Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd F24 - nieprawidłowość w układzie chłodniczym - Panasonic Aquarea

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów w nowym roku.

Paseczki na wymienniku jednostki zewnętrznej..... temat może podobny już był... chociaż u mnie błędów nie wyświetlał.

Oczywiście wzywaj serwis. Tak jak pisze kol. @Vlad24 możesz sprawdzić nakrętki przewodów czynnika(kielichy) przy nieszczelnościach pojawia się olej.

Pozdrawiam . YARO

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

Czyli paseczki szronu na pojedynczych rurkach są ok , reszta dziwne paski a pasy to już sprawa co najmniej podejrzana .

Opublikowano
W dniu 30.12.2024 o 08:50, Milder napisał(a):

Pojawił mi się błąd F24. Wystąpił już 3 razy i dodatkowo 1 raz błąd F20. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.

Witam Kolegę. Czy był u Ciebie serwis? Co było przyczyną usterki? Bardzo jestem ciekawy a do tego informacja pozostałaby dla "potomnych"...

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

Witam,

Zgłosiłem, ale jeszcze temat nie rozwiązany. Pompa ma problem w niskich temperaturach. Wg mnie w niskiej temperaturze parownik/wymiennik nie pracuje prawidłowo tj. pracuje tylko jego część. Tak wyglądał 5 stycznia przy minus 12.

Po jednym z defrostów przy -12 pompa nie była w stanie się rozpędzić i pracowała przez 15 min jak na zdjęciu. Nie wiem co to było za zachowanie. Potem bardzo powili się rozkręciła. Powinna pracować z dużą mocą bo wg krzywej miała osiągnąc 43 st a było 36.

image.png.fc103982def4b05451610ec7f32f2f2c.png

image.png.b2bbfc958b49db47033701d3cb6b1f7b.png

Opublikowano

Sam nie wiem. Dlaczego czasem wygląda tak jak niżej - mam wrażenie, że tak jest przy okolicy 0 i niewielkich mrozach.

image.png.7de0399e2f2046c800c9a476acc8dcf7.png

No i 30 min po tym zdarzeniu z 5 stycznia przy tych -12 st. C jak sie rozpędziła to pracowała z mocą grzewczą ponad 9 kW i spokojnie dała radę jak na poniższym zdjeciu. Czy to byłoby możliwe z tak małą ilością czynnika jak podałeś?

image.png.36e28b98742e15ecb1705ae8f6d5666c.png

Opublikowano

Wg mnie zaczynają się w mocno ujemnej temperaturze (okolice -10 st.C). Wtedy po defroście pojawia się problem. Wymienni robi się pasiasty, pompa ma problem z osiągnięciem mocy. Tak jakby wtedy pojawiały się te błedy F25 i F20. Jakby w mocno ujemnej temperaturze przepływ tego czynnika był utrudniony.

Opublikowano

Może zawór rozprężny się przytyka?

• Przydało się 1
Opublikowano

Witam,

Jest to najbardziej prawdopodobna przyczyna. Zarówno przy błedzie F24 jak i F20 w manualu jest takie wskazanie - filtr albo zawór.

Ale ja tego sam nie jestem w stanie wyczyścić. Zgłosiłem temat 29.12.2024. Ale wiadomo jaki był długi okres świąteczny. 

Liczę, że w tym tygodniu będzie reakcja ze strony firmy instalacyjnej.

• Przydało się 1