Cwikla Opublikowano 14 Lutego 2025 #1 Opublikowano 14 Lutego 2025 Witam wszystkich, Kupiłem dom z piecem na ekogroszek, instalacja jest dosyć nowa ale niestety wykonana kosztem mocno budżetowym (Zdjęcie 1), m.in. brak ochrony powrotu. Jestem świadomy, że najlepszym rozwiązaniem jest zawór 4D ale nie chciałbym na razie wszystkiego przerabiać. Proszę o opinie czy dołożenie mostka pomiędzy zasilaniem i powrotem razem z pompą kotłową (Zdjęcie 2) rozwiązałoby, przynajmniej doraźnie problem? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj
Rozwiązanie Krzysztofcwik Opublikowano 14 Lutego 2025 Rozwiązanie #2 Opublikowano 14 Lutego 2025 Załącz pompę CWU na stałe. Zawór 4d nie do końca chroni powrót. 1 Cytuj
bercus Opublikowano 14 Lutego 2025 #3 Opublikowano 14 Lutego 2025 Zawor 4d bezpieczno chroni powrotu i bedzie taka sama robota jak z bajpasom,plus komfort jego dzialania na obniženiu zasilania domu.Nie opomni na pompe kotlowa pomiedzy 4d i powrotom kotla.Bedziesz mial po tej instalacji swiety spokoj z powrotom i sterowaniem co. Cytuj
Cwikla Opublikowano 15 Lutego 2025 Autor #4 Opublikowano 15 Lutego 2025 W dniu 14.02.2025 o 09:14, Krzysztofcwik napisał(a): Załącz pompę CWU na stałe. Zawór 4d nie do końca chroni powrót. Dzięki za pomoc, o to mi chodziło. Że też sam na to nie wpadłem :-\ 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi