Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Dzień dobry wszystkim.

Mam instalacje od 4 lat,ale aplikacje od tygodniami teraz dopiero monitoruje sprawe.

Dom 147m2,pompa ciepła  8kW, podłogowka w całym domu,dom ocieplony.

Zauważyłem ,ma wykresie ,że strasznie szybkonobieg wody wychładza mi bufor 190l.

Oczywiście po wyłączeniu pompy bufor wychładza się wolniej,ale zastanawia mnie instalacja,ponieważ w internetowych znalazłem jak powinno to być(chyba) podłączone i tam powrót jest w innym miejscu ,jakby zamienione z zaworem.

Prosze Was pomóżcie czy wszystko ok..

Dobrego dnia 

Bartek

IMG_20250120_185805.jpg

IMG_20250122_203929.jpg

Screenshot_2025-01-19-22-54-01-081_com.android.chrome.jpg

IMG_20250123_082538.jpg

IMG_20250123_082613.jpg

Opublikowano

Nie bardzo wiadomo co masz na myśli z tym powrotem, czy chodzi o to że powrót cyrkulacji CWU jest wg Ciebie zamieniony z wejściem ciepłej wody z pompy ciepła?  Raczej niemożliwe, bo pompa ciepła ma być podłączona do wężownicy w baniaku (która to wężownica ma tylko dwa końce), a cyrkulacja - do wody użytkowej. Czyli jeśli instalacja działa 4 lata to pompa jest wpięta prawidłowo.

• Lubię to 1
Opublikowano

Tu bez rozrysowania schematu podłączenia to wróżenie.

Opublikowano
20 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Nie bardzo wiadomo co masz na myśli z tym powrotem, czy chodzi o to że powrót cyrkulacji CWU jest wg Ciebie zamieniony z wejściem ciepłej wody z pompy ciepła?  Raczej niemożliwe, bo pompa ciepła ma być podłączona do wężownicy w baniaku (która to wężownica ma tylko dwa końce), a cyrkulacja - do wody użytkowej. Czyli jeśli instalacja działa 4 lata to pompa jest wpięta prawidłowo.

Myślałem o zamianie z tym zaworem jak na zdjęciu samego bojlera...Nie pompa ciepła a właśnie zawór,ten z czerwoną rączka..Jakby tu widzę odwrotnie.

Opublikowano

Chodzi Ci o te złącza zaznaczone na rysunku jako I (Cyrkulacja/Powrót) oraz J(zawór temp/ciśneiniowy), zgadza się?
Wczoraj zrozumiałem że chodzi o H (pompa ciepła), ale to raczej wykluczone.
No więc I z J pewnie można zamienić, wtedy powrót z cyrkulacji będzie wpięty jak na rysunku od producenta, czyli niżej niż jest teraz. Ale wg mnie to nie zmieni jakoś mocno sytuacji, bo to nie tyle chodzi o wysokość w baniaku a o ilość tej wody krążącej w cyrkulacji. Zamiana rurek nie zmieni tej ilości. 

Opublikowano
5 godzin temu, bartek1709 napisał(a):

Myślałem o zamianie z tym zaworem jak na zdjęciu samego bojlera

Kolego, o ile się nie mylę, to ten zbiornik jest z wężownicą dla pompy ciepła i zamieniając narobisz tylko kłopotu.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.01.2025 o 16:33, kreciq21 napisał(a):

Kolego, o ile się nie mylę, to ten zbiornik jest z wężownicą dla pompy ciepła i zamieniając narobisz tylko kłopotu.

Ale wtedy właśnie będzie zgodnie ze schematem,czy też rysunkiem,czyż nie?

Wyprowadź mnie,albo naprowadz.

Dziękuję 

B.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Dlatego pisałem, abyś to rozrysował.

Wg wstawionego schematu bufora i stanem w kotłowni/maszynowni, to na wejściu pompy ciepła do wężownicy jest zawór mieszający. Po co? Na podłogórkę, czy jak?

Cyrkulacja w połowie zbiornika... Po co? Chyba po to, aby połowa zbiornika była nieużywana.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, kreciq21 napisał(a):

Dlatego pisałem, abyś to rozrysował.

Wg wstawionego schematu bufora i stanem w kotłowni/maszynowni, to na wejściu pompy ciepła do wężownicy jest zawór mieszający. Po co? Na podłogórkę, czy jak?

