Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zużycie na nieaktywnej pompie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Mam pompę ciepła Panasonic, w mieszkaniu 45 m3. Zauważyłem, że ciągle zużywa około 150 Wh, co przekłada się na 108 KWh miesięcznie. Ogrzewanie podłogowe i podgrzewanie wody jest wyłączone. I tutaj mam dwa pytania. Czy to w ogóle normalne zachowanie (zużywać ponad 100 złotych miesięcznie za nic). I drugie, co w ogóle może aż tyle zużywać?

Opublikowano

To jest już nas dwóch. Ja wyłączam zasilanie gdy pompa nie musi pracować, bo też średnio licząc ma pobór prądu w granicach 70W i sam nie wiem co może tyle pożerać.

Opublikowano

Jak coś, to mam taką pompę. W poniedziałek będę zgłaszał do serwisu. Nie wiem czy pomogą, ale napiszę tu jak będzie jakieś rozwiązanie.

viber_2025-04-25_18-30-01-209.jpg

Opublikowano

@Darin witaj na forum Info-Ogrzewanie.

19 minut temu, Darin napisał(a):

Jak coś, to mam taką pompę. ,,,,

Niestety to co nam przedstawiłeś to nie jest model pompy ciepła, którą masz zainstalowaną w swoim mieszkaniu.
To jest zdjęcie tabliczki znamionowej jednofazowej jednostki wewnętrznej Aquarea All-in-One generacji K, która umożliwia obsługę pomp ciepła o wydajności od 3 kW do 9 kW.

Opublikowano

Ostatnio w ramach uruchamiania testowego sprawdzałem też pobór prądu w trybie standby pompy Kaisai 12kW i jest to ok 25W stale, ewentualnie ok 70W gdy podgrzewa sprężarkę przed startem

Opublikowano

Nie wiem jak jest w panasonicu ale haier 8 kW miesięcznie pobiera 3 kWh.