sambor Opublikowano Czwartek o 21:39 #51 Opublikowano Czwartek o 21:39 Czyli coś hamuje przepływ między 3-D a buforem. Przy tak dużej ilości połączeń ciężko będzie znaleźć` Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Czwartek o 21:45 Autor #52 Opublikowano Czwartek o 21:45 Średnice rur i całej armatury wydają się być ok. Stąd mój znajomy podnosił kwestie ciśnień, oporów bufora itp. Bo co innego jak nie to. Wystarczy że ok 20, 30% zasilania z bufora dopusze i już przepływ spada. Na 100% już jest lipa A połączeń nie jest więcej niż w "standardowej" kotłowni. Poprostu wszystko ścieśnione. Krótsze są odcinki rurowe. Normalnie byłaby długa rura, na niej nypel, zawór itd. A tu nie ma rury tylko kolano Nepal zawór. Cytuj
sambor Opublikowano Czwartek o 21:53 #53 Opublikowano Czwartek o 21:53 Coś się musiało przytkać, tam masz wiele śrubunków, więc nawet demontaż i sprawdzenie pod światło odcinków nie powinno być problemem. Jakbyś miał kompresor to zdemontować i przedmuchać odcinki rurociągu. Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Czwartek o 21:53 Autor #54 Opublikowano Czwartek o 21:53 Mogę jeszcze zrobić taki eksperyment. Połącze zasialanie i powrót bezpośrednio( z pominięciem bufora). Tylko nie chciałbym za bardzo wszystkiego rozbierać A jedynie odkręcić zasilanie i powrót od bufora i połączyć je jakąś rurką. Najlepiej zwykłą elastyczną. Macie może pomysł jaką rurką i jak to zrobić? Jak zacisnąć? Cytuj
sambor Opublikowano Czwartek o 22:08 #55 Opublikowano Czwartek o 22:08 Najtaniej będzie chyba zgrzewanym PP 32- to będzie mniejsza średnica, ale bez przewężeń. Na dodatek sprawdź ten bufor organoleptycznie czy nie ma jakiś przegród czy zasłon w środku. Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Czwartek o 22:20 Autor #56 Opublikowano Czwartek o 22:20 Mam jeszcze kawałek rurki i zgrzewnice. Poproszę kolegę to mi pomoże. Pewnie jakoś w niedalekiej przyszłości. Jak by Wam przyszło na myśł coś co mogłoby mi pomóc to bardzo proszę to informację Bufor najzwyklejszy ze zwykłych zbiornik taki jak te 140 l https://www.fuego.pl/bufor-ermet-140-l-bez-wezownic.html Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano wczoraj o 13:24 #57 Opublikowano wczoraj o 13:24 (edytowane) A gdzie jest zlokalizowana pompa od tego zaworu 3D?Czyżby to była ta na zdjęciu do której idzie środkowa odnoga zaw.3D?Czy po prostu ta pompa o którą pytam nie została ujęta na zdjęciu? Edytowane wczoraj o 13:27 przez Uzytkownik2 Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano wczoraj o 13:38 Autor #58 Opublikowano wczoraj o 13:38 Za zaworem jest trójnik i z tego trójnika woda do pomy idzie albo z bufora przez zawór 3D albo z pompy ciepła. Dalej mamy kolejny trójnik który daje wodę na pompę obiegową na górny rozdzielacz (zdjęcie pierwsze - ta działająca pompa) a za nim kolejny trójnik który daje wodę na dolny rozdzielacz (drugie zdjęcie) Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano wczoraj o 15:10 Autor #59 Opublikowano wczoraj o 15:10 Przepraszam na drugą pompę (rozdzielacz na parterze idzie bez trójnika poprostu kolankiem w bok na pompę Na tym zdjęciu lepiej widać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi