Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, marcino114 napisał(a):

Przyjmując że idę w pellet. Jak by to wychodziło finansowo. W sensie, jaki koszt grzania CWU i domu?

QmPell Evo 8kW ma w DTR 1,89 kg/h przy pełnej mocy. A ile godzin palisz i na jakiej mocy, to już musisz do równania podstawić sam.

Opublikowano (edytowane)

Ja palę po 3-4 godziny dziennie. Sumarycznie mocą pewnie nie większą niż te 8 kw. Wyszło by 6-8 kg pelletu na grzanie domu jak temperatura w okolicy zera. Teraz zrobiło się ciepło to przepalam co drugi dzień. 

Ile by wyszło na zagrzanie 300 litrów CWU? 

17 minut temu, PredatorC napisał(a):

Znajdź szwagra szpawacza

Z tymi szwagrami to różnie jest. Czasem lepiej do firmy iść.. 

Edytowane przez marcino114
Opublikowano

Jakieś 2,5-3kg pelletu.

Opublikowano

Kaszanka nie wędlina, szwagier nie rodzina.🤪

Opublikowano

Czyli wychodzi jakieś 10-11kg dziennie. 

Nie wiem po ile teraz pellet chodzi. 

Opublikowano

Przy kupnie na palety, to około 13-15zł/worek 15kg.

Opublikowano
1 minutę temu, Tuptus napisał(a):

szwagier nie rodzina

Niby nie, ale żyć jakoś trzeba 😜🤐

1 minutę temu, kreciq21 napisał(a):

Przy kupnie na palety, to około 13-15zł/worek 15kg

Zakładam worek dziennie po 14 zł. 

30 x 14 = 420

6 x 420 = 2520 tyle by gdzieś wyszło za sezon grzewczy + 6 miesięcy CWU

84 złote/m-c by wychodziło grzanie wody. 

Naprawdę warte rozważenia. Tym bardziej, że praktycznie bez roboty.. 

Jaki teraz do tego zbiornik żeby to z solarami spiąć? 

Opublikowano

Zależy ile mocy grzewczej te solary dadzą. Są różne typy (np. płytowe, rurowe, heatpipe), mają różne moce. Są też w różnych rozmiarach.

I nie radzę kupować z zapasem mocy. Kupić tyle ile potrzeba, bo z gorącą wodą nie będziesz miał co robić.

Do wyliczeń przeróbki kotłowni na pellet, prawdopodobnie będziesz musiał doliczyć wkład kominowy z kwasówki. Temperatura spalin jest niska i komin np. ceglany będzie miał ciężkie życie.

Opublikowano

Ja mam komin systemowy, ceramiczny. Czy taki będzie ok? 

Opublikowano

Tak 
Ale jak masz zapotrzebowanie 7kw przy -20 stopni to ja bym szukał mniejszego kotła na pelet niż 8kw.

Opublikowano

Jakoś pelletem się nigdy nie interesowałem, więc nie wiem jak wygląda modulacja mocy w takim kotle. On też idzie na full a potem pauza? Czy może palić z mniejszą mocą? 

Opublikowano

Czy do tego kotła też potrzebuję bufor? Bo cały czas rozważam coś takiego. Screenshot_20250306-232855.thumb.png.a356d9895b054e22b415b7667b1cf80d.png