Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dom jednorodzinny 120 m2 co lepsze pellet czy pompa ciepla. Budowa domu wiosna 2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, W przyszłym roku rozpoczynam budowe domu i ciagle nie zdecydowałem jakie ogrzewanie wybrać... zastanawiam sie nad pelletem i pompą ciepła. 

Podłogówka + rekuperacja + kominek z płaszczem wodnym.  

Edytowane przez michalt
Opublikowano

dobrze, że ja się nie buduję - nie mam takich problemów..

Moim zdaniem idąc w pompę ciepła możesz mieć oszczędności ze wzgledu na brak konieczności budowy ciągu kominowego spalin i kotłowni.

Pod tym względem jednoczesne wstawienie pompy i peletowca, to hmm tak sobie, aczkolwiek trudno zawierzyć w pompę ciepła jako jedyne pewne źródło ogrzewania.

Kominka na pewno bym nie brał pod uwagę.

Jeszcze taka sprawa. aby spiąć systemy ogrzewania pompy i peletowca, to potrzebujesz albo bufor, albo wymiennik ciepła - wzrastają  koszty, ale też niezależność i bezpieczeństwo cieplne.

Tak czy siak i tak potrzebne pomieszczenie.

Sama pompa nie wymaga miejsca na magazynowanie opału.

Opublikowano

PC + kominek jako awaryjne źródło zasilania. Chce Ci sie worki z pelletem dźwigać?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Cześć,

Mam nowy dom, który niestety jest dość energochłonny – głównie przez tarasy połączone ze stropem oraz balkony. Po obliczeniach moje roczne zapotrzebowanie na energię wygląda następująco  https://cieplo.app/wynik/1mpht )

• Ogrzewanie: 16 tys. kWh (prawdopodobnie wartość zawyżona).
  • CWU: Zakładając, że zużywam wodę dwa razy dziennie (2x 200 l), potrzeba dodatkowych 3,5 tys. kWh.

Łącznie roczne zapotrzebowanie to około 19,5 tys. kWh.

Jeśli chodzi o pellet:

• Uwzględniając sprawność kotła na poziomie 90%, z jednej tony pelletu uzyskam około 4,5 tys. kWh.
  • To oznacza, że potrzebowałbym około 4 ton pelletu rocznie, co kosztowałoby mnie ok. 4000 zł.

Posiadam pompę ciepła marki Kaisai ( jeżeli nie chce się kombinować to polecam panasonic ) – mechanicznie jest w porządku, ale niestety oferuje dość ograniczone możliwości w zakresie inteligentnego sterowania temperaturą. Jednakże, dla osób z podstawowymi umiejętnościami programowania, istnieje możliwość stworzenia własnej aplikacji sterującej w ciągu jednego lub dwóch wieczorów. Wymaga to jedynie modułu KMS, który umożliwia integrację poprzez REST API.

• Na CO + CWU potrzebuję ok. 4 tys. kWh energii elektrycznej rocznie.
  • Ponad 85% zużycia przypada na taryfę nocną.
  • Przy obecnych cenach prądu (tania taryfa: 0,75 zł/kWh, droga taryfa: 1,10 zł/kWh), całkowite roczne koszty wynoszą około 3200 zł.

Temperatura w domu wacha się od 22.2 do 22.8c cały czas bez mojej ingerencji ( sterowanie krzywą grzewczą ( temperatura na zwenątrz -> temperatura wody ) oraz dodatkowo korekta na podstawie obecnej temperatury w domu oraz godzin ( tanich / drogich )

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, o6483256 napisał(a):

PC + kominek jako awaryjne źródło zasilania. Chce Ci sie worki z pelletem dźwigać?

Popieram PC, a jak ktoś lubi to ewentualny kominek jako awaryjne źródło (i nie tylko, bo klimat też fajny daje) w zupełności wystarczy. Ja zawsze kominek chciałem, mam i korzysta z niego cała rodzina (kominek bez płaszcza, bez dgp) - jak ktoś chce mieć tylko dla ozdoby, to wtedy bez sensu koszt.

Targanie i przechowywanie worków to jedno, a znalezienie pelletu o akceptowalnej jakości i cenie to drugie. Kocioł to też nie jest urządzenie bezawaryjne, a tym bardziej bezobsługowe, więc po co w popiół włazić.

