Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część kochani.

Stoję przed zakupem pieca na pellet do nowego domu. Powierzchnia która będzie ogrzewana to około 212 M2 licząc po podłodze, 100% ogrzewanie podlogowe. Kotłownia jest mała więc szukam czegoś kompaktowego i w pełni z automatyzowanego by było przy nim jak najmniej pracy. Co byście polecili ? Jaką markę?

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

A jakie masz zapotrzebowanie na ciepło ?

Opublikowano

@ManiuKocioł 25kw

Opublikowano (edytowane)

Na 212 m2 25 KW to dužo za dužo.Do nowego domu 15 za dužo.Wyliczaj w cieploapp moc przecietna.

Edytowane przez bercus
  • Lubię to 1
Opublikowano

Wychodzi mi około 13 kw piec.

Poradzicie proszę na jakiego producenta się zdecydować, myślałem nad Kotlospaw lud pereko lub ewentualnie Defro.

Opublikowano

A te 13 kW to wyszło przy jakiej temperaturze średniej na dworzu ?

Opublikowano

Tak mi wyliczyło w ciepłoapp więc nie wiem przy jakiej temperaturze myślę że muszę celować w piec 15 kw tylko jakiś mały bo kotłownia mała jest

Opublikowano

Masakra.🫣

Strona podaje jaka jest potrzebna moc kotła przy max zimie 100 lecia ( już dawno takich nie było ), i przy średniej dobowej ok -5°.

Wrzuć tu zrzut ekranu z wynikami, lub link po wyliczeniu.

Opublikowano

Mały kocioł to i częste wizyty przy jego obsłudze (zasyp, czyszczenie).

Kocioł pewnie będziesz chciał z palnikiem na zewnątrz. Wtedy celuj w zasobnik oddzielny. Podczepiasz do niego kółka i przy czyszczeniu kotła zasobnik odjeżdża. Do pracy zasobnik przyjeżdża i tylko dorzucasz wtedy paliwo. Dostępu do kotła wtedy jakiegoś dużego nie potrzebujesz. Tylko wyciągnąć rękę i go włączyć. Lub nawet i tego nie, jak kocioł będzie działał w automacie.

Opublikowano

No widzisz, dałeś radę.

Czyli potrzebujesz coś do max 10 kW a jeśli wybierzesz więcej to albo zjazd z mocą palnika albo bufor, ale trzeba miejsce mieć i wyższe koszty instalacji.

Ale żebyś nie miał za łatwo i odrobił lekcje w weekend to wrzucę coś takiego (ciekawe czy wywołam jakaś gówno burzę).😁😁😁

Popatrz sobie na takie wyroby do utylizacji pelletu jak Okofen Easypell, RTB Feniks, NBE Blackstar.

Życzę miłej lektury.😉

Opublikowano
Godzinę temu, Tuptus napisał(a):

Okofen Easypel

Zaciekawila mnie informacja jak ponizej:

“zintegrowany w kotle system ochrony przed zbyt niską temperaturą powrotu realizowany przez tzw. zwężkę Venturiego (oszczędność kosztów montażu gdyż nie wymaga pompy i zaworu”

O co moze chodzic?

Opublikowano

Kociołek 14-15kW będzie ok.

Przy podłogówce doradzanie kotła mniejszego od zapotrzebowania to strzał w kolano. Po wychłodzeniu będzie brakowało mocy do wygrzania podłogi.

Dużo zależy tu od sterowania temperaturą podłogi.

Czy instalacja będzie grzana non stop czy np będzie miała mankamenty i całość będzie pracować od termostatu i wtedy potrzebna będzie praca start=stop i większa moc kotła.

Ja bym się skupił na szukaniu dobrego hydraulika.

Opublikowano
52 minuty temu, PioBin napisał(a):

Zaciekawila mnie informacja ,,,,

,,,, O co moze chodzic?