Cyrkulacja w połowie zbiornika... Po co? Chyba po to, aby połowa zbiornika była nieużywana.

Ok. Spróbuję to zrobić jutro rano ,by był temat to rozważenia.W nocy jest bufor i cyrkulacja wyłączona jak i pare godzinę południe ,także tak się to prezentuje statystycznie.

Screenshot_2025-01-24-17-46-29-676_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-01-24-17-46-39-825_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Część .mam nadzieję,że coś widać bardziej.

Znalazłem też książkę z instrukcją obsługi i właśnie tam też króciec zaworu temp.cisnieniowego jest właśnie tam gdzie mój powrót.

Da się coś z moich zdjęć wywnioskować?

Pomóżcie,proszę.

Dobrego wieczoru 

Pozdrawiam 

IMG_20250125_190959.jpg

IMG_20250125_191547.jpg

IMG_20250125_182307.jpg

IMG_20250125_192620.jpg

Opublikowano

image.thumb.jpeg.0bbb66679e181f59e2ee39f9fb7fa7ea.jpeg

Można też "powrót CWU" dołączyć do przyłącza "zimna woda". Wyjdzie na to samo.

Powodem wychładzania jest to, że woda z cyrkulacji (powrót CWU) miesza się z gorącą wodą z bufora na jego górze. Woda z cyrkulacji na dole mieszać będzie tylko najchłodniejszą część bufora, czyli jego dół.

Opublikowano (edytowane)

do cyrkulacji woda i tak wychodzi górą bufora, a wraca przez powrót. I nie ma wielkiego znaczenia czy wróci wyżej czy niżej, bo i tak na obieg wychodzi ta z samej góry czyli najcieplejsza. Najlepiej żeby wracała mniej-więcej w okolice o tej samej temperaturze co powrót, ale przecież tego nie uzyskasz bo nie ma stałej temperatury bojlera. Powtórzę więc co wcześniej, że ćwiczenie z przekładaniem rurek można sobie wykonać, ale jakichś wielkich efektów bym się nie spodziewał. 
Z ciekawości, zmierz temperaturę tego powrotu z cyrkulacji gdy pompa działa, zobaczył byś ile stopni 'tracisz'

Widzę że cyrkulację masz sterowaną jakoś czasowo, tzn w nocy i w połowie dnia jest wyłączona, zgadza się? No to tu już dużo więcej nie da się zrobić, możesz ograniczyć jeszcze bardziej czas jej działania ale wtedy już wątpliwe po co w ogóle ta cyrkulacja.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Tylko że powrót jest u góry. I przez to ciepła woda robi się letnią wodą. Ciepłej wody zostaje tyle, ile jej będzie nad rurą powrotu CWU.

Ja ze schematu nie wiem, czy to pompa cyrkulacyjna, czy przewałowa dla naczynia ze zdjęcia nad tym buforem, którego w schemacie zabrakło.

Opublikowano

Taka tą pompka Wilo.Czyli kreciq21 podpiął byś to poprostu niżej tam gdzie zawór czy tam gdzie zimna wodą wejście?

TAK.Wylaczam na noc, w dzień niestety muszę  wrócić do włączenia obiegu bo niemowlak od 2 tyg żyje z nami ,więc woda musi być na już.

IMG_20250125_182307.jpg

Opublikowano

Ja bym to przepiął najniżej jak się da. W którekolwiek miejsce, z wyjątkiem powrotu z wężownicy do pompy ciepła. Miejsce gdzie wchodzi zimna woda będzie dobre (razem z zimną wodą, czyli na trójniku).

Opublikowano

Skonsultuje to z moim instalatorem (po 4 latach 🙂 ) ale dopiero od 2 tygodni z aplikacją .

Jeszcze zostanie mi ustawienia pompy ,by tak nie taktowała .Polecają mi autoadaptacje, więc może to pomoże 

Wielkie dzięki za pomoc.Sprobuje rozwiązania Wasze jakoś zaimplementować,a o wynikach poinformuje.

Wszystkiego dobrego Wam wszystkim.

Opublikowano

Jeszcze zapytam, w jaki sposób sterujesz tą cyrkulacją? Gównie pytam o jej wyłączenie. W jaki sposób jest wyłączana.

