Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jakiś miesiąc temu zmieniłem pompę Therma V 9kW na Kaisai 10kW (split).

Therma V używałem od 2018 roku. Działała bez zarzutu, przy czym używałem ją gdy temperatura zewnętrzna była nie niższa niż 4 stopnie. Poniżej 4 stopni włączałem piec gazowy.

Zmieniłem ją ponieważ sposób jej sterowania i obsługi był fatalny - zmiana temperatury zadanej była możliwa jedynie przez jej panel sterowniczy.

W Kaisai jest o wiele więcej parametrów i przede wszystkim można nią sterować przez modbusa rtu (o to mi chodziło).

W obecnym sezonie grzewczym mam dużo zaoszczędzonej energii (z PV) tak więc postanowiłem nie włączać pieca gazowego i cały czas grzać pompą ciepła.

Samo grzanie działa w miarę dobrze ale zastanawiają mnie częste defrosty. Jeśli temperatura zewnętrzna jest poniżej 4 stopni to defrosty mam co 45 minut. Można nawet powiedzieć, że jak w zegarku. Przed samym defrostem jednostka zewnętrzna jest zaszroniona tak więc jego uruchomienie jest jak najbardziej zasadne.

Ze względu na to, że na powrocie do pompy mam bufor 100l to rozmrażaniem jest realizowane bez grzałek.

Cały czas zastanawiam się czy te defrosty muszą być tak często i czy nie można coś zrobić aby wydłużyć okres między nimi?
Chciałem zapytać jak to u Was wygląda z tymi defrostami.

Ze względu na to, że część domu ma ogrzewanie podłogowe w suchej zabudowanie (styropiany z rurkami wodnymi, a na to podkład i panele) muszę mieć większą temperaturę zadaną. I tak przy temperaturze zewnętrznej około 1 stopnia C. zasilanie mam 39 st. C. To powoduje, że dzienne zużycie energii wynosi koło 35 kWh.

Dom z lat 60, ocieplony 10 cm styropianem grafitowym. Grzeję 200 m2, w podłogach.   

Jak jest u Was?

Dziękuję i pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano
2 godziny temu, Luki123 napisał(a):

Cały czas zastanawiam się czy te defrosty muszą być tak często i czy nie można coś zrobić aby wydłużyć okres między nimi?
Chciałem zapytać jak to u Was wygląda z tymi defrostami.

Gdzieś słyszałem że ktoś psikał płynem do spryskiwaczy na wymiennik ale chyba to ma marny skutek bo nikt tego nie opatentował .Niektórzy próbowali podawać powietrze z wyrzutni rekuperatora na wymiennik pomysłów było wiele (woda ze studni ognisko) w zależności od możliwości i zdolności operatora PC.

Opublikowano

To ja podpowiem rozwiązanie którego dla dobra ludzkości nie będe patentował: jednostkę zewnętrzną trzeba wstawić do domu, tak zeby miała ciepło i nie zamarzała.

• Lubię to 1
  • Haha 2
Opublikowano

A skąd weźmiesz w domu taką dużą ilość powierza która przepływa  przez PC ? Rozumie że zimne odprowadzisz na zewnątrz a ciepłe skąd weźmiesz?

Opublikowano

@Luki123Defrostów nie unikniemy. Sprawdź jaka będzie reakcja na obniżenie temperatury zasilania. U mnie defrost najczęściej zaczyna się przy 2*C, ale dużo zależy od wilgotności powietrza.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.12.2024 o 18:13, carinus napisał(a):

@Luki123Defrostów nie unikniemy. Sprawdź jaka będzie reakcja na obniżenie temperatury zasilania. U mnie defrost najczęściej zaczyna się przy 2*C, ale dużo zależy od wilgotności powietrza.

Co jaki czas masz defrost?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Szronienie wymiennika to nie wada pompy tylko jej funkcja (a właściwie zjawisko fizyczne). Z zamarzającej wody odzyskuje się bardzo dużo ciepła, tylko że później trzeba się tego lodu pozbyć. Ilość lodu wynika z tego ile ciepła pobiera pompa z otoczenia.