Na wstępie upomnę się o kawę, nieco czasu poświęciłem, ale sedna (szczegółów) patentu nie odszukałem.
Szukałem pytając w języku angielskim i niemieckim, konkretów nie znalazłem.     

,,,,  Realnym problemem jest natomiast temperatura wody na powrocie z instalacji do kotła.
Zbyt niska może prowadzić do wychłodzenia spalin poniżej punktu rosy, czyli kondensacji, a powstający kondensat nie jest, niestety, obojętny dla stali, z której wykonany jest kocioł.

Aby nie dopuścić do tych zjawisk, kocioł Easypell został fabrycznie wyposażony w zwężkę Venturi, umieszczoną w króćcu wody wracającej do kotła, która powoduje przyspieszenie strugi i przez to efekt podsysania gorącej wody z górnej części kotła.

Takie rozwiązanie sprawia, że nie jest wymagany montaż zaworu 4-drogowego na powrocie celem podniesienia temperatury powrotu, nie ma potrzeby montażu pompy kotłowej oraz nie ma określonej minimalnej temperatury wody na powrocie do kotła.
,,,,

Formatowanie powyższego tekstu to moje wykonanie. 

źródło:
https://www.polskiinstalator.com.pl/artykuly/instalacje-oze/1859-easypell-–-kocioł-na-granulat-drzewny-z-automatycznym-zapłonem-i-podajnikiem

• Lubię to 1
Opublikowano

O tym kotle pisaliśmy od 2019 wielokrotnie na forum - wystarczy wpisać nazwę  easypell to wyskoczy ponad 20 postów- to produkcja firmy z Austrii, u nas ma naklejkę Viessmana - ani nowość ani rewelacja.

Opublikowano

@Andrzej_M_ dziekuje bardzo! Wykorzystam Twoj link aby podzielic sie jeszcze jedna ciekawostka (jak dla mnie):

“W kotłach na paliwo stałe zazwyczaj do kontroli jakości spalania stosuje się sondę lambda umieszczoną w przewodzie spalinowym.W kotle Easypell mamy inne rozwiązanie – system ECO oparty na bezpośrednim pomiarze temperatury spalania w obszarze spalania wtórnego. Każda wartość temperatury wody w kotle, uzależniona dodatkowo od aktualnej mocy kotła, ma swoją wymaganą i oczekiwaną temperaturę w komorze spalania. W przypadku stwierdzenia odchyłki rzeczywistej temperatury od zadanej, następuje korekta ilości paliwa oraz ilości powietrza doprowadzonego do komory spalania. W ten sposób uzyskano zarówno ciągłą kontrolę procesu spalania, jak i automatyczne dopasowanie się systemu do jakości samego paliwa.”

Opublikowano

U mnie w Vikingu do kontroli spalania dla odmiany służy czujka optyczna - im jaśniej się pali tym albo słabiej wieje albo dawka paliwa jest zwiększana, oczywiście zmiany są w pewnych granicach.

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, sambor napisał(a):

ani nowość ani rewelacja

Ok mnie tylko interesuja pomysly innych firm. Nie oceniam nie polecam nie neguje.

Opublikowano

Można kupić Okofena w przyzwoitej cenie

https://rencraft.eu/pl/technika/kociol-na-pellet-easypell-16-32-kw/

A Viesiek jest w konfiguracji 20 kW i ok 20k.

https://sklep.auroks.pl/pl/c/VIESSMANN/4381/1/default/2/f_at_518_7436/1?srsltid=AfmBOopZW98vVa2arY8TvRqT7DYIhJNvqmo16eUrW2nYVU-hY5pjjZF7

Stronki pierwsze lepsze, niczego nie reklamuję.

Opublikowano

Jak dla mnie to palnik dziwny - retorta do pelletu? Zapalarka na jakiejś rurce? Jak to sie czysci / wygasza itp. Nie czuje tego.
Ciekawi mnie jeszcze jedynie ten tunel z PW.