Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość, za pomoc będę dozgonnie wdzięczny.

Zapowietrza się pompa C.O., którą mam zainstalowaną na rurze zasilającej grzejniki, do posta załączam bardzo prosty schemat pokazujący układ oraz zdjęcia.

Moje pytanie brzmi, czy powinienem zamontować odpowietrznik na którymś z odcinku rur przy kotle, przed lub za pompą C.O.? pompa ma śrubę odpowietrzającą, jest to pompa z trzema stałymi prędkościami obrotowymi.

Instalacja jest podzielona na dwie "strefy", które rozdzielają się za pompą przy pomocy trójnika. Na 4 z 5 grzejników w domu mam zainstalowane automatyczne odpowietrzniki, dodatkowo w jednej z sekcji mam dodatkowy odpowietrznik na rurze zasilającej. 

Bardzo często zdarza się, że grzejniki w strefie "lewej" nie dostają wystarczająco ciepłej wody z czym walcze odpowietrzając pompę lub kryzując grzejniki ale podejrzewam (nie jestem jakimkolwiek ekspertem, po prostu walcze z tym tematem już kilka miesięcy), że powietrze zatrzymuje się w jakimś miejscu z którego nie jest w stanie się wydostać co powoduje brak dostarczania ciepłej wody do grzejników w strefie. Domyślam się oczywiście, że sam układ rur jest niezgodny ze sztuką ale wiadomo jak to jest, robiło się jak się dało. Kiedyś instalacja wyglądała kompletnie inaczej.

układ rur.png

PXL_20250320_173234775.jpg

PXL_20250320_181509066.jpg

PXL_20250320_181516878.jpg

PXL_20250320_181500537.jpg

Opublikowano

Jedynie w tym miejscu. Dodatkowo można sprawdzić wszystkie połączenia przed pompą IMG_20250321_070750.thumb.jpg.6eb776474f30154754613531196b05f3.jpg

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, 1mps napisał(a):

Jedynie w tym miejscu. Dodatkowo można sprawdzić wszystkie połączenia przed pompą 

Dziękuję, podziałam i sprawdzę połączenia przed pompą jak i same zawory. Zastanawia mnie jedno, czy instalacja odpowietrznika przed pompą ma sens? Sądziłem, czytając inne posty na forum, że lepiej byłoby zamontować odpowietrznik za pompą, w moim przypadku wstawiając trójnik w kolana za zaworem kulowym za pompą.

Oczywiście jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie.

Edytowane przez demichel93
Opublikowano

Jakie w ogóle jest ciśnienie w układzie? Bo jak rozumiem manometr widoczny na zdjęciu jest tylko do ozdoby, gdyż wskazuje zero.

Opublikowano

Manometr widoczny na zdjęciu znajduje się pomiędzy dwoma zamkniętymi zaworami. Gdy będę miał okazję wyłączyć kocioł to zweryfikuje również ciśnienie.

Opublikowano

A sprawdzał kolega ten filtr siatkowy?  ja bym go obrócił śrubą do dołu gdyż przy wyciąganiu sitka syf spłynie a tak to zostanie w rurze ,sprawdzić też oring może go trzeba wymienić tam też może zaciągać powietrze jak jest nieszczelność .

Opublikowano
2 godziny temu, demichel93 napisał(a):

Dziękuję, podziałam i sprawdzę połączenia przed pompą jak i same zawory. Zastanawia mnie jedno, czy instalacja odpowietrznika przed pompą ma sens? Sądziłem, czytając inne posty na forum, że lepiej byłoby zamontować odpowietrznik za pompą, w moim przypadku wstawiając trójnik w kolana za zaworem kulowym za pompą.

Oczywiście jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie.

Pompa zapowietrza się na odcinku zasilanie-pompa więc co za sens odpowietrznik za pompą? Więc tyle w temacie, nie trzeba całej instalacji rozkładać na czynniki pierwsze. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kreciq21 napisał(a):

Jakie w ogóle jest ciśnienie w układzie? Bo jak rozumiem manometr widoczny na zdjęciu jest tylko do ozdoby, gdyż wskazuje zero.

Co do ciśnienia, załączam fotkę manometru z ciśnieniem w instalacji podczas przerwy pracy kotła. Jest to układ otwarty, manometr jest zainstalowany na rurze powrotnej do kotła, pomiędzy dwoma zaworami.

5 minut temu, 1mps napisał(a):

Pompa zapowietrza się na odcinku zasilanie-pompa więc co za sens odpowietrznik za pompą? Więc tyle w temacie, nie trzeba całej instalacji rozkładać na czynniki pierwsze. 

Okej, dzięki,w takim razie będę podchodził do instalacji odpowietrznika we wskazanym miejscu.

PXL_20250321_144030586.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, demichel93 napisał(a):

Jest to układ otwarty

Muszę przyznać, że instalacja spartolona perfekcyjnie. Ja bym zaczął od zamknięcia układu. Zresztą po zdjęciach widać, że już ktoś zaczął to robić.

Opublikowano

a jakby było tak ....image.thumb.jpeg.d7e44848c7351dd4856a1ce5524eb59d.jpeg