Opublikowano

@Luki123 Tutaj nie ma reguły. Zależy od warunków pracy pompy i warunków atmosferycznych. Nieraz co 2 godziny.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Kol. @Luki123, grzejesz dość wysokim parametrem. U mnie teraz w tej chwili jest -0,8 stopnia i na górę na grzejniki idzie 37 stopni a na podłogę na dole 27 stopni i stąd masz duże zużycie energii, a skoro duże potrzeby to i wiatru musi pompka przewiać przez wymiennik i odebrać ciepełko, a to zawsze zwiększy częstotliwość rozmrażania. Pompy dobrane na styk robią większe straty na defrosty od tych troszkę za dużych. No cóż ..... coś za coś. U mnie od wczoraj tylko 2 razy defrost był o 1.00 w nocy i 6.30 bo grzała CWU. Staraj się obniżyć temperaturę wody tak jak koledzy pisali ...

Każdy dom jest inny i preferencje użytkowników również, u mnie CO i CWU ok. 25-35kWh na dobę teraz przy takich warunkach okolice zera bez słońca ....

Pozdrawiam. YARO

Edytowane przez YaroXylen
dopisek
Opublikowano

A mnie w domu o połowę mniejszy niż @YaroXylen według wskazań licznika wychodzi prawie 50 kw na dobę. Czyli defrosty muszą robić się częściej niż u niego. Mniej więcej robią się około dwóch godzin. Nie ma reguły

Opublikowano

Cześć,

Dzięki za odpowiedzi.

Temperatury zadanej nie mogę obniżyć bo w pomieszczeniach z suchym ogrzewaniem podłogowym nie nagrzeje - już to przerabiałem.

Przy temp. zewnętrznej koło 0,5 stopnia pompa chodzi z temp. zadana 40 st. C, mocą średnio koło 5 kW i pobrała 43 kWh

W załączeniu zdjęcia przed i po defroscie.

Raczej jest w porządku.

Pozdrawiam 

IMG_20241211_154934.jpg

IMG_20241211_155154.jpg

Opublikowano

@cezario1 Strasznie dużo za 50kwh to jest 50 kg pelletu , przy minus 15 st schodziło mi 30 kg na dobę , przy obecnej pogodzie między 15 a 17 kg . 

Opublikowano

Tylko że ja mam prąd za darmo.

Tylko że ja mam prąd za darmo to nie muszę oszczędzać. Przy grzaniu parametrem 40 stopni cop 3,5 przy 0 stopni na dworze także z PC wszystko w porządku tylko pewno zapotrzebowanie domu duże na ciepło.

Opublikowano

Prąd może za darmo, ale pompa niekoniecznie. Ilość cykli się powiększa.

Opublikowano
9 godzin temu, Luki123 napisał(a):

Cześć,

Dzięki za odpowiedzi.

Temperatury zadanej nie mogę obniżyć bo w pomieszczeniach z suchym ogrzewaniem podłogowym nie nagrzeje - już to przerabiałem.

Przy temp. zewnętrznej koło 0,5 stopnia pompa chodzi z temp. zadana 40 st. C, mocą średnio koło 5 kW i pobrała 43 kWh

W załączeniu zdjęcia przed i po defroscie.

Raczej jest w porządku.

Pozdrawiam 

IMG_20241211_154934.jpg

IMG_20241211_155154.jpg

To widok z okna, czy tak stoi prostopadle do ściany domu w przeciągu?

Opublikowano

To trochę lipa. Wiatr może przeszkadzać w pracy wentylatora, gdy jego kierunek będzie skierowany wprost na wiatrak.

Opublikowano
4 godziny temu, nightwatch napisał(a):

jak wiatr wieje to wentylator nie musi pracować 🙂

To może niech robi za generator prądu do zasilania sprężarki. Będzie samozasilająca się PC.

Opublikowano

Jako posiadacz pompy z tej samej stajni potwierdzam , ekstremalnie co 45min . zależy od wilgoci . Ale jak sucho to i dwa tygodnie bez mimo temperatury koło zera. 

W dniu 10.12.2024 o 10:41, Luki123 napisał(a):

można nią sterować przez modbusa rtu

Możesz powiedzieć coś więcej - (gdzie , jak , czym?)

defrosty 2024-12-15 .png

Opublikowano (edytowane)

Im bliżej ziemi tym więcej wilgoci i tym częściej będzie robiła defrost

Tu przede wszystkim zależy od mocy jaką pompuje w wymiennik oraz wilgotności powietrza.

Przy małej mocy nie wychładza tak wymiennika to więc i szron  będzie dłużej się osadzał.

Temperatura też oscylująca koło 0st sprzyja większej wilgotności, nie zdziwię się jak przy tych powiedzmy -10stC bedzie mniej robiła niż przy 0+5

Edytowane przez szakallo