Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Macie jakieś opinie o pompie w split Hisence, znalazłem taką ciekawą na allegro 4600zł z wysyłką, mam zamiar dogrzewać się zamiast gazu w temperaturach wiosennych

Co wy na to?

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-split-hisense-8kw-ahm-080hcdsa-a-sterownik-co-cwu-grzanie-14250112802?utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Flisting%3Fstring%3Dpompy%20ciep%C5%82a%20hisense

Opublikowano

To dla ekonomii czy z ciekawości?

U mnie była to raczej ciekawość, bo PC raczej nie wychodzi taniej niż pelet. Cop by musiał być stale powyżej 4 żeby było taniej PC, a to się rzadko zdarza. Przy podgrzewaniu cwu jest cop około 3 bo grzeje do 50 stopni. A gaz, ile wychodzi za kWh?

Opublikowano

Przy instalacji PC w większości przypadków trzeba LICZYĆ SIĘ Z WYMIANĄ BOJLERA, gdy z ten od kotła gazowe może nie podchodzić pod PC np ma za małą wężownicę- to trzeba sprawdzić w DTR PC!

Opublikowano

Pompę chcę dodać bo mam podłogowe a klima grzeje mi tylko powietrze na górze w wiosnę i jesienią więc niby jest ciepło ale w nogi zimno.

Mam PV i nadmiar prądu, co do boilera to ma 140l i grzałkę, kocioł gazowy ma zostawione trójniki na zasilaniu i powrocie z wężownicy i do tego chcę się podpiąć z pompą. Kocioł będzie uruchomiony tylko ustawię np z 40st CWU i będzie grzał razem z pompą w razie co gdyby brakowało ciepłej wody.

Pompę chcę głownie po to aby mieć ciepłą podłogę i zmniejszyć rachunek za gaz, CWU  to tak przy okazji bo zawór 3d i tak mam gdzieś jakiś stary.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

I jak tam - miał ktoś styczność z tą pompą? 

Czy mi się wydaje czy nie da się zdjąć tego panelu sterowniczego z niej i sterować pompą z domu? 

Opublikowano

Jaka by nie była, za 4500zł brałbym w ciemno 😉

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich zamontowałem hisense 8kw split i wyświetla się błąd 16 

Opublikowano

Co mówi instrukcja nt tego błędu?

Opublikowano

Szakalo robisz za wyszukiwarkę Google? 😉😁

Opublikowano (edytowane)

Nie którzy nie przebrną przez 300str instrukcji, a szkoda bo to naprawdę wielka dawka wiedzy. 

Niedługo będę montował 8kW u ojca w domu więc, każdy napotkany problem to możliwość żeby samemu się nie męczyć przy montażu. 

Miałem nie montować CWU na 3d ale teraz chyba zrobię wszystko po kolei już nie będę oszczędzał tych 2 tys zł 

Edytowane przez szakallo
  • Lubię to 2
Opublikowano

Zapytałem chatagpt, co oznacza ten błąd, nie odpowiedział, no to w sumie wszystko wyjaśnia 😁

• Haha 1