Jak ma być bez kominów to PC + grzałki + w pogotowiu agregat. To nowy domek 120m2 z rekuperacją, więc wiele mu nie trzeba.

Edytowane przez Patrol
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Patrol napisał(a):

(i nie tylko, bo klimat też fajny daje)

Jak ktoś lubi czad,  dum wdychać i częste malowanie w domu robić to może i fajna sprawa. Ja tam wybrałem kocioł na drewno lub brykiet jako źródło awaryjne. A z PC wygoda jest i raczej na pellet nie zamienił bym. 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Nie wiem z czego się dymu nawdychałeś. Ja tego problemu nie mam, malować też niczego nie muszę, więc tak - fajna sprawa jak się umie z niego korzystać.

• Lubię to 1
Opublikowano

To jest taki mały problem tego forum - fajnie że ktoś zachwala własną decyzję i jest przekonany o jej słuszności. Ale bez przesady, po co jeszcze ten wyższościowo-pogardliwy ton wobec wszystkich co zdecydowali inaczej? Patrzcie, prostaczki, ja mam pompę ciepła bom jest pan, a Wy sobie wdychajcie wasz czad i malujcie ściany tak jak lubicie najbardziej.
Jeszcze jak by ktoś zbudował sam tę pompę, to rozumiem - jest się czym pochwalić. Ale złożyć zamówienie to każdy potrafi, nie jest to oszałamiające osiągnięcie... No chyba że jest, tylko o tym nie wiem?

Opublikowano
W dniu 19.12.2024 o 15:19, michalt napisał(a):

Witam, W przyszłym roku rozpoczynam budowe domu i ciagle nie zdecydowałem jakie ogrzewanie wybrać... zastanawiam sie nad pelletem i pompą ciepła. 

Podłogówka + rekuperacja + kominek z płaszczem wodnym.  

Zdecydowanie klimatyzacja kanałowa będzie najtańsza i naprostsza ale jeśli chcesz mieć ciepłe podłogi dla komfortu wtedy pompa ciepła i podłogówka wszędzie.

Więcej o rekuperacji, klimatyzacji kanałowej można obejrzeć na kanale o3ozone który polecam.

Opublikowano
5 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Patrzcie, prostaczki, ja mam pompę ciepła bom jest pan, a Wy sobie wdychajcie wasz czad i malujcie ściany tak jak lubicie najbardziej.

Nie każdy zdaje sobie sprawę że będzie musiał częściej robić malowanie. Niestety kilku moich znajomych ma problem z dymem i czadem (załącza się alarm czujnika czadu podczas dokładania) Może sobie nie zdajesz sprawy że masz co prawda dopuszczalne stężenie owego czadu w domu ale jednak masz.  Dlatego zaproponowałem koledze rozważenie kotła w kotłowni na drewno nie kominek bo uważam że to lepsze rozwiązanie. Komin do jednego i drugiego musi budować z tym że do kotła na drewno może dołożyć palnik na pellet.   

Każdy niech sobie robi jak dla niego jest najlepiej.

Opublikowano
12 godzin temu, Patrol napisał(a):

Nie wiem z czego się dymu nawdychałeś. Ja tego problemu nie mam, malować też niczego nie muszę, więc tak - fajna sprawa jak się umie z niego korzystać.

Niestety ja ten problem mialem. Nie tyle wydobywajacego sie dymu lub czadu przy dokladaniu - co smierdzacej rozgrzanej stali/zeliwa i spalonego kurzu. Specyficzny smrod.

Zmienilem zabudowe kominka na plyty krzemianowo-wapienne dzieki temu zmniejszylem przegrzewanie pomieszczenia z kominkiem, przestrzen pomiedzy wkladem a zabudowa jest wentylowana (grawitacyjnie na poczatku) a obecnie podlaczona do reku. Zmieszane powietrze do reku ma ok. 35C-40C, za pomoca przepustnicy mozna regulowac ilosc goracego aby nie przedobrzyc. W momencie uzywania kominka temperatura nawiewu z reku do pomieszcze okolo 30C.

Zero dymu i smrodu nic nie maluje bo nic sie nie osadza. Filrty przed reku wylapuja nieczystosci.