwarcie 8%
Mini. Temp. Powrotu 45stopni
Temp załącz. pomp 38 stopni

Węgiel jaki spałam to groszek z kopalni Marcel 

IMG_20250930_193852.jpg

IMG_20250930_193908.jpg

IMG_20250930_194413.jpg

IMG_20250930_194440.jpg

Opublikowano

Zwieksz sobie powrót na chociaż 50, twoje ~20* różnicy nie jest zbyt dobre dla pieca, a jeszcze większe bedzie jak ci przebija a powrót tak samo bedzie nisko. Powinieneś miec chyba kolo 10* różnicy max.

Trochę dziwne że masz otwarty 4d na 91%, na piecu 65*, a na wyjściu 60 mimo, ze zadana to 40. Może przez to ze masz zle ustawiony sterownik palnik tez wariuje?

Opublikowano (edytowane)

Z ochrone powrotu nic nie rob.Czas otwarcia zaworu bywa 60-120 sek.Jest napisany na naklejke silnika.Masz to isto zle ustawione na 4 min.,potym zawor nie dziala o.k.Kontrola temperatury ustaw 40-80 sek.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
6 minut temu, bercus napisał(a):

Czas otwarcia zaworu bywa 60-120 sek

Ten chyba na pewno ma 120s, mam chyba dokładnie ten sam ale trzeba sprawdzić jak mówisz na tabliczce znamionowej tam jest podany. 

I jak sobie ustawisz to od razu daj ręczne ustawienie, przekręć na 10 (max otwarty) i w sterowniku kliknij by sie skalibrował. Tylko nie zapomnij wcisnąć ponownie tego przycisku blokady :)

Opublikowano

Tak zawór 120sek pozmieniałem ustawienia na takie które doradził jeden z forumowiczów.

Czas podawania - 7 
Czas przerwy - 35
Siła nadmuchu -28%
Praca podtrzymania - 7
Przerwa podtrzymania -4min
Czas pracy-15sek
Czas przerwy-2min
Bieg wentylatora - 28%

Zawór 4D
Temperatura żadana 40stopni
Kontrolę temperatury 50sek
Czas otwarcia 2min
Skok jednostkowy 8%
Minimalne otwarcie 15%
Mini. Temp. Powrotu 45stopni
Temp załącz. pomp 38 stopni

Węgiel jaki spałam to groszek z kopalni Marcel 

Temp podajnika jest teraz 65stopni 😞 węgiel wgl nie spalony wielkie czerwone bryły 

Mój jedyny pomysł to że nowa koronka ma o dużo więcej nacięć niż poprzednia i czy czasem za mocno nie dmucha w środek i zapala sie poniżej wszystko

IMG_20251001_221621.jpg

To jest to palenisko ekoenergia 26kw 

Składa się z 3 części 

-górna korona

-Srodek 

-Dolna komora 

Messenger_creation_BDB039BB-CCBE-4B88-87B0-E7A3D59D2D12.png

Screenshot_2025-10-01-22-44-40-645_com.facebook.orca-edit.jpg

Screenshot_2025-10-01-22-45-08-997_com.facebook.orca.jpg

Screenshot_2025-10-01-22-47-15-394_com.facebook.orca-edit.jpg

Opublikowano

Skoro wywołąłeś mnie do tablicy to muszę stwierdzić że jednak nie słuchałeś dobrze. Z tym podtrzymaniem to przegiąłeś totalnie. Więc  to do zmiany na takie które proponowałem, paramenty pracy potrzebna korekta, skoro Marcel charakteryzuje się   zazwyczaj w przedziale 29-32 MJ/kg,

Opublikowano

Czas podawania - 7 

Czas przerwy - 35 zmiana na 55

Siła nadmuchu -28% zmiana na 30%

Praca podtrzymania -7 zmiana na 1s

Przerwa podtrzymania -4min zmiana na 7min

Czas pracy-15sek zmiana na 25 s

Czas przerwy-2min zmiana na 9 min

Bieg wentylatora - 28%

Daj znać jak to będzie pracowało i wyglądało.

• Przydało się 1
Opublikowano

No @Bombel756 nie żartuj.  Widzę że znowu wskazany wykład,  ale tu go nie będę robił. Nr masz.