Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd F24 - nieprawidłowość w układzie chłodniczym - Panasonic Aquarea

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów w nowym roku.

Paseczki na wymienniku jednostki zewnętrznej..... temat może podobny już był... chociaż u mnie błędów nie wyświetlał.

Oczywiście wzywaj serwis. Tak jak pisze kol. @Vlad24 możesz sprawdzić nakrętki przewodów czynnika(kielichy) przy nieszczelnościach pojawia się olej.

Pozdrawiam . YARO

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

Czyli paseczki szronu na pojedynczych rurkach są ok , reszta dziwne paski a pasy to już sprawa co najmniej podejrzana .

Opublikowano
W dniu 30.12.2024 o 08:50, Milder napisał(a):

Pojawił mi się błąd F24. Wystąpił już 3 razy i dodatkowo 1 raz błąd F20. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.

Witam Kolegę. Czy był u Ciebie serwis? Co było przyczyną usterki? Bardzo jestem ciekawy a do tego informacja pozostałaby dla "potomnych"...

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

Witam,

Zgłosiłem, ale jeszcze temat nie rozwiązany. Pompa ma problem w niskich temperaturach. Wg mnie w niskiej temperaturze parownik/wymiennik nie pracuje prawidłowo tj. pracuje tylko jego część. Tak wyglądał 5 stycznia przy minus 12.

Po jednym z defrostów przy -12 pompa nie była w stanie się rozpędzić i pracowała przez 15 min jak na zdjęciu. Nie wiem co to było za zachowanie. Potem bardzo powili się rozkręciła. Powinna pracować z dużą mocą bo wg krzywej miała osiągnąc 43 st a było 36.

image.png.fc103982def4b05451610ec7f32f2f2c.png

image.png.b2bbfc958b49db47033701d3cb6b1f7b.png

Opublikowano

Sam nie wiem. Dlaczego czasem wygląda tak jak niżej - mam wrażenie, że tak jest przy okolicy 0 i niewielkich mrozach.

image.png.7de0399e2f2046c800c9a476acc8dcf7.png

No i 30 min po tym zdarzeniu z 5 stycznia przy tych -12 st. C jak sie rozpędziła to pracowała z mocą grzewczą ponad 9 kW i spokojnie dała radę jak na poniższym zdjeciu. Czy to byłoby możliwe z tak małą ilością czynnika jak podałeś?

image.png.36e28b98742e15ecb1705ae8f6d5666c.png

Opublikowano

Wg mnie zaczynają się w mocno ujemnej temperaturze (okolice -10 st.C). Wtedy po defroście pojawia się problem. Wymienni robi się pasiasty, pompa ma problem z osiągnięciem mocy. Tak jakby wtedy pojawiały się te błedy F25 i F20. Jakby w mocno ujemnej temperaturze przepływ tego czynnika był utrudniony.

Opublikowano

Może zawór rozprężny się przytyka?

• Przydało się 1
Opublikowano

Witam,

Jest to najbardziej prawdopodobna przyczyna. Zarówno przy błedzie F24 jak i F20 w manualu jest takie wskazanie - filtr albo zawór.

Ale ja tego sam nie jestem w stanie wyczyścić. Zgłosiłem temat 29.12.2024. Ale wiadomo jaki był długi okres świąteczny. 

Liczę, że w tym tygodniu będzie reakcja ze strony firmy instalacyjnej.

• Przydało się 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam po przerwie.

Diagnoza serwisu to zawór czterodrogowy działający nieprawidłowo. Blokuje się/nieprawidłowo pracuje po wykonaniu defrostu. Czekam na wymianę.

Po wymianie napiszę co i jak i czy problem zniknął.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć Milder powiedz jak tam poszło z tym serwisem twojej pompy? Bardzo mnie to ciekawi ponieważ stoje przed wyborem pompy ciepła do swojego domu i slyszałem złe opinie na temat serwisu tych pomp. Daj znać co i jak

Opublikowano
10 godzin temu, Majdan napisał(a):

slyszałem złe opinie na temat serwisu tych pomp

Pewno od konkurencji. Z serwisem jest tak że ma go ta firma co zakłada PC więc jak będziesz chciał zaoszczędzić i kupić PC od firmy która jest daleko od ciebie to na szybkie załatwienie reklamacji nie licz bo inna firma znajdująca się blisko ciebie tego nie załatwi w ramach gwarancji.  Ludzie kupują na znanych portalach przez internet bo taniej często od osób nie mających autoryzacji Panasonica to później mają problemy.

Z drugiej strony  jak założy ci to firma profesjonalnie to nawet nie zmienisz ustawień krzywej grzewczej bo zakładają hasło. Za większość czynności które możesz zrobić samemu musisz zapłacić firmie.

Czasami warto zapłacić taniej i mieć gorszy serwis PC która rzadko się psuje  niż często gościć serwisanta  awaryjnej PC z dobrym serwisem. 

Serwis zależy u wszystkich producentów PC najwięcej od człowieka który to serwisuje ewentualnie czy mają części w Polsce czy muszą ściągać z Chin.

Opublikowano

Ja natomiast kupiłem od Ciepło Inwest która posługiwała się sfałszowana akredytacją Panasonica. Na to też trzeba zwracać uwagę.