Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba zawiodłem, jako bywalec forum. Odwiedziłem znajomych w nowym domku. Zainteresowałem się kotłownią oczywiście. Pierwszy raz zobaczyłem pracujący kocioł na drewno (zgazowujący), Atmos 27 KW, z buforem na tysiąc litrów wody – jeśli dobrze zapamiętałem. Zrobiło to na mnie wrażenie, płomień "wciągany w dół", do dolnej komory. Oczytany po trochu na forum, dyskutowałem o zaletach kotłów na drewno, gdy ma się trochę lasu.

Usłyszałem, że kotły tej marki są pierwszymi tego typu na naszym rynku. Zmilczałem. Prawda to?
Jest jakaś historia tego kto był pierwszy?
Znajomy hydraulik żartował kiedyś, że tak gadają wszyscy, ponoć każdy był pierwszy :)

Opublikowano

27 kW i tylko bufor 1000l ?

🫣🫣🫣

Opublikowano

@Fozgas to kacik majsterkowicza - tam (w kotle) nic nie trzeba przerabiać, zostaw te (jak wyzej) kotly w spokoju 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano

Kol. @Tuptus
Jeśli dobrze zapamiętałem to dom 240m. Dość duży warsztat – coś dla majsterkowicza samochodziarza. Choć akurat ten ma pasję do traktorów.

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o wpis nie w tym temacie (ale bufor za mały do tego kotła). 😉

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Norma EN 303-5

1000l to za mało do 27kW.

Opublikowano

Specjaliści to w moim przypadku przy 240m piecu 15kW i zładzie ok 450l. Buffor 1000l to dobry pomysł czy lepiej nie dokładać, a może dołożyć ale mniejszy? Planuje z groszku przejść na pellet.

Opublikowano
9 godzin temu, sambor napisał(a):

Ciekawe z którego miejsca w Normie to wynika

image.jpeg.3b13fa5a7f624c83bd279f93eae072ac.jpeg

No o super, dzięki kolego. Wieczorem w wolnej chwili pobawię się tym wzorem i zobaczę co z tego mi wyjdzie. 😉

Opublikowano

No, to czyli wychodzi że tą normą to można sobie d... wytrzeć.

Opublikowano

Sam ją podałeś jako źródło wiedzy o doborze bufora, ja przedstawiłem ci tylko część normy dotyczącą bufora.

A tak naprawdę ta norma nie ma nic wspólnego z doborem bufora, ona dotyczy tylko kotłów na paliwo stałe,

Opublikowano

No rozumiem, może się pospieszyłem i nie doczytałem.

Tak to jest jak się "Barbórka" przeciąga na następne dni i wątroba daje znać o sobie. 😉

Opublikowano
17 godzin temu, Pjottter napisał(a):

Specjaliści to w moim przypadku przy 240m piecu 15kW i zładzie ok 450l. Buffor 1000l to dobry pomysł czy lepiej nie dokładać, a może dołożyć ale mniejszy? Planuje z groszku przejść na pellet.

Jak dobrze dobierzesz moc palnika, to bufor będzie zbędny, modulacja mocy jest dosyć dobra. Nieraz dokładają bufory do łagodzenia pików mocy lub walki z kiepską automatyką.

Opublikowano

Jeśli miałbym jeszcze podzielić się spostrzeżeniami, to ważnym wydaje się sposób załadunku. Górna komora jest na optymalnej wysokości, dokładane kawałki drewna można wygodnie układać w kołysce palnika. Kocioł wydaje się skonstruowany intuicyjnie, więc obsługa nie wymaga jakiegoś wtajemniczenia. To młoda gospodyni dokładała kolejne drewienka, bez szczególnej dbałości (grubsze, cieńsze, wszystko razem).

Tak w ogóle, to fajnie byłoby odwiedzić jakieś targi, na których wystawione byłyby kotły różnych producentów.
Obecne kotłownie to dość złożony produkt, nie jak dawniej…