Bo jeżeli jest to czasówka, to polecam zainstalować prosty termostat (STC1000 lub W3230). Zasada działania prosta, jak zostanie wykryta na powrocie temperatura np. 28 stopni, to termostat rozłączy pompę. W ten sposób ciepła woda nie trafi na dół bufora, czyli mniejsze straty na cyrkulacji.

Opublikowano

Wyłączam tylko poprzez programator czasowy w nocy i testuje w dzień.

Zabiorę wszystkie rzeczy ,przetestuje powrót na dół do wody zimnej a wcześniej termostat też byłby do sprawdzenia.

Zobaczę jak to kosztowo wyjdzie.

Dziękuję raz jeszcze.

Opublikowano

Kolego, jeszcze tak się wtrącę, bo coś mi tu nie pasuje.

Musisz wrysować w schemat ten biały baniak ze zdjęcia oraz gdzie wraca cyrkulacja CWU.

Wg mnie, biały baniak jest od CWU, po prawej widać kawałek pompy (chyba właśnie cyrkulacyjnej), a przyłącze "powrót CWU" wchodzi gdzieś w podłogę.

Zawór przełączający jest między buforem a tym białym baniakiem. Czyli raz pompa grzeje bufor, raz baniak. A gdzie to wraca nie widać.

Więc jeżeli bufor nie odpowiada za CWU, tylko jako zład dla podłogówki i ewentualne naładowanie CWU (biały baniak) poprzez płaszcz wodny, to powyższe moje wskazówki są do niczego.

Opublikowano

Ja czegoś nie rozumiem.

Jest rozpisane przez producenta gdzie co podłączyć, ale majstry są mądrzejsze

image.png.a970611cb12ecfd8ac9207cd63211703.png

W dniu 23.01.2025 o 08:48, bartek1709 napisał(a):

Oczywiście po wyłączeniu pompy bufor wychładza się wolniej

której pompy? ciepła czy innej

Opublikowano

Jest taki problem, że bufor z wężownicą może służyć do CO, jak i do CWU. I w zależności jak się go podłączy, taką pełni funkcję.

Opublikowano

Ale to nie jest bufor tylko zbiornik cwu ze stali nierdzewnej zwany bojlerem i taka pełni tu funkcję. Wężownica jest do podgrzewania cwu.

dodatkowo tam jest zawór przełączający aby pompa ciepła sterowała czy ma grzać zbiornik cwu czy ten mały bufor.

Byc może jest uszkodzony i nie przełącza obiegów CO i CWU tylko razem je łączy

Opublikowano

Dlatego pytałem o biały baniak. Bo jeżeli biały baniak jest do CWU i bufor jest do CWU, to są 2 baniaki do CWU.  I wtedy "powrót CWU" jest w złym miejscu, Jeżeli bufor jest do CO, a do CWU jest tylko biały baniak, to "powrót CWU" może być w dobrym miejscu.

Opublikowano (edytowane)

powrót cyrkulacji do zbiornika cwu jest zbyt wysoko, ale to problem szybszego wychładzania cwu.

To na małe na górze to bufor do CO.

Pompa ciepła powinna nagrzewać abo zbiornik cwu albo ten mały bufor.

obieg grzania przełącza ten zawór i pewnie z nim coś jest nie tak

cwu zawor.jpg

Autor nie narysował całego schematu i dodatkowo źle zaznaczył na zdjęciu gdzie co jest(chodzi o te cyferki 1 i 2). Pierwsze zdjęcie post #10

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Cześć.Prsrpraszam ,za opóźnienie,ale niestety dużo prywatnych trudnych tematów.

CWU wychodzi z podłogi i wraca właśnie do bufora,jak na poniższych zdjęciach,palcem pokazane(przepraszam za to,ale trudny czas)z pominięciem wszystkich baniaków.

Dziś testowo nikogo nie było w domu i wyłączyłem obieg CWU i wykres przedstawia się jak na poniższym wykresie.pralrycznie zero spadku temp.

Niebieski baniak jest podłączony do wyjścia z bufora ciepłej wody,,natomiast pompa ciepła idzie przez biały baniak i wchodzi do bufora jako zasilenie.

IMG_20250203_170053.jpg

IMG_20250203_170104.jpg

IMG_20250203_170113.jpg

Screenshot_2025-02-03-15-56-20-965_com.android.chrome.jpg